Welke wijn bij het dessert?
Wijn en een zoet dessert geen combi? Zeker wel! Deze dessertwijn is net zo zoet als je dessert en daardoor een perfecte combi.
Onze topkeuze bij het dessert
Welke wijn past er goed bij het dessert?
Dessertwijnen zijn wijnen die je drinkt bij het dessert. De meeste dessertwijnen zijn zoete witte wijnen (sauternes, muscat), maar er bestaan ook klassieke dessertwijnen die droger zijn (zoals sherry). En natuurlijk is rode port vaak een goede keuze bij het dessert. Of gebruik een likeur die ook in het gerecht wordt gebruikt.
DE REGELS VOOR HET COMBINEREN
Er zijn een paar tips voor het combineren van wijnen met zoete nagerechten.
- Smaak bij smaak: dus kies een wijn die net zo zoet is als het gerecht. Zo voorkom je dat de verkeerde smaken naar boven komen.
- Bite bij bite: bij een gerecht met pure chocolade zoek je een wijn met wat tannine om hier tegenop te boksen.
- Veel bij veel en weinig bij weinig: heb je een licht dessert, kies dan een lichte wijn: dan blijft het mooi in balans. Veel smaak bij het dessert? Dan een wijn met veel smaak!
Goed nieuws: zoete wijnen kun je langer bewaren als ze open zijn. Trek dus ook gerust een fles open als je van plan bent deze niet in een keer op te drinken (mag wel natuurlijk). Een open fles kun je door de aanwezige suikers al snel 2 weken bewaren in de koelkast. Geen excuus meer om de dessertwijn over te slaan dus!
Romige toetjes en ijs
Denk je aan ijs of romige nagerechten, dan denk je aan zwoel, rijk en zacht. Dit zijn dan ook de smaken waar je wijn bij moet passen.
Roomijs
Ga voor een zoete, zwoele wijn zoals een deze Muscat de Beaumes de Venise. Ook perfect bij cheesecake of desserts waarbij je roomijs en fruit combineert.
Klassieke Italiaanse tiramisu
Zo doen de Italiaanse mama’s het ook: een echte klassieke Italiaanse tiramisu maak je af met een Librandi Le Passule Passito.
Crème brûlée
Combineer een crème brûlée met een zoete witte wijn zoals een Torres Floralis die zacht van smaak is en de crème brûlée niet overheerst.
CHOCOLADE DESSERTS
Het kan een uitdaging zijn om chocoladetoetjes te combineren met dessertwijnen. Hierbij wat tips!
Pure chocolade
Bij pure chocolade past een Tawny Port. De volle, warme smaak en met tonen van karamel en noten sluiten mooi aan. Of kies een Banyuls: een dessertwijn met 'n vleugje cacao: perfecte combi.
Melkchocolade
Een Ruby Port is fruitig, soepel en zoet en gaat mooi op in de romigheid van chocolade. Verrassend alternatief: Pedro Ximénez Sherry – vol smaken van rozijnen en karamel.
Witte chocolade
Desserts met witte chocolade? Moscato d’Asti! Licht mousserend, fris en fruitig, en mooi in balans is met de witte chocolade.
Fruit
Ga je voor fruit in je toetje? Daar zitten veel zuren in. Een normale droge wijn zorgt voor een metaalachtige smaak. En dat wil je niet! Kies daarom voor een lichte zoete wijn.
Vers fruit
Ga voor een bruisende wijn zoals een frisse, Italiaanse Moscato d’Asti.
Sorbetijs
Is dat fruit je allemaal iets te gezond, maar wil je wel een fris en zurig toetje? Ga dan voor een paar bolletjes sorbetijs met een mooi glas Veuve Amiot Demi-Sec bubbels.
Scroppino
Of nog mooier: combineer de twee in een vloeibaar toetje zoals een frisse Scroppino met citroensorbetijs en prosecco.