Skip to main content

Alles over mousserende wijn


Mousserende rosé

sparkling rosé

De Fransen zeggen rosé, in het Italiaanse is het rosato, de Spanjaarden noemen het rosado en in het Duits spreek je over weissherbst. In ieder geval is één ding zeker: het is de oudste wijnsoort in onze wijngeschiedenis. De rode wijn die de oude Grieken en Romeinen dronken leek meer op rosé dan de diep donkerrode wijn die we vandaag drinken. De rode wijn zoals wij hem kennen ontstaat eigenlijk pas vanaf het eind van de 17e eeuw. Maar gelukkig is de rosé daarmee niet verdwenen. Deze drank is mede door zijn frisse en lichte karakter perfect voor mooie zomerse dagen.

Bekijk alle mousserende rosé

Bruisende geschiedenis

De monnik Dom Perignon is volgens sommige verhalen de eerste die een mousserende wijn, ook wel sparkling wijn genoemd, maakte. De meningen zijn nog steeds verdeeld, maar één ding is zeker. Hij was de eerste die in de 18e eeuw begon met het mengen van verschillende wijnen om zo de perfecte balans te vinden. Doordat de vergisting in het koude winter stopte en door de warmte in de lente weer spontaan begon, kwam er koolzuur in de gebottelde wijn. De consument kon er wel van genieten, waardoor de productie toenam. Inmiddels is Dom Perignon uitgegroeid tot een wereld merk. Natuurlijk kon naast de klassieke champagne, een sparkling rosé niet uitblijven. Het is een product van topkwaliteit. Het is genieten van de gedroogde framboos, mandarijnenschil, brioche, espresso en een spicy rokerigheid.

Mousserende wijn

Wat mousserende wijn onderscheidt van de ‘gewone’ wijn, zijn de koolzuur belletjes. In feite wordt er gebruikt gemaakt van een simpele formule voor de fermentatie: suiker + gist = alcohol en CO2. Belangrijk onderdeel hierbij is dat je moet voorkomen dat het gas ontsnapt. Wanneer je wijn fermenteert in een gesloten omgeving, blijft de koolstofdioxide gevangen in de fles. Pas als je de fles opent ontsnapt het koolzuur in de vorm van kleine bubbels.

Net zoals bij normale rosé kan de smaak zoeter zijn. Ben je benieuwd hoe dit smaakt? Probeer eens Hugo Rosé.

Luc Belaire Rare Rosé 75CL

Verschil sparkling rosé, champagne, cava, prosecco

Maar wat is het verschil tussen mousserende wijn en Champagne? Het korte antwoord: mousserende wijn mag alleen Champagne heten als het uit de regio Champagne komt. Dus alle Champagne is mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is Champagne. 

En dan het verschil tussen sparkling rosé en champagne: rosé is binnen de EU altijd gemaakt van blauwe druiven. Daarentegen mag je voor rosé Champagne witte met rode wijn mixen.

En cava en prosecco dan? Cava komt uit Spanje en is iets kruidiger dan Champagne en gemaakt van andere type druiven. Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn gemaakt van de glera druif. Prosecco wordt meestal gemaakt met een tweede vergisting op een tank in plaats van op de fles. 

Wat is sparkling rosé? Sparkling rosé kan overal vandaan komen en op verschillende manieren gemaakt worden. Door een tweede vergisting op de fles, in een tank óf volgens de ‘Fietspompmethode’. Dat betekent dat er gewoon koolzuur aan de rosé wordt toegevoegd. 


Meer leren over rosé en mousserende wijn

Nu weet je wat mousserende rosé is en hoe het gemaakt wordt. Benieuwd naar meer rosé? Lees alles over rosé: welke druiven je gebruikt en wat je erbij eet. Het verschil tussen de mousserende wijnen is duidelijk, maar hoe zit het met blush en gewone rosé? Of ben je benieuwd naar alle verschillende soorten mousserende wijn? Zo ben jij helemaal op de hoogte van alles wat met bubbels te maken heeft!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.