Welke wijn bij kalkoen?
Bij kalkoen drink je een lichte Chardonnay; die rondheid past perfect bij het milde vlees van kalkoen.
Onze topkeuze bij kalkoen
Welke wijn past er goed bij kalkoen?
Al is een chardonnay de ideale keuze bij kalkoen, maakt het nog wel verschil hoe je de kalkoen bereidt. Met veel kruiden of een zoete vulling, maakt verschil in welke wijn er het lekkerst bij smaakt. De meest gekozen bereidingswijze en de best passende wijn hebben we op een rijtje gezet.
Wijn bij gebraden kalkoen
Gebraden kalkoen is zacht, licht en sappig van smaak. En natuurlijk afgemaakt met wat subtiele kruiden. Hierbij kies je wijnen die goed aansluiten, waardoor de wijn en de kalkoen nog beter smaken.
- Chardonnay: de ronde smaak van de wijn sluit mooi aan bij de ronde en zachte smaak van het vlees
- Pinot Noir: deze lichte en fruitige wijn vangt de scherpere smaak van de kruiden op waardoor beiden nog zachter smaken
- Sauvignon Blanc de frisse zuren in deze wijn zorgen ervoor dat in het gerecht rond van smaak blijft
Wijn bij kalkoenfilet of medaillons
Een kalkoenfilet is mild en licht van smaak. Je wilt hier niet te zware wijnen naast zetten, want dan verlies je de smaak van de verfijnde kalkoen. Kies een wijn die licht en mild van smaak is, zodat ze elkaar aanvullen.
- Pinot Grigio: een Pinot Grigio is licht en elegant, net zoals het vlees. De perfecte match om de smaken de hoofdrol te geven.
- Viognier: de zachte perziktonen in een Viognier sluiten mooi aan bij romige sausjes
- Gamay: deze wijn is fruitig en fris, wat het gerecht levendig houdt
Wijn bij gevulde kalkoen
Met een gevulde kalkoen kan je qua smaak wat meer kanten op: of zoeter door fruit, of misschien wat voller door kruiden en noten in de vulling. Zoek de wijn die hier perfect bij past!
- Côtes du Rhône: deze fruitige wijn kan heel goed samen met de kruidige kalkoen. Een fruitige vulling past ook bij deze wijn.
- Chardonnay: kies een Chardonnay met houtrijping: hij heeft voldoende body om op te boksen tegen een romige vulling
- Pinot Noir: een Pinot Noir is fruitiger, wat heel goed past bij een fruitige vulling in de kalkoen: de meest zoete tonen worden in balans gebracht