Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij asperges?

Asperges
Asperges

Je houdt ervan of niet: asperges. Maar voor de echte liefhebbers kan het aspergeseizoen niet lang genoeg duren! De groene meng je door je salade of serveer je bij de pasta. De witte serveer je natuurlijk op de klassieke manier met ham en botersaus. Maar welke wijn drink je erbij?

Direct aspergewijnen bekijken

groene en witte asperges

Zijn er twee soorten asperges dan? Jazeker: je hebt witte en groene asperges. De witte zijn vanuit de grond geoogst. De groene hebben wel een beetje daglicht gezien. Witte asperges moet je ook schillen anders zijn ze heel bitter. Bij de groene hoef je dit niet te doen. Asperges zijn niet alleen anders van kleur maar ook van smaak. Dus welke wijn drink je bij welke soort?

Dit drink je bij groene asperges:

Groene asperges hebben een uitgesproken, stevige smaak. Een paar stukjes groene asperge hebben al veel invloed op de smaak van je gerecht. Welke wijnen passen daar bij? Bij groene asperges serveer je witte wijnen zoals de:

Grüner Veltliner of droge Riesling

Verdicchio uit Italië

Villebois Sauvignon Blanc uit de Loire

Meer weten over welke wijn bij welke groenten?

Alles over wijn en groente

Dit drink je bij witte asperges:

Witte asperges hebben niet dezelfde uitgesproken smaak als de groene asperges. Hoe smaken ze dan? Romiger en wat zoeter en dus zachter van smaak. Daar passen dus ook iets zachtere witte wijnen bij zoals de: 

- Droge Weisburgunder of Pinot Blanc

- Zoete of semi droge Riesling

Pinot Grigio & Pinot Gris

 

 

Adriatico Verdicchio 2022 75CL

VERSCHILLENDE ASPERGERECEPTEN, VERSCHILLENDE WIJNEN

Zelf kokkerellen met deze seizoensklassiekers? Hieronder vind je inspiratie voor lekkere aspergerecepten. En wat is een goed gerecht zonder een mooie bijpassende wijn? Ook daar hebben we aan gedacht:

1. Zalm met asperges

Een echte voorjaarsklassieker, maar eigenlijk het hele jaar door gewoon heel erg lekker! De combinatie van zalm met de zachte smaak van crème fraîche en frisse asperges zorgt ervoor dat je wijn best wat frisser mag zijn. Met een klein zuurtje.

Lekker met:

Mirabeau Rosé

Drouhin Saint Véran

Mount Vernon Sauvignon Blanc

2. Quiche met witte asperges en pittige belegen kaas

Een heerlijk vegetarisch gerecht speciaal voor in de aspergetijd. De combinatie van pittige belegen kaas en witte asperges is verrukkelijk. Serveer de quiche als voorgerecht of hoofdgerecht. 

Lekker met:

Pinot Blanc Max Mann

Gavi La Battistina

Frescobaldi Castello di Pomino

3. Sformato van groene asperges

Zin in iets speciaals? Maak een heerlijke sformato! Dit is een hartig ‘eier’-puddinkje, gemaakt van groene asperges. Laat de oven het werk doen! Tijd besteden hoeft alleen aan de salade en krieltjes. Makkie, toch?

Lekker met:

Arrogant Frog Chardonnay

Catena Chardonnay Tupungato

 

Bekijk alle aspergerecepten

WAAROM EIGENLIJK NADENKEN OVER WELKE WIJN BIJ WELK GERECHT?

Witte asperges
Witte asperges

Er zijn vast bepaalde wijnen of gerechten die jij heel lekker vindt. Grote kans dat je deze dan met elkaar combineert tijdens een etentje.

Toch is het de moeite waard om je wijnkeuze te heroverwegen en eens te kijken welke wijn nu echt het beste bij welk gerecht past. Waarom? De juiste wijn met je gerecht combineren zorgt ervoor dat beiden nog lekkerder smaken! Weten hoe dit precies in zijn werking gaat?

Lees alles over de wijn & spijs basisregels

Meer wijn?

Zoals welke wijn het lekkerst past bij jouw andere favoriete gerechten? Ga dan naar onze Wijn-Spijs en vul de wijnwijzer in. Dan rolt de perfecte passende wijn er zo uit! Of gewoon zin gekregen in glas wijn? Bekijk dan snel al onze wijn.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.