Skip to main content
image

Ontdek Super Tuscans

De beste wijnen uit Toscane

Ontdek de wereldberoemde wijnen uit Toscane: de zogenoemde Super Tuscans. Ze worden gemaakt in Italië alleen gebruiken ze geen lokale, maar 'Franse' druiven! Voor deze Italiaanse wijnen werden als snel de allerhoogste prijzen betaald. Maar wat zijn Super Tuscans nu precies? Hoe dat zit, lees je hieronder!

Het begon in de jaren 70

In de jaren zeventig plantten een aantal taboe-doorbrekende wijnmakers in Toscane Franse druivenrassen als merlot en cabernet sauvignon aan op de ‘heilige’ grond van Toscane.

In dit traditionele wijngebied waren alleen Toscaanse druivenrassen in de wijn toegestaan om de hoogste wijnkwalificaties DOC en DOCG te verkrijgen. De wijnen met Franse druivenrassen bleken echter subliem! 

Kwaliteitsstempel

Aangezien ze geen officieel ‘kwaliteitsstempel’ DOCG volgens de wijnwet konden krijgen, werden ze Super Tuscans genoemd. Volgens de wijnwet waren het ‘Vino de Tavola', ofwel tafelwijnen.

Al snel werden voor deze Super Tuscans met niet-plaatselijk bekende druiven als merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon en syrah de allerhoogste prijzen betaald. Vanaf de jaren 80 werden deze wijnen wereldberoemd en zeer gezocht. 

image

Dit zijn de meest beroemde Super Tuscans:

  • Tenuta San Guido "Sassicaia"
  • Tua Rita "Redigaffi"
  • Antinori "Solaia"
  • Antinori "Tignanello"
  • Le Macchiole "Messorio"
  • Tenuta dell'Ornellaia "Ornellaia"
  • Tenuta dell’Ornellaia “Masseto”
  • Fontodi "Flaccianello della Pieve"
  • Castello di Ama "L'Apparita"

Groot succes

Vanwege het grote succes van deze wijnen is de wijnwet in 1992 aangepast. Veel Super Tuscans zijn geen Vino de Tavola meer, meer vallen onder nu onder IGT Toscana; nog steeds een vrij lage kwalificatie voor deze topwijnen, maar toch een stapje hoger... Wijnen die in het kustgebied van Toscane gemaakt worden, kunnen onder de kwalificatie DOC Bolgheri vallen. 

Wijnen van Antinori

Antinori is één van de grootste wijnbedrijven in Italië. Deze Toscaanse familie maakt dan ook al meer dan zes eeuwen wijn! Inmiddels kom je de naam Antinori wereldwijd op de wijnkaarten van de beste restaurants tegen. En is Antinori gekozen tot een van 'The world's most admired winebrands'. Deze wijnhuizen behoren tot de absolute wereldtop!
Bekijk alle meest geliefde wijnhuizen >

Wijnen uit Piemonte

De noordelijke en bergachtige regio grenst aan de Zwitsere Alpen in het noorden en de Franse Alpen in het westen. De naam Piemonte betekent letterlijk 'aan de voet van de bergen' in het Italiaans. Wat zorg voor bijzondere wijnen.
Lees alles over Piemonte >

image

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.