Skip to main content

Kaas en wijn


Welke wijn bij kaasfondue?

Kaasfondue
Kaasfondue

Kaas en wijn: een gouden combinatie. Deze wordt nog beter als je wijn in je kaas verwerkt. Hoe je dit doet? Door een grote pan kaasfondue natuurlijk! Maar welke wijnsoorten en kazen gebruik je nou eigenlijk in de kaasfondue? Je leest het hier.

Direct naar alle wijnen

KAASFONDUE: WAAROM ZO LEKKER MET WIJN?

We weten al dat bij de juiste combinatie, de smaken van wijn en kaas elkaar versterken. Daarom drink je wijn bij een kaasplank; om de beste smaak uit beiden te halen. Naast het feit dat je een specifieke wijn drinkt naast je gerecht, meng je bij kaasfondue ook nog eens de wijn door je gerecht heen. De alcohol laat je verdampen, maar de heerlijke smaak van de wijn blijft over.

WELKE KAAS KIES JE?

De eerste stap in je wijn en kaasfondue avontuur is het kiezen van een recept en daarmee ook de kaas. In principe kun je alle soorten kaas gebruiken voor kaasfondue, als de kaas maar goed geraspt of in kleine stukjes in de pan gaat. Het gebruiken van verschillende kazen door elkaar is ook een aanrader. Kaasfondue komt oorspronkelijk uit Zwitserland, daarom zijn (meerdere) Zwitserse kazen in de kaasfondue populair. Maar een Franse variant is ook erg lekker! 

Als basis worden vaak de volgende twee kazen gebruikt (los of gemengd):

  • Emmentaler - Die zorgt voor de lekkere draden die je uit de pan trekt.
  • Gruyère - Een beroemde kaas met een geheel eigen, pittig aroma.

Vul eventueel aan met een van de volgende kazen (afhankelijk van je recept):

  • Gorgonzola
  • Geitenkaas
  • Oude kaas
  • Jong belegen kaas
  • Camembert

Je kunt ook voor een echte hollandse kaasfondue gaan. Gebruik dan oude- en jong belegenkaas.

WELKE WIJN GEBRUIK JE?

Kaas
Kaas

Gesmolten kaas is niet de makkelijkste combinatie met wijn, vooral met rode wijnen. Volle, rode wijnen met veel tannines zijn bijvoorbeeld al snel overheersend. De lekkerste kaasfondue wijnen zijn knisperend frisse, witte wijnen. Het lekkerst zijn wijnen afkomstig uit de regio of het land waar de kaas in je fondue vandaan komt. Dus ga je voor een Zwitserse kaasfondue, ga dan voor een OostenrijkseDuitse of Zwitserse wijn. Ga je voor een Franse kaasfondue, gebruik dan bij voorkeur Franse wijnen. Wil je toch echt een rode wijn gebruiken of naast de kaasfondue drinken? Ga dan voor een frisse, licht-fruitige rode wijn met weinig body. Denk aan een rode wijn uit de smaakprofielen Fresh Red of Fruit Smoothie.

DEZE WITTE WIJNEN ZIJN LEKKER BIJ KAASFONDUE

Over het algemeen geldt de regel: Hoe meer uitgesproken de kaas, hoe heftiger de wijn. Denk aan een riesling bij heftige smaken. Houd hierbij rekening in het kiezen van je wijnen.

Frankrijk

Muscat: Lekker fris en licht. Probeer eens Muscadet de Sèvre & Maine Sur Lie.

Chablis: Mooie zuren en rijk van smaak. Bekijk al onze Chablis wijnen.

Oostenrijk

Riesling: Verfijnd met fijne zurenBekijk al onze Oostenrijkse Rieslings.

Jonge Grüner Veltliner uit Wachau: Elegant met een hoge zuurgraad. Bekijk al onze grüner veltliner uit deze regio.

 

Tip: Gebruik eens port in de kaasfondue, dit kan een lekkere, zoetige twist geven aan het geheel! Lekker als je blauwe kaas gebruikt in je kaasfondue.

Kaasfondue recept

Al trek gekregen in zo’n grote pan kaasfondue? Probeer dan eens ons recept voor klassieke kaasfondue uit. Een ouderwets lekkere combinatie van Gruyère en Emmentaler. Erg makkelijk om te maken en zo op tafel. Eet smakelijk!

Kaasfondue
Kaasfondue

INGREDIËNTEN

  • 400 ml witte wijn
  • 2 el koude witte wijn
  • 400 g Emmentaler, geraspt
  • 400 g Gruyère, geraspt
  • 1 teentje knoflook, doorgesneden
  • 1 el maïzena
  • peper, versgemalen nootmuskaat
  • grof meergranenbrood
  • notenbrood
  • radijsjes
  • kerstomaatjes
  • voorgekookte krieltjes
  • appel, in stukjes
  • extra: kaasfonduepan

Bereiding

  1. Wrijf de binnenkant van de kaasfonduepan (caquelon) in met een doorgesneden teentje knoflook. Giet er 400 ml witte wijn in en breng aan de kook. Zet het vuur zacht en voeg, onder voortdurend roeren, beetje bij beetje 400 g geraspte gruyère én 400 g geraspte emmentaler toe tot alle kaas is opgelost.
  2. Roer 1 el maïzena met 2 el koude, witte wijn tot een glad papje. Roer dit door het kaasmengsel als de kaas volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper en versgemalen nootmuskaat. Lekker om in de kaas te dopen: stukjes grof meergranenbrood, notenbrood, radijsjes, kerstomaatjes, voorgekookte krieltjes en stukjes appel.

MEER WETEN OVER WIJN EN KAAS?

Lees alles over hoe je de perfecte wijn bij jouw favoriete kaasje kiest! Ben je benieuwd naar andere wijn-spijs combinaties? Lees dan alles over bijvoorbeeld wijn bij vlees viskip of groente. Wil je weten welke wijn lekker is bij jouw favoriete gerecht? Vul dit dan in op onze wijnwijzer en ontdek in 1 seconde hoe je jouw lievelingseten naar een hoger niveau tilt. Proost en: eet smakelijk!