Skip to main content

Hoelang kan ik


Wijn bewaren?

Wijnkelder
Wijnkelder

Je herkent het wel, je hebt een mooie wijn gekregen of gekocht... Ga je hem dan direct drinken of laat je hem een tijd staan zodat hij (hopelijk) nog lekkerder wordt? Niet alle wijnen gaan beter smaken als je ze lang bewaart. Hoe lang is wijn nu eigenlijk houdbaar en welke wijnen worden lekkerder met de jaren? En bewaar je wijn nu wel of niet in de koelkast?

Bekijk alle wijnen

HOE LANG IS WIJN HOUDBAAR?

Wijn bevat van nature conserveringsmiddelen zoals alcohol, zuur en tannine. Om te zorgen dat de wijn wat langer houdbaar is, kan de wijnmaker sulfiet toevoegen. Dat beschermt extra tegen bederf en staat vermeld op het etiket indien de wijn meer dan 10mg per liter bevat. Er zit ook een verschil in hoe lang witte wijn en rode wijn houdbaar is. Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren omdat ze meer concentratie hebben, maar dat verschilt per wijn natuurlijk. 

Je kunt:

  • Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst
  • Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren
  • Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren
  • Krachtige rode wijn 3-6 jaar bewaren, sommige Grand Cru’s kunnen wel tot 15 jaar bewaard worden 
  • Zoete witte wijn 2-10 jaar bewaren, echte goede dessertwijnen wel tientallen jaren 

 

NOG EVEN BEWAREN OF DIRECT DRINKEN

Grote kans dat de wijn die je koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die rode wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Let op: dit geldt vanaf het oogstjaar dat op de fles staat vermeld. Heb je een 'bewaarwijn', dan hebben we het over een heel ander verhaal. Die wijnen zijn vaak niet echt lekker op het moment dat je ze koopt en hebben tijd nodig om zich te ontwikkelen. In de loop van tijd gaan de harde kantjes eraf, raakt de wijn in balans en ontwikkelt hij nieuwe, bijzondere aroma’s.

Wijnkelder
Wijnkelder

WELKE WIJNEN KUN JE GOED BEWAREN?

Ga voor wijnen van middel tot hoge kwaliteit. Klassieke Franse of Italiaanse wijnen zijn wijnen die je goed kunt bewaren. Kies bij een Franse wijn dan vooral een wijn uit de regio's Bordeaux of Rhône.  Italiaanse wijnen met een goed bewaarpotentieel zijn Chianti’s, Vino Nobile de Montepulciano of Barolo’s. itte wijnen die je goed kunt bewaren zijn: chardonnay,- riesling en Sémillon. En rode wijnen die je goed kunt bewaren zijn: Cabernet sauvignon, Merlot (of een combinatie van die twee), Pinot Noir en Syrah.

Glas witte wijn
Glas witte wijn

BEWAAR ZOWEL WITTE ALS RODE WIJN NIET IN DE KOELKAST!

Witte wijn drink je over het algemeen gekoeld, dus die bewaar je toch in de koelkast? Dat kan, maar niet te lang, want je witte wijn wordt er smakeloos van. Ook rode wijn wordt er niet beter op als je ‘m in de koelkast bewaart. Als je hem wilt opleggen of langer wilt bewaren, dan is een donkere plek die iets warmer is dan je koelkast een betere optie.

Bekijk alle witte wijnen

WANNEER IS WIJN NIET MEER GOED?

Er is helaas maar 1 manier om vast te stellen of een wijn niet meer goed is om te drinken, namelijk door de proef op de som te nemen. Heeft de wijn een zure smaak? Dan is deze geoxideerd en niet meer goed. Smaken verschillen, en verschillende mensen zullen van wijn houden die in verschillende stadia van hun rijping zijn.

WAT IS DE HOUDBAARHEID VAN WIJN NA OPENEN?

Het is natuurlijk zonde om een goede wijn weg te gooien. Een geopende fles wijn ontwikkelt zich snel: na 3-4 dagen zijn de meeste wijnen geoxideerd (een fles rode wijn op het aanrecht is al na 1 dag niet lekker meer). Gevolg: de wijn verliest aroma en smaakt steeds zuurder. Ziek word je er overigens niet van, maar lekker is het ook niet.

HANDIG: BEWAAR WIJN IN EEN PLASTIC FLES

Er zijn allerlei gadgets te vinden om je open fles net wat langer te kunnen bewaren. Hoe het er ook uitziet, het overkoepelende idee is dat je de fles vacuüm trekt zodat de wijn niet verder kan oxideren. Geen accessoire in je keukenla? Een makkelijke manier om je wijn te bewaren is in een lege plastic fles, bij voorkeur waar mineraalwater in heeft gezeten (tenzij wijn met een cola nasmaak voor jou geen probleem is).

  1. Giet de wijn van de aangebroken fles in de plastic fles. 
  2. Knijp de plastic fles tot de wijn er net niet uitkomt. 
  3. Dop erop en in de koelkast. 

Omdat je wijn tot op de rand hebt 'geknepen' kan er geen zuurstof meer bij de wijn. Afhankelijk van hoe lang de wijn open heeft gestaan, kan de wijn enkele dagen tot zelfs een week bewaard worden.

MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de de meest populaire druiven om wijn van te maken. Ben je benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte en rode wijnen. Wil je weten welke wijn je het lekkerst vindt? Doe dan nu de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.