Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Pinot Noir

rode druiven
rode druiven

De Pinot Noir is de glorie van de Franse Côte D'Or. Deze druif geeft een wijn met een ongeëvenaarde geur, smaak en samenstelling. Deze blauwe druif wordt niet alleen gebruikt om rode wijn van te maken, maar komt ook voor in mousserende wijnen als champagne. Echt een must om een keer te proeven dus!

KOOP PINOT NOIR WIJNEN

WAT JE MOET WETEN OVER PINOT NOIR

  • Doordat de pinot noir druiven dicht tegen elkaar aan groeien, is deze druifsoort gevoelig voor rot en schimmel. Daardoor is deze moeilijk om te verbouwen.
  • De druif komt van oudsher uit de Bourgogne.
  • Een pinot noir druif houdt van een koel klimaat en kalkrijke bodem.
  • De druif wordt veel gebruikt bij het maken van Champagne.
  • Drink een glas pinot noir waarbij de wijn een temperatuur heeft tussen de 13 en 18 graden.

SMAAK EN GEUR

Kenmerkende aroma's zijn aarbeien, kersen en soms ook viooltjes en rozen. In de allerbeste Bourgogne’s zijn zelfs aardse en animale geuren te herkennen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In warmere gebieden is de pinot noir wijn meer jam-achtig en zwoeler. Hoe meer zon, hoe zachter de tannines.

OORSPRONG PINOT NOIR   

Van oudsher vind je pinot noir in de Bourgogne. Maar ook in andere regio's in Frankrijk wordt de druif aangeplant, namelijk in de:

Ook buiten Frankrijk, namelijk in Australië, de Verenigde Staten (Californië, Washington en Oregon), hoger gelegen wijngaarden in Zuid-Amerika (Argentinië), Nieuw-Zeeland en Duitsland wordt pinot noir aangeplant. In Duitsland heet de druif spätburgunder. In Italië staat hij bekend als pinot nero.

WAT EET JE ERBIJ?

Pinot Noir is een zeer geschikte wijn voor bij het eten. 

Frisse stijlen (Bourgogne, Nieuw Zeeland) zijn heerlijk bij:

Zwoelere stijlen (Australië, Californië, Zuid-Frankrijk) zijn heerlijk bij:

MEER LEREN OVER WIJN?

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven. Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete wijnen! Lees ook onderstaande artikelen voor meer wijninspiratie. 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.