Skip to main content

Alles over whisky likeuren

Alles over whisky likeuren

Een whisky likeur; het ideale drankje voor wanneer een pure, straight-up whisky net iets te veel voor je is. Voor de echte whisky liefhebber eigenlijk een heiligschennis, maar een favoriet bij de zoetekauw en cocktail liefhebbers. We vertellen je alles over whisky likeur, ofwel ‘de honing whisky’.

ALLE WHISKY LIKEUREN

WAT IS WHISKY LIKEUR?

Whisky likeur is een gezoet of gearomatiseerd drankje dat begint met een whisky als basis. Het wordt vaak ook ‘honing whisky’ genoemd. Maar let op: je mag het geen whisky noemen. Alhoewel de basis wel begint bij whisky, is het officieel geen whisky meer door het toevoegen van (aroma’s van) ingrediënten zoals suiker, honing, kaneel, citroen of nootmuskaat. Dit proces tovert de whisky om in een specialiteit op zich: een whisky likeur. Zoet van smaak en een likeur, geen whisky.

Of de whisky baat bij deze zoete toevoegingen? Dat blijft een persoonlijk debat. Het drinken van whisky heeft tenslotte alles te maken met persoonlijke smaak. Het biedt wel een mooi repertoir voor bijvoorbeeld whisky cocktails vanwege het zoete karakter!

WHISKY LIKEUREN EN COCKTAILS

Een van de populairste whisky-cocktails met een whisky likeur is de Rusty NailDrambuie vormt hier het meest essentiële onderdeel! Terwijl Drambuie de bekendste whisky likeur blijft, zijn er tal van alternatieven, zoals een  Jim Beam HoneyJack Daniels Honey TennesseeSouthern Comfort.

Een perfecte cocktail draait allemaal om de juiste balans van zoet, zuur en alcohol. Het zoete van een whisky likeur, het zure van bijvoorbeeld citroen / limoen en de alcohol van de whisky of likeur. Een honing whisky is dus uitermate geschikt voor je cocktails. Ontdek hier 10 andere lekkere whisky cocktails!

Drambuie 70CL

HONING WHISKY IS EIGENLIJK DE ORIGINELE WHISKY

honing drippend in een schaaltje

Likeuren op basis van whisky bestaan ​​al eigenlijk heel lang! In Schotland dronken de inwoners al eeuwenlang 'broos', een traditionele drank op basis van whisky, honing en havermout. Het lijkt dus dat whisky likeuren evolueerden als een 'uitbreiding' op de Schotse Whisky. Maar het is eerder andersom: in de vroegste vormen van malt whisky zaten al extra ingrediënten. Destillatie materiaal was van oorsprong grof en kennis van het proces beperkt.

Vroege distillateurs konden alleen malts van lage sterktes produceren. En hoe lager de sterkte, hoe groter het niveau van onzuiverheden. Dit verwoestte de smaak en bracht ernstige gezondheidsgerelateerde gevolgen met zich mee. Je raad het al; de enige manier om dit prototype whisky lekkerder te maken, was door ingrediënten toe te voegen die in staat waren de tekortkomingen te verhullen. 

HET GOUDEN GOEDJE

De belangrijkste toevoeging was honing, de oorspronkelijke - en eeuwenlang enige - manier om zoetheid toe te voegen. Deze toevoeging temperde de rauwe en agressieve aard van de whisky. Naarmate destillatie steeds geavanceerder werd, konden gedistilleerde dranken worden gedistilleerd met steeds hogere sterkten. Hierdoor verbeterde de kwaliteit en het karakter voortdurend!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.