Skip to main content

Guide to:


Lekkerste whisky - chocolade combi's!

whiskeys en chocolade
whiskeys en chocolade

Whisky en chocola; een match made in heaven. Maar, dan moet je wel de juiste chocolade en whisky combineren. Ben jij een chocolade freak? Of een whisky fanaat? Of nog beter: ben je verzot op beiden? Lees dan hier alles over het combineren van whisky en chocolade en ontdek de lekkerste combinaties!

BEKIJK ALLE WHISKY

WELKE TYPE CHOCOLADE EET JE BIJ WHISKY?

chocloade opgestapeld

Pure chocolade

Combineer je whisky met chocolade dan ga je vaak als eerst uit van je persoonlijke smaak. Toch heeft pure chocolade vaak de overhand. De onderliggende tonen van zoetheid en alcohol in whisky compenseren namelijk buitengewoon goed voor de bittere en overweldigende smaak van donkere chocolade.

Melkchocolade

Combinaties met melkchocolade bestaan ook zeker. Maar dan heb je wel chocolade nodig van cacaobonen nodig van hoge kwaliteit! Aanvullende smaken als gember of citroengras zijn ook een pré. Is je whisky bijvoorbeeld zacht en fruitig? Dan is soms een romige (melk)chocolade in plaats van bittere, pure chocola een betere keuze. Een variant met hazelnoot is heel lekker bij whisky's die gerijpt zijn op Amerikaans eiken! Ben je toch meer fan van rokerige whisky’s? Dan vormt een (zoete) pure chocolade een perfecte match.

WHISKY & CHOCOLADE: HOE EET/DRINK JE DAT?

Stuk chocolade

Neem eerst, wanneer het jou uitkomt natuurlijk, een slok van je whisky. Komen alle smaakelementen goed tot leven in je mond? Pas dan pak je een stuk chocolade. Laat het stuk smelten zodat de smaken van de whisky en chocola zich mengen. Neem dan nog een slokje terwijl de chocolade nog steeds smelt! 

Je ervaart direct hoe de chocolade de smaak van de whisky van begin tot einde verandert. Benieuwd? We geven je een aantal ijzersterke combinaties mee, zodat je gelijk kunt beginnen met combineren!

DE ALLERBESTE COMBINATIES!

Laten we beginnen bij whisky’s uit het Schotse Lowlands en Japanse whisky. Het zijn vrij lichte en gemakkelijk drinkbare malts die goed combineren met simpele, niet te ingewikkelde chocolades. De 12-jarige Auchentoshan combineert bijvoorbeeld heel goed met de zachte citrus aroma's in Delicata’s Puur Gember Limoen donkere chocolade. Het smaakpalet van de Schotse Lowlander bestaat uit een moutig zoetje met citrusvrucht. Perfecte combi dus! 

Rijke, zoete whisky met donkere of zoete chocolade

Met whisky’s uit Speyside en sommige Ierse whiskey ervaar je vaak rijke smaken en proef je zoetere tonen. Ietwat zoetere chocolade complimenteren deze malts!°. De Glenfarclas 105 past goed bij de romige, pure Peru 63% CACAO chocolade van Delicata. 

Glenfarclas 105 100CL

Meer fan van witte chocola? Probeer dan fruitige en zachte Teeling Single Malt uit Ierland met witte chocolade 'aardbei-yoghurt'. De witte chocolade in de ‘nose’ en gevolgd door de aardbei-invloeden in de smaak en afdronk van de Ierse malt vormen een 100% match.

Een aantal andere whisky’s die fruitige, donkere chocolades uitstekend complimenteren: 

Glenlivet Founders Reserve
Jura 16 Years
Cardhu 12 Years met Delicata’s Puur Walnoot-Vijg
Glenlivet Nadurra Oloroso met Tanzania 71% Cacao chocola
Aberlour 12 Years Non Chill Filtered

Teeling Single Malt 70CL

Contrasterende combinaties

Het mooie van chocolade en whisky is dat het niet altijd draait om het complimenteren van smaken. Nog interessanter is het experimenteren met whisky en chocolade om contrasterende smaken te vinden, die echt samen werken.

Een Glenfarclas 12 Years, bijvoorbeeld, combineert heel goed met zeezout varianten van pure chocolade zoals Delicata Puur Fleur del Sal. Het zoute in de chocolade voegt een hele nieuwe dimensie toe aan de zoete fruitsmaken in je whisky! Waar wacht je nog op?

bowmore whiskey fles

Krachtpatsers

Alleen voor de echte donker-pure chocolade junkies. Probeer het donkerste van het donkerste van chocolades en combineer dit met de krachtige Islay en Highland whisky’s.

Goede combinaties zijn:

Bowmore 12 Years met extra puur 70%
Dalmore 18 Years met 85% Delicata Cacao
Port Askaig 8 Years met Uganda’s 80% Cacao chocolade

De beste match made in heaven

Wil je nu echt de overtreffende trap bereiken op het gebied van chocolade matching? Ga dan voor de maritieme Highlanders en Islay malts. Met name diegene die op sherry vaten zijn gerijpt! Dan heb je een echte ying yang! Een absolute topper omdat deze combi precies balanceert tussen complimenterende en contrasterende smaken.

De zeewier en ‘medicinale’ tonen van de rokerige Schotse malts complementeren namelijk de bittere smaak van 75%-85% pure chocolade. Het ‘zoete’ afkomstig van de sherry vaten zorgt voor een zoet contrast en verzacht de hardheid van de bittere chocolade. Sta je te popelen? Probeer dan één van de volgende combinaties:

Bowmore No 1 met puur amandel kokos
Laphroaig Quarter Cask met 75% Delicata Cacao

MEER WHISKY?

Wil je meer weten over whisky in combinatie met eten? Lees dan hier meer over het koken met whisky! Benieuwd hoe je whisky - chocolade combinatie smaakt wanneer je ijs toevoegt aan je whisky? Lees hier alles over ijs in je whisky!