Skip to main content

Alles over wijn


Ontdek alle wijnlanden

Ontdek alle wijnlanden

Wijn, wie geniet er niet van? Deze drank is zeer geliefd! Overal ter wereld wordt dan ook wijn geproduceerd en ieder wijnland heeft z’n eigen, unieke manier van wijn produceren. Maar welke en hoeveel wijnlanden zijn er dan precies? Dat zijn er zoveel dat ze niet op één hand te tellen zijn (of twee). Daarom hebben we de belangrijkste Europese en niet Europese wijnlanden op een rijtje gezet. Lees snel verder en weet straks alles over jouw favoriete wijnland!

BEKIJK ALLE WIJNEN
image

DUITSLAND

De variatie aan wijnbouwgebieden, klimaat, bodem en druivenrassen is enorm bij onze Oosterburen enorm in Duitsland. En dat is dan ook de reden waarom er veel verschillende wijnen geproduceerd kunnen worden. Tegenwoordig vind je een zeer groot aanbod van zowel witte- als rode Duitse wijnen in de winkels. Enkele favorieten? Riesling en spätburgunder zijn wijnen die bij veel wijnliefhebbers goed in de smaak vallen. 

Alle wijn uit Duitsland

FRANKRIJK

Wie aan Frankrijk denkt, denkt zeker aan wijn! Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied. Naast de heerlijke, populaire wijnen zoals de cabernet sauvignonsauvignon blancmerlot en chardonnay vind je er ook klassieke wijnen zoals chablispomerol en pouilly-fumé. En laten we vooral champagne niet vergeten; de bekendste bubbels ter wereld!

Alle wijn uit Frankrijk

ITALIË

Italië heeft al enkele jaren de eer om zichzelf ‘grootste wijnproducent ter wereld te mogen noemen’. Al sinds de 6e eeuw voor Christus worden hier wijnen gemaakt die wereldwijd geliefd zijn. Het land is beroemd om haar mooie klassieke bewaarwijnen zoals de barolo en brunello di montalcino én om haar frisse pareltjes zoals de pinot grigio.

Alle wijn uit Italiƫ

OOSTENRIJK

Oostenrijk wordt, net als China, niet meteen met wijn geassocieerd.Toch brengt dit land heerlijke, frisse, fruitige wijnen voort dankzij het koele klimaat. Aan welke wijnen moet je dan zoal denken? De blauer zweigelt en de grüner veltliner zijn heerlijke Oostenrijkse wijnen. In 1985 stortte de wijnmarkt even in toen wijnmakers begonnen te knoeien met hun wijnen om goedkopere, zoete wijnen te kunnen aanleveren. Inmiddels hebben de Oostenrijkse wijnen afgelopen decennia een flinke opmars gemaakt waardoor de wijnhandel flink is gegroeid.

Alle wijn uit Oostenrijk

PORTUGAL

Bij Portugal denkt men vaak automatisch aan port, maar er zijn zoveel meer wijnen die uit dit land komen. Sinds 1300 worden er in dit land dan ook meer dan 200 inheemse druivenrassen verbouwd! De wijnhandel kreeg een extra grote boost toen Portugal in 1986 tot de EU toetrad. Om te concurreren met andere wijnlanden moderniseerde Portugal haar wijnbouw waardoor de export enorm groeide! Van vinho verde tot tempranillo(ook wel Aragonez genoemd); er zijn genoeg Portugese wijnen om te ontdekken!

Alle wijnen uit Portugal

SPANJE

Nog een klassiek Europees wijnland is Spanje. Spanje bezit de meeste wijngaarden ter wereld en staat op de derde plaats van grootste wijnproducenten ter wereld (na Italië en Frankrijk)! Het land kent zeer uiteenlopende klimaten, van regenachtig en gematigd zonnig in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. Daardoor groeien er veel verschillende druivenrassen in Spanje (zoals de verdejo en garnacha) en is er voor ieder wat wils te vinden op het gebied van wijn! check hier onze spaanse wijn.

