Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Alles over de druif en de wijn


Cabernet sauvignon

cabernet sauvignon druiven
cabernet sauvignon druiven

Een cabernet sauvignon is rood, stevig en vol karakter. Gemengd met andere druiven heeft hij de Bordeaux streek op de kaart gezet. Maar ook wereldwijd heeft hij zijn plaats veroverd. Het maakt niet uit waar de cabernet groeit (en dat is letterlijk overal ter wereld), een cabernet proef je altijd. Hoe dat komt en waar hij lekker bij is? Wij vertellen je alles dat je moet weten over deze aristocraat onder de druiven.

Bekijk alle Cabernet Sauvignon wijnen

Cabernet Sauvignon in het kort

Cabernet Sauvignon smaken in een glas

Een krachtige wijn met medium tanninegehalte en zuurgraad.

Smaakt naar

  • Zwart fruit (blauwe bessen, cassis)
  • Chocolade, tabak
  • Kruidige aroma’s zoals munt of cederhout

Wijn komt vooral uit

In de fles vaak geblend met

PER ONGELUK GEKRUIST IN DE BORDEAUX

In de 17e eeuw werd ergens in Zuid-Frankrijk per ongeluk een blauwe Cabernet Franc druif met de witte Cabernet sauvignon gekruist. En die kruising beviel de Franse wijnboeren wel: de cabernet sauvignon was geboren. 

Maar ook buiten de grenzen van Frankrijk werd de druif gewaardeerd. Vanuit de Franse Bordeaux heeft cabernet tegenwoordig de hele wereld veroverd. En daarmee bedoelen wij de hele wereld. Van de Californische heuvels tot de Gobi woestijn (in Chinese wijn, ja). Het is dus op z’n minst gezegd geen lastige druif, maar hij gedijt wel het best in relatief warme zones.

DE DRUIF: DIKKE SCHIL MET KARAKTER

De cabernet sauvignon is een kleine druif met dikke schil die in langwerpige, compacte trossen groeit. Van de schil moet een druif het hebben, want die bepaalt het karakter van de wijn: de kleurstof, aroma’s en het tanninegehalte. En karakter, dat heeft een cabernet sauvignon. De schil beschermt de druif tegen de elementen, en gecombineerd met een lang groeiseizoen behoudt de druif behoorlijke zuren. Met andere woorden: een druif die al uit zichzelf stevig smaakt.

Om deze krachtige smaken in toom te houden rijpt een cabernet op eikenhouten vaten. De tannines en zuren worden verzacht. Resultaat: een ronde evenwichtige wijn met body.

WELKE KLEUR HEEFT DE WIJN?

Kleuren Rode wijn

Op de schaal van pinot noir(lichtrood) tot syrah (purper), hangt hij naar syrah (shiraz) wijn. Jonge cabernet wijn is soms inktzwart. Met het ouder worden verandert de kleur in warm robijnrood.

Geblend met andere druivenrassen

Een pure cabernet sauvignon vind je in de oude wereld niet zo vaak, omdat hij het zo goed doet samen met andere druiven. Want, blend je zijn stugheid en krachtige smaak met andere druivenrassen, dan ontstaan er prachtige combinaties waar de Bordeaux zo beroemd door is geworden.

Cabernet sauvignon wordt vaak vergezeld door zijn maatje merlot. Die twee druiven vullen elkaar feilloos aan. Cabernet geeft de wijn kleur, zuur, tannine en aromatisch fruit en merlot zorgt voor zachtheid en een ronde body. In een médoc (ook uit de Bordeaux) wordt dit duo vaak aangevuld met cabernet Franc, malbec en/of petit verdot. In warme oorden als Australië, Californië en Zuid-Afrika, waar de tannines rijper en de zuren zachter worden, levert cabernet sauvignon in zijn eentje ook uitstekende wijnen.

SMAAKT NAAR ZWARTE BESSEN

In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Waar je cabernet ook vandaan komt. Soms subtiel, zoals in cabernets uit Frankrijk en andere Europese landen, soms overduidelijk als cassislimonade of bessenjenever in wijnen uit ChiliCalifornië en Australië.

Naast zwarte bessen komen er altijd kruidige aroma’s in voor, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. In cabernets die op kleine vaten van nieuw eikenhout zijn gerijpt, proef je koffie, toast, chocolade en/of specerijen. Door de tannine en zuren komen cabernetwijnen stevig over en zijn ze langer houdbaar dan andere wijnen. Goede soorten ontwikkelen zich in de loop der jaren tot complexe wijnen met aroma’s van onder andere gekonfijt fruit en truffel.

WAT IS LEKKER BIJ EEN CABERNET SAUVIGNON?

Cabernet sauvignon heeft eigenlijk altijd kracht, body en bite en is daardoor bij uitstek een eetwijn. Eigenlijk is het aan te raden hem altijd te drinken met eten, want zonder kan hij nogal overweldigend zijn.

De gerechten mogen net als de wijn stevig zijn. Bijna alles van de grillplaat past erbij, maar vooral rood vlees. Bij jonge en lichtere cabernets die fris en ferm smaken, doet rood vlees met groenten het goed. Bijvoorbeeld gegrilde biefstuk met courgette en spekjeseendenborst of een sappige hamburger. Oudere, zachtere en vollere cabernets zijn aanraders bij entrecôte met chiliboter, rollade, stoof- en wildgerechten.

TIP: perfecte match met het kaasplankje


Jonge Cabernets Sauvignon uit koele streken zijn te stevig om met kaas te combineren. Het smeuïge en vette van de kaas botst met de tannines, waardoor de wijn stroever en soms zelfs bitter overkomt. Volfruitige, jam-achtige cabernets uit warme landen doen het juist goed bij kaas. Lees alles over wijn en kaas!

 


MEER LEREN OVER WIJN?

Doe dan eens de smaakprofielen test en ontdek wat jouw favoriete wijn is! Er zijn naast cabernet sauvignon tal van druiven en wijnen uit verschillende wijnlanden met ieder hun eigen smaak. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Lees ook onderstaande artikelen om meer wijnkennis op te doen!