Hoe serveer je champagne?
Met bubbels is het meteen feest. En het vieren begint bij het serveren van de bubbels. Maar hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat het glas niet overstroomt bij het inschenken of dat je champagne koud genoeg is? Wij leggen het je uit!
Hoe serveer je champagne?
In het kort:
- Stap 1. Zet je champagne koud
- Stap 2. Zet champagneglazen klaar
- Stap 3. Schenk uit de fles of bouw een champagnetoren
Een uitgebreid stappenplan hoe je dat dan precies doet, vind je hieronder!
Het stappenplan
Stap 1. Zet je champagne koud
Champagne drink je koud, maar niet ijskoud! De ideale temperatuur ligt tussen 8-10 graden. Maar de kans is groot dat jij geen thermometer bij je hebt. Bedenk daarom hoeveel tijd je hebt voor je de fles wilt openen:
- Heb je meer dan 4 uur? Leg je champagnefles in de koelkast.
- Ongeveer een half uur? Koel je fles in een champagnekoeler met koud water en ijs.
- 10 minuten? Strooi enkele eetlepels zout bij het water en ijs in je koeler en je champagne is klaar om te drinken. Echt waar.
Stap 2. Zet de champagneglazen klaar
Want wat is een toast zonder mooi glas? En naast dat het er leuk uitziet, zorgt de typische vorm ervoor dat de belletjes optimaal kunnen bruisen. Je hebt keuze uit verschillende soorten:
- Flûte: het glas dat synoniem staat voor feest! Een flûte heeft een lange hoge kelk zodat de bubbels mooi naar boven bruisen.
- Tulpvormig glas: doordat het glas bovenin iets taps toeloopt, blijven de bubbels mooi in het glas.
- Champagnecoupe: zo’n vintage glas met lage brede kelk. Is heel mooi, maar doet de bubbels van je champagne weinig goeds. Door de vorm vervliegen de bubbels namelijk snel.
Geen flûte, coupe of ander champagneglas in huis?
Een klassiek wit wijnglas kan ook prima. Vooral voor oudere champagnes is een wijder glas lang niet zo’n slecht idee. Door het grotere oppervlak komen de aroma’s namelijk beter vrij. Sommigen vinden champagneglazen zelfs klinkklare onzin. Je bent het er mee eens of niet. Bepaal vooral zelf welk glas je het lekkerst vindt drinken. En als jij uit een coupe wilt drinken, ga je gewoon voor die champagnecoupe.
Stap 3. Schenken uit de fles of een champagnetoren bouwen
Je glazen staan klaar. Je fles is geopend. Het enige wat je nu nog hoeft te doen is de glazen inschenken. Ga je dan voor snel inschenken uit de fles of extra feestelijk met een eigen champagnetoren?
Optie 1: schenk uit de fles
Makkelijk en snel. Maar schenk niet te snel! Als je champagneglas overstroomt, dan is dat zonde van je champagne. De truc om dit te voorkomen is door je glas schuin te houden (en de fles bij de bodem vast te pakken). Rustig in beetjes inschenken helpt ook om je bubbels in je glas te houden.
Hoeveel glazen gaan er uit een fles?
Handig om te weten zodat iedereen kan toasten. Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 15 glazen vullen.
Optie 2: hoe bouw je een champagnetoren?
Droomt niet iedereen stiekem van een feest met champagnetoren? Nee, daar heb je geen weddingplanner of chique cateraar voor nodig. Zo doe je dat zelf:
- Zorg dat je minimaal 30 identieke coupeglazen in huis hebt en een stevige tafel. Om te schenken kun je rekenen op zo’n 6 tot 8 flessen.
- Maak een vierkant (bijvoorbeeld 4 bij 4) en zet de glazen dicht op elkaar zodat ze elkaar raken.
- Bouw het tweede niveau op. In geval van een 4x4 als basis ga je naar 3x3. Het principe is dat je het aantal glazen afbouwt per niveau tot je bij 1 overblijft.
- Plaats de glazen op het vorige niveau zodat de voet steeds het gat tussen de glazen afdekt.
- Open de flessen en schenken maar!