Skip to main content

Deze moet je geproefd hebben


5x witte wijnklassiekers

Witte wijn
Witte wijn

Voorjaar: ja, dan gaan de flessen wit weer open. En dat hoeft niet altijd die ene doordeweekse sauvignon blanc te zijn. Maar welke wijnen moet je dan echt geproefd hebben? Vast wel eens gehoord van een sancerre, maar hoe smaakt die eigenlijk? Trek eens die chique fles open: 5x witte wijnklassiekers om van te genieten.

1. sancerre

(san-ser)

Sancerre is de ultieme Franse sauvignon blanc, vernoemd naar het dorpje Sancerre in de Loire streek. Hoe dat smaakt? Elegant: hoge zuurgraad, weinig suiker en vol smaken van rijpe kruisbes en aardse smaken. 

  • Lekker bij: vegetarische gerechten. Asperges, iemand?
  • Serveertemperatuur: 8 graden (=3,5 uur in de koelkast)

2. Chablis

(sja-blie)

Chardonnay vernoemd naar het dorpje Chablis. Wat je kunt verwachten van chablis? Een droge, lichte witte wijn vol smaken van citrus, mineralen en bijvoorbeeld peer met hoge zuurgraad. 

  • Lekker bij: frisse salades of schaal-en schelpdieren
  • Serveertemperatuur: 9 graden (= 3 uur in de koelkast)

3. Meursault

(meur-so)

Wederom een chardonnay, dit keer uit het dorpje Meursault in de Beaune streek, ook wel bekend als het Beverly Hills van de Bourgogne. Een glas meursault betekent: vette, ronde boterzachte witte wijn, vol smaken van vanille en rijp fruit. 

  • Lekker bij: gevogelte of kalkoen
  • Serveertemperatuur: 12 graden (=1,5 uur in de koelkast)

4. POUILLY FUMÉ

(poejie-fumee)

Een witte wijn, van sauvignon blanc. Fumé betekent gerookt, en dat proef je! De wijn wordt in het oosten van het Loiredal verbouwd, in het departement Nièvre, in de gemeenten Pouilly-sur-Loire, Saint-Andelain en Tracy-sur-Loire. Er zijn zo'n 100 wijnhuizen die Pouilly-Fumé produceren. 

  • Lekker bij: lichte gerechten zoals geitenkaas of schelpdieren.
  • Serveertemperatuur: 8 graden (=3,5 uur in de koelkast)

4. Blanc de Blanc

(blan-de-blan)

Vier de lente met bubbels. En kijk dan direct even verder dan alleen brut of demi-sec. Wat blanc de blancs inhoudt? Champagne gemaakt van alleen witte druiven. Precies: 100% chardonnay, niks anders.

  • Eten doe je het bij: ga helemaal chique met eendenborst op waterkerssalade
  • Serveertemperatuur: koud, 4 uur in de koelkast of 10 minuten in een emmer met ijs. Hoe? Dat vertellen we je hier.

MEER OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven

Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete wijnen! 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.