Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij Italiaanse aperitivo?

Aperitivo
Aperitivo

Als je in Italië bent hangt er altijd zo’n heerlijke borrelcultuur. Iedereen komt gezellig bij elkaar en de drankjes en hapjes komen op tafel. En daar is een lekkere wijn natuurlijk onmisbaar! Wat moet jij allemaal weten over deze aperitivo? En hoe organiseer je zelf een Italiaanse borrel? Met andere woorden; hoe geniet je van ‘la dolce vita’?

Bekijk Italiaanse wijnen

Geschiedenis: van Turijn naar heel Italië

De aperitivo is oorspronkelijk ontstaan in Turijn maar inmiddels vergroeid met de hele Italiaanse cultuur. De meeste Italianen zien Antonio Benedetto Carpano als de uitvinder van de aperitivo. Hij is namelijk de uitvinder van vermouth. Een drankje dat blijkbaar nogal geschikt was om de maag ‘klaar te maken’ voor de maaltijd. De bar waar Antonio werkte werd al snel een echt hotspot. Tegenwoordig is de aperitivo deel van het Italiaanse dagelijks leven en een echt sociaal gebeuren. Vrienden ontmoeten elkaar na het werk en stillen hun eerste trek met kleine hapjes en een verfrissend licht drankje, of een wijntje. 

ITALIAANSE BORREL = ITALIAANSE WIJN

Wijn

Vaak drink je een licht alcoholisch (bitter) drankje. Goed voor de dorst! Maar ook wijn wordt veel gedronken. Een wijntje bestellen tijdens de aperitivo is altijd een goed idee. Ga voor een Arneis of verdiep je in een van deze andere klassiekers onder de Italiaanse druiven voordat je weer een wijntje bestelt. 

Geen idee waar je moet beginnen? Als je voor deze Italiaanse klassieke druiven gaat, zit je altijd goed:

  • Rood: sangiovese
  • Wit: pinot grigio

Prosecco of spumante

Wat is Italië zonder prosecco? De aperitivo is het moment om aan de bubbel te gaan. Bestel een prosecco of een licht zoete of droge sprankelende spumante.

HELP!? HOE BESTEL IK DIE APERITIVO IN HET ITALIAANS?

Italiaans terras

Een glas rode wijn alstublieft

Un bicchiere di vino rosso per favore

Een glas witte wijn alstublieft

Un bicchiere di vino bianco per favore

Welk aperitivo raad u aan?

Che aperitiva consiglieresti?

GEEN ZIN IN EEN WIJNTJE? GA VOOR EEN ECHTE ITALIAANSE KLASSIEKER

Eigenlijk kun je alles bestellen, zolang het maar niet te zoet of romig is. Dat past dan weer net niet bij de hartige hapjes. Veel bestelde drankjes zijn:

Aperol spritz

Een klassieker op het Italiaanse terras. Licht bitter, verfrissend en zoet door de sinaasappel. Een echte dorstlesser op een warme dag.

Negroni

Deze bittere cocktail valt niet bij iedereen in de smaak maar als je eenmaal overstag bent wil je niets anders meer. De Negroni is een mix van Campari, Gin en Martini Rosso zorgen voor een een mix die zo Italiaans en dorstlessend is als maar kan.

Aperol Spritz
Recept en inspiratie

Aperol Spritz

 

JE HOEFT NIET NAAR ITALIË VOOR EEN ECHTE APERITIVO...

Organiseer er gewoon een bij jou thuis, op je balkon of in de tuin. Wat lekkere hapjes, serveer er een van deze mooie Italiaanse wijnklassiekers bij en de avond is compleet!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.