Skip to main content
0
€ 0.00

Schotse


Skye Whisky

Schots berglandschap
Schots berglandschap

Wil je whisky van het eiland Skye? Dan zit je goed. Een van de bekendste distilleerderijen vind je hier. Talisker. Uit de hele wereld komen liefhebbers om het genot van deze Skye whisky te ervaren. Maar Skye biedt meer. Het is ook de thuisbasis voor de distilleerderij Torabhaig en de mysterieuze ‘Gaelic whisky’s’.

Skye eiland kaart

Laten we beginnen bij het begin. Het eiland Skye. Een afgelegen eiland in het noorden van Schotland. Het landschap doet je denken aan een woeste, middeleeuwse film. Rotsachtige hellingen, kleurrijke heide en een van de meest imposante berglandschappen in het land: ‘de Cuillin’. En dat is precies waar de Talisker distilleerderij staat. Gelegen aan de oevers van Loch Harport en met uitzicht over de Cuillin. 

 

BEKIJK ALLE SCHOTSE WHISKY

SKYE WHISKY VAN ALLURE

Weinig whisky’s vertellen het verhaal van hun oorsprong beter dan de Talisker distilleerderij. De geur en smaak verbinden je direct met het wilde en stormachtige eiland. Maar vooral met de zee. Talisker produceert zoete, volwaardige single malt whisky. Elke botteling bevat unieke, maritieme invloeden. Het is dus een echte zogenoemde ‘maritieme highlander’.

In 1929 kwam je maar moeilijk aan een fles. Talisker werd bestempeld als “die opmerkelijke drank die op het eiland Skye wordt gemaakt en zelfs in zijn geboorteplaats moeilijk kan worden verkregen". Whisky van allure dus. Later, in 1990, was Talisker een van de weinige single malts die je op de planken vond van bijna elke drankwinkel. Ben je in Skye, dan is een bezoek aan deze distilleerderij een uitstapje waard.

IN DE BUURT?

sky rotsen in heuvellandschap

Is het toevallig lekker weer? Het prachtig Talisker strand en Talisker Bay liggen aan de westkust van Skye, op steenworp afstand van het dorp Carbost. Je raadt het al. Vlakbij waar Talisker zijn wereldberoemde whisky produceert. Na een heerlijke whisky proeverij zo door het strand op! Óf naar de gloednieuwe Torabhaig distilleerderij.

SKYE’S NIEUWE AANWINST: TORABHAIG

Torabhaig is een gloednieuwe distilleerderij in Skye. Zelfs zo nieuw, dat de huidige renovatie nog niet helemaal af is. De distilleerderij was de ambitieuze visie van de zakenman Sir Iain Noble. Hij wilde een ​​19e eeuwse boerderij ombouwen naar een whisky distilleerderij. Na het overlijden van Iain Noble in 2002 kwam het project helaas stil te liggen.

In dezelfde periode had Mossburn Distillers, een Nederlandse dochteronderneming, het plan zijn eigen distilleerderij te bouwen in Skye. In plaats van een nieuwe distilleerderij te bouwen, besloten ze de boerderij van Noble compleet te renoveren. De boerderij behield zijn charme, en, nog belangrijker, Noble’s ambitieuze plan was werkelijkheid geworden.

skye heuvellandsschap

3 JAAR VERDER..

Het duurde 3 jaar om de infrastructuur te herbouwen. Het renovatieteam ontwierp zelfs een op maat gemaakte, afneembare leien dak om de distilleerderij te kunnen repareren. In augustus 2017 gingen ze open! En met wat voor whisky?

Hoofdzakelijk traditionele malt whisky in de stijl van het eiland. Medium geturfd, een lange fermentatie in houten wasbakken en veelvuldig interactie met koper. Dit geeft een fruitachtige twist aan de whisky.

Slá inte! Wat? Dat betekent ‘proost’ in Gaelisch.

GAELIC WHISKY

In 1976 richtte dezelfde Iain Noble, de oprichter van Torabhaig, ook de distilleerderij “Pràban na Linne” op. Het doel? Het produceren  van ‘The Gaelic whisky’s’. Speciaal voor de Kelten op de Schotse eilanden vlak voor de westkust van Schotland. Met de destilleerderij wilde Noble extra werkgelegenheid creëren in het zuiden van Skye. En ze tegelijkertijd een echte authentieke ‘Gealic’ whisky bieden.

Deze bijzondere Skye whisky bottelingen zijn voorzien van voornamelijk Gaelische etiketten. Bijvoorbeeld, MacNaMara, betekent letterlijk “zoon van de zee”. Uitgesproken 'chey vek', betekent Té Bheag 'de kleine dame'. Té Bheag is doorgaans het meest bekend. De Skye whisky heeft een delicate smaak met een toffee-achtige rijkdom.

Te Bheag 70CL

Pràban na linne” is Gaelisch voor 'shebeen of the firth’. Een ‘shebeen’ is volgens officiële begrippen een niet-erkende vestiging die alcoholische drank verkoopt.

NIET-GEFILTERDE WHISKY

De Gaelische whisky producent was een pionier door ongefilterde whisky te herintroduceren. De whisky’s hebben het zogenoemde ‘non chill filtered’ label. Dat wil zeggen dat de whisky alleen gefilterd wordt om deeltjes uit de whisky te halen. Als gevolg hiervan behoudt de whisky alle originele elementen van zuiverheid, smaak en gladheid. Zo krijg je Skye whisky's van ongeëvenaarde kwaliteit en historische authenticiteit. Ben jij het hiermee eens?

Liefhebbers van ongefilterde whisky beweren dat het filteren van whisky een negatief effect heeft op de smaak. De uitgefilterde vetzuren en oliën voegen namelijk smaak toe. Door chill filtering over te slaan, gaan deze smaken niet verloren. Anderen beweren dat je nauwelijks het verschil proeft. Zelfs whisky experts schijnen moeilijk een ongefilterde whisky te kunnen identificeren. Wil je zelf erachter komen of je het verschil kan proeven? Probeer dan 2 soortgelijke whisky’s waarvan 1 wel en de ander niet chill filtered is.

Doorgaans passen (grote) distilleerderijen vooral chill filtering toe voor esthetische redenen. Het verwijdert de troebelheid en zorgt voor de consistentie in smaak tussen bottelingen. 

EN ISLE OF SKYE WHISKY DAN?

Een klein beetje verwarrend, maar ‘Isle of Skye’ whisky komt niet uit Skye. Het is een van de merknamen van de Schotse distilleerderij Ian Macleod. De bekende 12-jarige en 8-jarige blended bottelingen zijn dus niet afkomstig uit Skye. De distilleerderij is gevestigd in de buurt van Glasgow, in de Lowlands regio.

ECHTE SKYE KENNER

Nu heb je een aardig goed beeld van Skye whisky. En ben je whiskyliefhebber, fervent drinker of beginner? Dat maakt niet uit! Een Skye whisky hoort op je lijstje te staan. Benieuwd naar andere Schotse whisky’s? In ons assortiment vind je bijna 700 whisky's!

Meer weten over whisky’s uit andere delen van de Highland's? Bekijk dan onze Highland whisky's whisky’s! Uiteraard telt Schotland naast Highlands ook nog 4 andere bekende whisky regio’s: SpeysideLowlands Campbeltown en Islay.

 

MEER WHISKY?

Elk van deze regio brengt eigen whisky’s voort, die zich kenmerken door een eigen en unieke smaak. Genoeg te proeven dus!