Skip to main content

Wijn en spijs combinatie


Welke wijn bij de Hollandse keuken?

Hollandse keuken
Hollandse keuken

We eten vaak genoeg Mexicaans, Chinees, Indiaas of Grieks. Maar wie houdt er nu niet van een lekker Nederlands gerecht zoals boerenkool en pannenkoeken?! Ook daar kan een goed glas wijn bij. Wij zetten de beste Hollandse wijn-spijs combinaties op een rijtje.

Bekijk alle wijnen voor bij hollandse gerechten

Pannenkoeken

Dit is misschien niet het eerste gerecht waar je wijn bij drinkt. Maar mocht je graag wijn bij jouw pannenkoeken drinken, dan vertellen wij je graag welke wijnen! 

Hartige pannenkoek

Kies je voor een hartige pannenkoek, met bijvoorbeeld spek en kaas, dan is het belangrijk om voor een volle, elegante, boterige witte wijn te gaan. Schenk bijvoorbeeld een frisse chardonnay. Ook rode wijn past bij een hartige pannenkoek. Kies in dit geval voor een soepele, lichte rode wijn, zoals: merlot uit bijvoorbeeld Chili of Australië.

Zoete pannenkoek

Als je meer van zoete pannenkoeken houdt met bijvoorbeeld appel en kaneel, dan is een volle witte wijn met een ‘licht zoetje’ een goede keuze. De gewürztraminer uit de Elzas complimenteert die lekkere zoete pannenkoek het best.

Stamppot

Hutspot

Zuurkool

Zuurkoolstamppot is een typisch Nederlands gerecht en wordt vaak gegeten in de wintermaanden. Door de zure smaak van de zuurkool, mag er een witte wijn met een behoorlijke zuurgraad bij. Er blijft namelijk niks van de wijnsmaak over wanneer je een zachte, milde wijn bij zuurkool schenkt. Een goede keuze bij dit gerecht is een riesling uit de Elzas.

Hutspot

Wortel geeft hutspot een zoetige smaak en ui vult deze stamppot aan met een beetje pit. Een witte bourgogne kan deze scherpte aan en door het rijpe fruit in deze volle wijn, geeft hij het gerecht ook nog eens een flinke dosis charisma mee. Een iets eenvoudigere chardonnay kan er ook goed bij. Mocht je toch liever voor een rode wijn willen gaan, dan is de merlot uit Chili een goede keuze.

Boerenkool met worst

Als we het over Hollandse maaltijden hebben, mag boerenkool natuurlijk niet in het rijtje ontbreken. De smaak van de boerenkool vraagt om een energieke, diepe wijn zonder al te zware tannines. Wijnen van de lagrein druif zijn hier een goed voorbeeld van. 

Patatje mayo

Buitenlanders vinden het vaak vreemd dat wij onze patat met mayonaise eten. Maar voor bijna elke Nederlander is dit de normaalste zaak van de wereld. Voor het ultieme Nederlandse gevoel, eet je hem natuurlijk uit een puntzak! Je zou het misschien niet denken, maar een glas bubbels past heel goed bij patat. Ga wel voor een droge mousserende wijn, zoals een brut, die zorgt voor een schoon mondgevoel na het eten van zoute patat. Mocht je niet van mousserende wijnen houden, is een intense, pure sauvignon blanc een goed alternatief.

Appeltaart

Appeltaart

Appeltaart wordt vaak gegeten bij een kopje thee of koffie, maar kan ook zeker met een glaasje wijn ernaast als nagerecht dienen. Zoet eten heeft een zoete wijn nodig om er tegenop te kunnen.  Kies daarom voor een volle zoete tawny port, de past hier perfect bij.


MEER WIJN EN SPIJS?

Heb jij na het lezen over al deze heerlijke Hollandse gerechten al trek gekregen? Dan weet je nu in ieder geval welke wijn daarbij past. Wil je meer lezen over wijn en spijs? Kijk dan welke wijnen het beste passen bij bijvoorbeeld Mexicaanse en Aziatische gerechten. Of lees een van de onderstaande artikelen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.