Skip to main content

Ontdek whisky


16 bizarre feiten over whisky

16 bizarre feiten over whisky

Whisky; de Schotten en liefhebbers kunnen niet zonder. Sommigen staan ermee op, anderen gaan ermee naar bed. Van de Angel’s share en Devil’s cut en de duurste fles whisky tot aan beleggen in whisky. Whiskyfeiten zijn er genoeg, maar niet alles over whisky is even bekend. Ken jij de volgende 11 bizarre feiten over whisky?

BEKIJK ALLE WHISKY

bier in pul

1. Whisky begint als bier

Whisky is in essentie gedistilleerd bier zonder hop. Het mengsel waarvan alle soorten whisky gemaakt wordt bestaat uit gefermenteerd graan, gist en water. In de eerste paar dagen op aarde zijn whisky en bier dus hetzelfde. Vanaf het distilleerproces scheiden de wegen van whisky en bier zich.

2. De allereerste gefilmde advertentie ging over whisky

Het is zeker niet te vergelijken met hedendaagse reclame, maar de allereerste filmadvertentie ging over whisky. Het advertentie filmpje laat een groep jolige dansende mannen in Schotse rokjes zien voor een bord met daarop het geadverteerde product.‘Dewars: It’s Scotch’. Een echte ouderwetse back-to-history inkijk in de wereld van whisky.

image

Minister-president Winston Churchill

3. Minister-president Winston Churchill hield wel van een glas whisky… bij het ontbijt

Whisky met kreeft for breakfast. Waarom ook niet? Minister-president Churchill werkte in de ochtend vanuit bed of zijn studeerkamer waar een glas (weliswaar flink verdunde) whisky altijd dichtbij was. Ook als hij niet thuis was genoot hij graag van zijn ochtendneut. Dit zorgde soms voor vreemde combinaties, zoals whisky met koude kreeft. Heerlijk ...

4. Whisky gemaakt van quinoa, spelt of havermout - het kan allemaal

Whisky kun je maken met elk soort graan. Traditioneel gezien maak je whisky met maïs, rogge en gerst maar eigenlijk kun je dus elke graansoort gebruiken. Zo experimenteren whisky-distilleerderijen in Tennessee bijvoorbeeld al met quinoa, havermout en spelt. Het aantal distilleerderijen dat met andere granen experimenteert is alleen niet heel hoog. Je moet tenslotte eenmaal een tijdje (zo’n 4 jaar) wachten voordat je weet of hoe het smaakt.

melkvaten

5. Melkboeren zijn gek op whisky distilleerderijen

Huh? Een gekke combinatie op het eerste gezicht: melk en whisky. Maar melkboeren nemen maar al te graag het overgebleven pulp over van de whisky-distilleerderij. De pulp is namelijk een mix van de voedingsrijke restanten van maïs en granen. En laten die koeien dat nou net heel lekker vinden èn hier ook nog eens meer melk van gaan produceren.

vaten met chivas regal

6. Student? Haal een MSc in brouwen en distilleren

Het is dan wel geen rocket science, maar whisky maken is niet makkelijk. Als je zelf later whisky wilt distilleren, dan is een masterdiploma “Brewing & Distilling” wel zo handig. Geeft je werk toch ineens een andere dimensie. Waar je in de leer kunt? Edinburgh’s Heriot Watt University.

7. Whisky heeft geen houdbaarheidsdatum

Whisky kun je eigenlijk zo goed als voor altijd bewaren. Smaak en kleur veranderen wel door invloeden als warmte, licht en lucht. Maar in the end is whisky nog altijd ‘goed’. Dus ongeacht hoe je het bewaart, het blijft altijd drinkbaar. In tegenstelling tot bijvoorbeeld wijn. Echter het lang bewaren komt de smaak niet echt ten goede.

8. Whisky bewaren bij -30 graden Celsius? Kan prima

Een aantal jaren geleden was gedurende een expeditie een krat met flessen whisky gevonden onder het ijs bij Antarctica. De krat dateert uit 1896 of 1897, waarschijnlijk als overblijfsel van een Britse expeditie. En guess what? De whisky klotste nog vrolijk rond in de flessen. Zelfs in een omgeving van -30Ëš celsius. Volgens experts is de whisky ook nog eens van goede kwaliteit.

9. Pure malts zijn alles behalve “puur”

Pure malts zijn eigenlijk blended malts. De term is dus nogal verwarrend. Pure malt was een uitvinding van een Cardhu marketeer in 2003. De voorraden van de populaire 12-year Cardhu whisky waren niet genoeg om aan de groeiende vraag te voldoen. Als oplossing bedacht de marketeer om Cardhu single malt om te zetten in pure malt. De term pure malt was namelijk niet gereguleerd door de wet.

Op deze manier kon de producent elke malt in de Cardhu verkopen, zolang ze malt whisky's waren en geen graan whisky's. Door vaten te combineren was het mogelijk de smaak te creëren die vergelijkbaar is met de originele Cardhu 12-years malt whisky. 

houten vaten

10. Blended whisky ‘liegt’ wel eens over z’n leeftijd

Whisky is vaak een blend van twee of meer verschillende whisky's van verschillende leeftijden. Het getal op de fles refereert aan de leeftijd van de jongste whisky in de mix. Een deel van de whisky kan dus (veel) ouder zijn dan het etiket doet geloven.

11. Koop je een Schots whisky vat? Dan blijft het vat op Schotse bodem.

Beleggen in whisky is trending. Beleg je in whiskyvaten dan behoor je tot de Big Boys. Wil je je whisky vat laten uitbetalen? Dat kan, maar de whiskyvaten mogen helaas het Schotse grondgebied niet verlaten. Dus als je denkt een vat te kopen en dit mee naar huis te nemen kom je van een koude kermis thuis. Wil je de whisky dus zelf drinken? Dan komt het in gebottelde flessen uit jouw vat naar je toe.

Fan van Scottish whisky? Probeer eens een goed gerijpte Laphroaig whisky.

12. De Big Five

De belangrijkste whiskylanden worden ook wel ‘The Big Five‘ genoemd. Dit zijn: Schotland, Ierland, de Verenigde Staten, Canada en Japan.

13. Smaak van de houtvaten

De invloed van hout op whisky is erg groot. Er komt namelijk maar liefst 60% van de smaak van de houtvaten.

14. Bij welk alcoholpercentage wordt whisky gebotteld?

Whisky wordt met een alcoholpercentage van minimaal 40% gebotteld.

15. Whisky bewaren

Ongeopende whisky bewaar je het beste rechtop, op kamertemperatuur, zonder direct zonlicht

16. Rijpen in de fles?

Een fles whisky rijpt niet door in de fles. Dit betekent ook dat hij niet kan bederven. 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.