Skip to main content

Alles over mousserende wijn


5 tips voor het champagne diner

5 tips voor het champagne diner

We wisten natuurlijk al lang dat champagne heerlijk is om mee te proosten. Maar wat niet iedereen weet is dat een glaasje bubbels ook fantastisch te combineren is met vele gerechten. Hier een aantal snelle tips hoe je champagne het beste bij je maaltijd serveert!

BEKIJK ALLE MOUSSERENDE WIJNEN

CHAMPAGNE EN SPIJS

Een sterk duo! Dit is omdat de combinatie van de belletjes - de bubbels - en een hoge zuurwaarde in de wijn samen de speekselklieren stimuleren. Deze combinatie brengt de smaken van je gerecht naar boven. Daarnaast geeft het gehemelte een fris en “schoon” effect na elke slok, net zoals bijvoorbeeld frisdrank of bier dit doet. Zo blijft zowel je gerecht als je champagne gedurende je maaltijd weer opnieuw verrassen: een feestje voor je tong dus!

BEKIJK OOK ONZE WIJNWIJZER

TIPS VOOR EEN CHAMPAGNEDINER

TIPS VOOR EEN CHAMPAGNEDINER

1. Balans tussen champagne en je gerecht

Balans is alles! Houd dit dan ook in gedachte wanneer je champagne en recepten combineert. Wanneer je recepten uitkiest, let erop of deze maaltijd in combinatie met champagne niet zorgt voor bijvoorbeeld een te zoet, te zuur of te bitter effect. Een overdaad aan aan smaken is niet lekker en zonde. Wees creatief.

2. Houd rekening met de soorten champagne

Heb je een glas brut of demi-sec in je hand? De suikerdosering van je champagne is een belangrijke factor in of dit wel of niet goed met jouw maaltijd combineert. Dit verschilt per gerecht, dus let hier op! Champagne is namelijk te vinden in vele verschillende smaken: zo heb je champagne met een lage dosering suiker en dus een droge smaak - extra brut bijvoorbeeld - maar ook zoetere champagnes zoals demi-sec en doux.

3. Van licht naar zwaar

Grote kans dat je gedurende een diner van lichte naar zwaardere gerechten overgaat. Doe dit ook met je champagne! Zo zorg je ervoor dat je maaltijd de champagne niet overheerst of andersom. Let er daarnaast op dat je van droog naar zoet gaat. Denk bijvoorbeeld aan starten met een lichte, droge en frisse champagne bij een licht voorgerecht, zoals sushi of salade. Ga vervolgens voor rijper, iets zoeter en zwaar(der) glas bij een vettiger hoofdgerecht als een pasta of vlees. En je dessert? Nou, die combineer je dan weer het beste met een licht zoetig glaasje bubbels.

4. Een korreltje zout

De smaak die ontbreekt bij champagne is zout. Dit wordt niet aan champagne toegevoegd en is van nature ook amper aanwezig. Wanneer je daarom een gerecht bij de bubbels serveert, zorg dat dit in je maaltijd zit. De toevoeging hiervan heeft een geweldige impact op je champagne. Genieten!

image

5. Knapperig met bubbels

Champagne is perfect te combineren met een knapperige textuur. Elke maaltijd die je bij champagne serveert zou daarom een knapperig onderdeel moeten hebben. Zo wordt namelijk het opbruisen van de bubbels gestimuleerd. Dit hoeft helemaal geen luxe maaltijd te zijn: denk hierbij aan een salade, een knapperig randje om de vis of zelfs een gefrituurd kippetje van de Kentucky Fried Chicken.

INSPIRATIE NODIG VOOR RECEPTEN?

Heb jij nu ook al zo’n zin om aan de slag te gaan met champagne en lekker eten? Wij hebben een heerlijk menu voor je samengesteld. Het enige wat jij moet doen is de champagne koud zetten. Makkie toch?

Voorgerecht

Een salade van parmaham met gegrilde vijgen. Een lekkere knapperige salade met zoute parmaham om zo de smaak van je champagne des te meer naar boven te brengen!

Hoofdgerecht

Eendenborst op waterkerssalade. De vettigheid van de eend wordt opgelost door de zurige smaak van champagne: zo is elke hap een nieuw feest! Daarnaast brengt de knapperige salade het beste van jouw champagne naar boven.

image

Nagerecht

Gegrilde perzik met mascarponeroom en amaretti. Hoewel de meningen hierover verschillen, is de combinatie van zoet met champagne prima te doen. Zo lang je dessert maar niet te zoet is! Vandaar deze keuze voor perzik met mascarpone. Ga hier bij voorkeur voor een licht zoete champagne die goed dit dessert goed complementeert. Heb je nog wat (droge) champagne over van je hoofdgerecht? Ook prima!

TOCH OP ZOEK NAAR WAT ANDERS?

Bekijk dan een van onze 400+ recepten! Grote kans dat je hier het perfecte gerecht om je champagne mee te combineren vindt!

MEER LEREN OVER CHAMPAGNE?

Want nu je weet hoe je een perfect champagnediner kunt maken, wil je natuurlijk ook weten hoe je champagne moet proeven. Of weten hoe je champagne moet openen?  Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.