Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Maison Joseph Drouhin

Maison Joseph Drouhin
Maison Joseph Drouhin

Maison Joseph Drouhin is een zeer gerenommeerd wijnhuis in Beaune (Bourgogne). Naast hun activiteiten in Beaune, vervult dit wijnhuis door hun biologisch-dynamische wijnbouw ook een echte voortrekkersrol in de meer noordelijke regio Chablis. De schitterende Chablis Réserve de Vaudon wijnen zijn hiervan het resultaat.

EINDELOZE GANGEN

Maison Joseph Drouhin heeft de mooiste wijnkelders die ik ooit heb gezien. Ondergronds lopen meterslange gangen die eindigen in een proeflokaal. Je kunt er een selectie van de meest gerenommeerde Bourgognes proeven. In dit familiebedrijf in het Franse Beaune staat inmiddels de vierde generatie aan het roer. De broers en zus Drouhin hebben elk hun eigen specialisatie. Véronique Drouhin is de wijnmaakster, Philippe Drouhin is  verantwoordelijk voor de wijngaarden, en Frédéric Drouhin is de algemeen directeur.

ZORGVULDIGE KEUZE

Wijngaard
Wijngaard

In de Chablisregio neemt dit wijnhuis een heel eigen en bijzondere plek in. Daar heeft vader Robert Drouhin wel voor gezorgd! In de jaren zestig van de vorige eeuw lagen veel wijngaarden in de Chablis er verwaarloosd bij. Lang daarvoor had de beruchte druifluis hier huisgehouden en tot dat moment was er nog weinig initiatief geweest om de boel weer op te bouwen. De toen nog jonge wijnmaker Robert Drouhin zag echter het potentieel van deze streek en omdat hij een van de weinigen was, had hij de keuze uit alle braakliggende wijngaarden.

Hij ging zorgvuldig te werk, bekeek oude landkaarten en sprak met de lokale bevolking. Hij bestudeerde de verschillende stukken grond en analyseerde alle  chablisproeverijen die hij door de jaren heen met zijn vader (ook wijnmaker) had bezocht. Zo wist hij als allereerste de beste wijngaarden te selecteren in het historische hart van de Chablis. Dit was lang voordat de Fransen de appellatie Chablis verder uitbreidden naar een grotere oppervlakte met minder kwaliteitspotentie.

NATUURLIJKE OPLOSSINGEN

Diezelfde Robert Drouhin kocht de achttiende-eeuwse watermolen ‘Vaudon’ vlak bij de Premier Cru wijngaarden. Deze wijngaarden moesten het vlaggenschip van Maison Drouhin worden en er werd ook besloten om deze Chabliswijnen een eigen naam te geven: Chablis Vaudon. In 1980 startte de familie hier met biologischdynamische wijnbouw. Inmiddels wordt op alle Chablis Vaudon wijngaarden op biologisch-dynamische wijze gewerkt, helemaal volgens de visie van zoon Philippe: “Voor problemen uit de natuur moet je zoeken naar ‘natuurlijke’ oplossingen.” Met deze werkwijze vervullen de Drouhins een voortrekkersrol binnen het hele Chablisgebied.

BIOLOGISCH-DYNAMISCHE WIJNBOUW

Bio-dynamische wijnbouw
Bio-dynamische wijnbouw

Het idee van biologisch-dynamische wijnbouw is de natuur zo veel mogelijk haar werk te laten doen. Waar mogelijk worden natuurlijke of biologische bestrijdingsmiddelen toegepast. Zo worden bijvoorbeeld bepaalde mijten uitgezet die de natuurlijke vijand zijn van de gele en rode spinnetjes die veel schade kunnen aanrichten aan de wijnranken. In plaats van het gebruik van chemische onkruidverdelgers wordt de grond stevig geploegd. Dit gaat de groei van onkruid tegen én bevordert de luchtigheid van de aarde, en dat is goed voor de natuurlijke biodiversiteit.

In de Chablis Grand Cru wijngaarden wordt de grond zelfs nog met paarden geploegd, zoals dat gebeurt in de wereldberoemde wijngaarden van Romanée-Conti in de Franse Bourgogne. Kunstmatige compost of andere chemische middelen zijn uit den boze. Er wordt zelf compost gemaakt van natuurlijke materialen. Deze, en nog veel meer andere methoden van de biologisch-dynamische wijnbouw, zorgen ervoor dat de grond en de wijnranken niet uitgeput raken maar in een mooi natuurlijk evenwicht blijven.

DE WIJNEN

Als je de wijnen proeft, dan begrijp je het enthousiasme van de familie Drouhin voor deze natuurlijke methode van druiventeelt. De Chablis’ van dit domein zijn van werkelijk ongekende kwaliteit. De Réserve de Vaudon heeft een heel zachte, ronde aanzet, waarna een mooie verfrissende zuurgraad volgt: zachte zuren die de minerale smaak goed in balans houden. 

De Chablis Vaudon Premier Cru is krachtiger van smaak met rijpere tonen, zoals noten en gebakken appel. Deze wijn heeft een prachtige afdronk. De familie Drouhin beschouwt het als haar bescheiden rol om vooral de subtiele smaken van de terroir in hun verschillende Bourgognewijnen te laten spreken, en dat proef je.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.