Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Hoelang is champagne houdbaar?

Hoelang is champagne houdbaar?

Er gaan nogal wat verhalen rond over hoe lang champagne houdbaar is. Vaak hoor je dat champagne beter wordt met de jaren. Dit klopt niet! Hou altijd in je achterhoofd dat champagne geen bewaarwijn is. Je leest hier alles over de houdbaarheid van champagne. Hoelang je een fles kan bewaren, open of dicht. Maar ook hoe je deze moet bewaren en hoe je kan zien of je champagne nog wel goed is.

Bekijk alle Champagnes

Hoelang is champagne houdbaar?

Hoelang is champagne houdbaar?
 • Geopende champagne: 3 - 5 dagen
 • Champagne zonder jaartal: maximaal 9 maanden
 • Vintage champagne: maximaal 1 jaar
 • Prestige champagne: 10 tot 15 jaar

Dat was de samenvatting, laten we nu eens dieper ingaan op de houdbaarheid van champagne.

Houdbaarheid dichte Champagne

Ze zeggen vaak dat je dichte flessen champagne net zo lang kan bewaren als dat ze gerijpt hebben in de Franse kelders. Een champagne die 5 jaar heeft gerijpt, kan dus ook 5 jaar bewaard worden. Echter, is dit niet waar. Bij lang bewaren loop je zeker het risico dat de kwaliteit vermindert.

De meest gangbare champagne, één zonder jaartal, heeft een behoorlijke hoeveelheid pinot meunier. Hij rijpt snel, maar is ook snel over de top. Daarom is het advies: bewaar hem in elk geval niet langer dan 9 maanden.

Vintage champagnes zijn langer houdbaar omdat ze geen pinot meunier bevatten. Maar de champagne wordt niet beter bij langer bewaren, je loopt het risico op kwaliteits-vermindering. Daarom hier het advies om de fles binnen een jaar te consumeren.

De best houdbare champagnes zijn de prestige champagnes omdat hiervoor alleen de beste druiven zijn gebruikt en de champagnes lang hebben gerijpt. Sommige zijn wel 10 tot 15 jaar houdbaar. 

Wat bepaalt de houdbaarheid van Champagne?

Deze 4 factoren spelen een rol bij de houdbaarheid van champagne.

 • De kwaliteit van de druif. Champagne gemaakt van druiven uit een goed oogstjaar kunnen langer bewaard worden dan normale druiven.

 • De grootte van de fles. De ideale flesmaat is de reguliere fles van 75cl. Kleinere en grotere flessen zijn minder goed houdbaar.

 • De kurk. Deze zorgt ervoor dat je champagne niet verpest wordt door te weinig koolzuur of te veel zuurstof in de fles.

 • De samenstelling. Champagne wordt gemaakt van drie druiven: chardonnaypinot noir en pinot meunier. Chardonnay en pinot noir zijn goed houdbaar. Pinot meunier heeft een minder goed bewaarpotentieel.

Nog iets over in een geopende fles?

Drink het binnen 3 tot 5 dagen op. Dit is namelijk de tijd dat de bubbels, bij goed bewaren, in de fles blijven.

 

Meer weten? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wil je meer weten over champagne, wijn en alle andere dranken? Ontvang inspiratie over jouw favoriete dranken in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontdek al het lekkers wat Gall te bieden heeft.
 

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

Hoe bewaar je open Champagne?

Oké, dus je hebt nog iets over in een geopende fles champagne. Hoe bewaar je die bubbels het best? Champagne kan niet goed tegen hoge temperaturen of grote temperatuurschommelingen. Maar er is meer! Houd rekening met de volgende omstandigheden voor de optimale champagne:

 • Donker
 • Tochtvrij
 • Bij een temperatuur van 7-12°C
 • Horizontale ligging. Bijvoorbeeld met een vacuum champagne stopper. 
 • Zo min mogelijk bewegen. Het advies is dus om de fles achterin de koelkast te bewaren.

Te laat… de Champagne is niet meer goed

De beste manier om vast te stellen of je champagne niet meer goed is, is door te kijken, ruiken en proeven. Zie je geen bubbels meer? Dan is de champagne waarschijnlijk niet meer goed. En zal de champagne vlak en lichtelijk zuur smaken. Maar niet getreurd: champagne waar geen bubbels meer in zitten kan je nog prima gebruiken om mee te koken.

Dus heb je die ene fles champagne al een tijd liggen voor dat ene speciale moment? Misschien is het tijd om die fles open te maken en er nu van te genieten! 

Meer leren over Champagne?

Want nu je weet hoelang champagne houdbaar is, wil je natuurlijk ook weten hoe champagne gemaakt wordt. Of weten hoe je champagne moet serveren? Lees dan onze andere how-to's en leer alles over champagne!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.