Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij Franse gerechten?

Kaasplank
Kaasplank

Leven als een God in Frankrijk… Wie zegt dat dit alleen in Frankrijk kan? Met een heerlijk Frans gerecht waan je je ook even helemaal in Frankrijk. En wat maakt zo’n avond nog beter? Een goed glas wijn. Daarom zetten wij de beste Franse wijn en spijs combinaties voor je op een rij. Bon appetit!

Alle Franse wijnen

FRANSE WIJN EN QUICHE

Quiche, we krijgen er spontaan een glimlach van op ons gezicht. Zeker als we er een goede wijn bij mogen schenken. De wijn kies je op basis van de belangrijkste ingrediënten.

Vlees

Quiche Lorraine is misschien de bekendste quiche die er bestaat. De spekjes zorgen voor een hartige, vrij zware quiche. Kies daarom een soepele wijn zodat de smaak van de wijn niet gaat overheersen en die goed bij ei past! Schenk een pinot blanc uit de Elzas en je zit altijd goed. Rode wijn liefhebbers kiezen voor een lichte, soepele wijn, zoals pinot noir.

Vis

Quiche met zalm is altijd een goed idee!  Deze quiche vraagt om een goede pinot blanc uit de Elzas. Pinot blanc is namelijk een kameleon onder de wijnen; hij past zich gemakkelijk aan naar de smaak van een gerecht. Dus ook aan de vette zalm. Ga je voor de gouden combinatie van asperges en zalm? Een sauvignon blanc maakt dit feestmaal helemaal af! 

Vegetarisch 

Ook bij quiche met asperges schenk je wijn met een licht zuurtje zoals een sauvignon blanc. Meer een rode wijn liefhebber? Bij gegrilde, mediterrane groenten zoals aubergine of paprika schenk je een stevige (Franse) rosé

FRANSE WIJN EN VLEES

Wie aan de Franse keuken denkt, denkt vaak aan vlees… en wijn! De wijn kies je hier aan de hand van het type vlees:

Rund

Een stevige entrecote van rund vraagt om een stevige rode wijn, zoals een cabernet sauvignon of zwaardere merlot. Met een Bordelaise saus (een saus gemaakt van jus, rode wijn en gebonden met boter), smaken deze rode wijnen nog beter.

Eend

Een gerecht met eend vraagt om een goed glas pinot noir. De pinot noir is lekker licht bij het vrij vette vlees. Wil je juist een zwaardere wijn? Dan kies je voor een wijn met stevige tannines uit de Madiran streek in Frankrijk.

Kip

Zin in een licht en geurig gerecht zoals coq au vin? Gestoofde kip gaat goed samen met een lichte, rode wijn, zoals een Beaujolais. Schenk je liever een witte wijn? Een chardonnay doet het ook altijd goed bij kip!

image
Recept

Coq-au-vin blanc

FRANSE WIJN EN KAAS

De koningin onder de Franse ‘gerechten’; Franse kaas. Zo populair dat het ze hier haar eigen troon verdient. Rode wijn en Franse kaas blijven voor velen een klassieker, terwijl er juist veel witte wijn zijn die ook goed bij kaas passen!

Witte schimmelkazen

Geniet je van brie of camembert? Ga dan voor soepele rode of witte wijnen, zoals merlot of chardonnay.

Geitenkaas

Franse geitenkaas smaakt très bien op de borrelplank of in salade. De natuurlijke hoge zuurgraad van geitenkaas past beter bij witte dan rode wijn. Rode wijn zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de kaas te dominant gaat worden. Schenk een sauvignon blanc (uit de Loire) of chenin blanc en je zit altijd goed!

Blauwader kazen

Door de sterke, zoute smaak is deze kaas niet bij iedereen geliefd. Maar het juiste glas wijn hierbij kan een groot verschil maken. Kies liever niet voor stevig rood. De tannines van de wijn worden stroever door de zoute smaak van de kaas. Kies daarom liever voor een contrasterende smaak zoals een (licht)zoete witte wijn. Schenk bijvoorbeeld een echte zoete dessertwijn zoals een sauternes of een geurige, itense lichtzoete wijn zoals een gewürztraminer uit de Elzas.

Pebayle du Hayot Sauternes 2020 37.5CL

Harde kazen

Liefhebber van Franse emmentaler? Bij deze harde, zware kaas schenk je zwaardere rode wijnen. Deze wijnen met tannines worden juist zachter door deze harde kazen. (tenzij de kaas heel oud en zout is). Cabernet sauvignon of een klassieke bordeaux zijn goed keuzes.

ENKELE FRANSE KLASSIEKERS

Bouiliabaise

Er gaan geruchten dat wijn en soep geen goede combinatie is; want ‘vloeibaar’ en ‘vloeibaar’ gaan niet goed samen. Echte liefhebbers weten natuurlijk dat een goede wijn prima kan, zeker bij een stevige soep! Bouilabaise laat zelfs zien dat witte wijn en rosé deze soep nog meer tot leven laten komen. Witte wijn liefhebbers kiezen voor een frisse, intense variant zoals een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland. De mediterrane vissoep komt eveneens tot zijn recht met een rosé uit de Provence.

Salade niçoise

Waan je even in het mediterrane Nice met salade niçoise! Om nog meer in de Franse stemming te komen kies je voor een sappige, frisse rosé die goed aansluit bij deze frisse salade. Meer een liefhebber van witte wijn? Het frisse van een sauvignon blanc tilt deze salade ook naar een hoger niveau.


Meer over Zuid-Europese wijnen

Ben je toch meer een liefhebber van Spaanse of Italiaanse wijnen? Lees dan hier alles over wijnland Spanje en wijnland Italië Benieuwd welke wijnen bij jou passen? Doe de smaakprofielentest en ontdek het zelf!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.