Skip to main content

Alles over deze Franse wijnstreek


Loire

Loire

In het midden van Frankrijk ligt de Loire wijnstreek. Deze wijnregio is vernoemd naar de langste rivier van Frankrijk. Het gebied kent een enorme variëteit aan wijnen; van wit tot rood en van droog tot weelderig zoet. In dit artikel reizen we af naar Loire en stellen we de wijnen aan je voor.

Bekijk alle wijnen uit Loire

Loire in het kort

  • De wijn: de meerderheid is wit. 
  • Het gebied: ruim 38.000 hectare aan wijngebied gelegen langs de rivier Loire.  
  • De belangrijkste druivenrassen: sauvignon blanc, chenin blanc, melon de bourgogne, pinot noir en de cabernet franc. 
  • Klimaat: korte, warme zomers en zachtewinters dankzij de rivier.  

Loire oftewel ‘De tuin van Frankrijk’

chateau chambord

Loire is een uitgestrekt gebied. Als je de rivier volgt, passeer je een glooiend, groen landschap. Wijngaarden wisselen zich af met andere vormen van landbouw en bossen. Antieke kastelen maken het plaatje compleet. Samen vormen ze het visitekaartje van deze streek. Zo verdiende Loire ooit zijn bijnaam als ‘de tuin van Frankrijk’.

Klimaat

In het midden van Frankrijk zijn de zomers kort, maar warm. Er is veel neerslag, maar ook veel zonnige dagen. De rivier houdt de warmte vast en verzacht de winters in Loire. Dit heeft allemaal invloed op de smaak van de druiven. De Loire loopt van Oost-Frankrijk door tot de Atlantische Oceaan. Dat maakt het gebied uitgestrekt met verschillende microklimaten. Op basis daarvan kunnen we de wijnstreek indelen in 4 wijngebieden.

Pays Nantais

Aan de kust ligt Pays Nantais. Dit is het gebied heeft de stad Nantes als hart. Muscadet is de wijn die hier wordt geproduceerd van de druif melon de Bourgogne. Deze wijn is licht en fris en een klassieke keuze bij mosselen. Ook de Gros Plant du Pays Nantais komt hier vandaan. Je kunt deze wijn zien als het nichtje van de Muscadet. Verder zijn er nog de Coteaux d’Ancenis en de Fiefs Vendéens.

Anjou-Saumur

Dit stuk van Loire ligt naast Pays Nantais, meer stroomopwaarts. In Anjou groeit vooral de chenin blanc. Deze druif gebruiken ze om Savennières (droog) en Coteaux du Layon (zoet) te maken. Saumur is qua wijnstijl vergelijkbaar met Anjou, maar staat ook bekend om de goede zoete wijnen die hier gemaakt worden. Ook worden hier lichte rode wijnen gemaakt die heerlijk zijn om gekoeld te drinken.  

Touraine

Verder landinwaarts ligt Touraine. Voor de Franse revolutie was het al een populaire plek voor aristocraten. Deze streek is vernoemd naar de gelijknamige stad. De meest beroemde wijnen uit Touraine zijn de rode Bourgueil en Chinon. Daarnaast worden er ook witte wijnen gemaakt zoals Vouvray (droog, zoet en mousserend) en Montlouis (droog wit). Ook de Touraine Sauvignon is zeer populair en biedt veel waar voor z’n geld. Deze wijn is, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van sauvignon blanc.  

Boven Loire

Ga nog verder stroomopwaarts en je komt in Boven Loire. Verspreid over het regio zijn meerdere wijngebieden te vinden. De grootste namen zijn Sancerre en Pouilly-Fumé. Dat zijn de bekendste witte wijnen. Ze zijn gemaakt van de sauvignon blanc druif en zijn zeer verfijnd van smaak. Het kleine zusje van Sancerre is Menetou-Salon, dit gebied ligt ernaast. Van pinot noir komen de goede rode wijnen en rosés.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.