Alle wijn uit Spanje
image

ARGENTINIË

Argentinië is het grootste wijnproducerende land van Zuid-Amerika. Door het overwegend droge en zonnige klimaat is het Argentijnse klimaat uitermate geschikt voor de wijnbouw. Vooruitstrevende Argentijnse wijnmakers halen het beste uit de druiven en produceren de laatste jaren veel topwijnen met internationale allure. Vandaag de dag staat is Argentinië het op 4 na grootste wijnproducerende land ter wereld. Op zoek naar een echte Argentijn?  Als wijnliefhebber kun je dan genieten van een goed glas malbec (of andere lekkere wijnen).

Alle wijn uit Argentiniƫ

Australië

Ook in Australië maken ze heerlijke wijnen, die vooral in het Zuidoosten (rondom Sydney) geproduceerd worden. De Australische wijnbouw bestaat al sinds 1788 bestaat, maar de wijnen staan eigenlijk pas sinds 1985 écht op de internationale kaart. En gelukkig maar, want de zachte, fruitige Australische wijnen, waaronder de Pinot Noir en Sémillon, zijn zeker het proberen waard!   

Alle wijn uit Australiƫ

Chili

Het langgerekte Zuid-Amerikaanse Chili is een van de meest ideale wijnlanden van de Nieuwe Wereld. De laatste decennia is de Chileense wijnbouw enorm gemoderniseerd doordat de overheid en Franse en Amerikaanse wijnmakers hun kansen zagen en in de wijnbouw gingen investeren. Het geschikte klimaat en de nieuwste technologieën om wijnen te produceren leveren heerlijke fruitige kwaliteitswijnen op, zoals de carmenère die in binnen- en buitenland geroemd worden.

Alle wijn uit Chili

China

Wijn uit China?!! Dit roept bij veel mensen vraagtekens op. Toch produceert China enorm veel (goede) wijnen waaronder Riesling en Cabernet Franc. En met 12.000 hectoliter per jaar is het land nog eens een grote speler op de wijnmarkt! Hoewel Chinezen zelf voornamelijk hun eigen wijn consumeren, wordt er steeds meer wijn uit China geëxporteerd. In China vind je veel Franse invloeden in de wijnbouw. Een goed teken!

NIEUW -ZEELAND

Tot 1960 was er een zeer streng alcoholbeleid in dit land en mochten er geen wijnen in de supermarkt en restaurants verkocht of geschonken worden. Na 1960 veranderde dit snel, de wijnbouw groeide enorm en Nieuw-Zeeland werd een wijnproducent van wereldformaat. Met name de friszure, sappige sauvignon blancs zijn wereldberoemd en vallen vaak in de prijzen. Fun fact: Peter Yealands komt uit Nieuw-Zeeland en staat bekend als één van de meest duurzame wijnen ter wereld!  

Alle wijn uit Nieuw-Zeeland

VERENIGDE STATEN (VS)

Hoewel er op meerdere plekken in de VS wijn wordt geproduceerd, komt 90% van de wijnen uit Californië. Het ideale klimaat en de grote hoeveelheid zon zorgen ervoor dat deze staat goed geprijsde wijnen aanbiedt. Populaire wijnen uit de VS zijn onder andere shirazmerlot en chardonnay. Deze wijnen zijn heerlijke fruitige bommetjes en zeker het proberen waard!

Alle wijn uit de Verenigde Staten

ZUID-AFRIKA

Ook in Zuid-Afrika worden prachtige wijnen gemaakt! De basis van de wijnbouw werd 3 eeuwen geleden gelegd door Nederlanders, maar sinds de afschaffing van de Apartheid zijn de Zuid-Afrikaanse wijnen pas echt wereldberoemd geworden! Enkele heerlijke wijnen uit Zuid-Afrika zijn de chenin blanc en pinotage Fun fact: als je naar de wijnregio Robertson gaat kun je bij alle wijnhuizen gratis wijn proeven!

Alle wijn uit Zuid-Afrika

WIJNSTREKEN OF WIJNHUIZEN?

Nu heb je een overzicht van de belangrijkste wijnlanden. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer wijnlanden, zoals Brazilië, Uruguay en Griekse wijnen. Elk land heeft weer meerdere wijnstreken waar verschillende wijnsoorten worden geproduceerd. Benieuwd naar deze wijnstreken? Wij hebben verschillende wijnstreken voor je op een rij gezet. Wil je je meer verdiepen in verschillende wijnhuizen? Ontdek onze wijnhuizen.

link naar wijn

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.