Skip to main content

Ontdek wijnlanden


Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende Franse wijnen van topklasse tot aan alledaagse, meer eenvoudige wijn. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied.

BEKIJK ALLE FRANSE WIJNEN

WIJNLAND FRANKRIJK

  • Beroemdste wijnland ter wereld
  • 890.000 hectare aan wijngaarden
  • 47 miljoen hectoliter wijn per jaar
  • Frankrijk kent een drietal klimaten: een gematigd zeeklimaat, een hooggebergteklimaat en een middellands zeeklimaat 
  • Wijnstreken: Bordeaux, Champagne, Elzas, Rhonevallei, Loire, Beaujolais, Provence en Bourgogne
  • Druifsoorten: o.a. cabernet sauvignon, chardonnay, malbec, merlot, pinot noir, syrah en sauvignon blanc, chenin blanc, picoul, pinot blanc, riesling 

OORSPRONG

franse lunch

De wijnbouw in Frankrijk is in de 6e eeuw voor Christus ontstaan. Toen plantten Griekse kolonisten de eerste druivenstokken aan rond de zuidelijk gelegen stad Marseille. De populariteit van wijn nam echter pas toe in de 15e en 16e eeuw. De opkomst van de Franse steden en een steeds groter wordende middenklasse droeg bij aan deze toenemende populariteit. Wijn groeide gedurende deze periode uit tot het belangrijkste exportproduct van het land. De Franse wijnbouw ontwikkelde zich in rap tempo verder. Innovatieve wijnmakers experimenteerden met druivenrassen en verschillende opslagmogelijkheden. 

Nieuwe wijnwereld

Gedurende de 20e eeuw ondervond Frankrijk steeds meer concurrentie van wijnen uit landen van de Nieuwe Wijnwereld, zoals ChiliArgentinië en Zuid-Afrika. Daarom investeerden en investeren veel Franse wijnmakers steeds meer in de ontwikkeling moderne vinificatietechnieken. Ze gebruiken bijvoorbeeld steeds vaker roestvrij stalen vaten voor wijn. De combinatie van moderne technieken met eeuwenoude wijnkennis en tradities heeft ervoor gezorgd dat Frankrijk nog steeds aan de top van de internationale wijnwereld staat.

image

WIJNSTREKEN

Wijn in Frankrijk wordt verbouwd door het gehele land. Er is geen land dat zoveel natuurlijke omstandigheden bezit om zoveel verschillende soorten kwaliteitswijn te maken. De diversiteit van druiven, bodemsoorten en klimaten is enorm. Maak kennis met de 3 grote wijnregio’s:

Bordeaux

De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. Meer dan 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood. De overige 10% omvat witte wijnen, rosés, en mousserende crémants. In de Bordeaux groeien diverse druivenrassen. De meest beroemde druif van Bordeaux is de blauwe cabernet sauvignon.

Bourgogne

Er wordt al wijn verbouwd in de Bourgogne sinds het begin van onze jaartelling. De Romeinen plantten waarschijnlijk de eerste druivenstokken aan in het gebied. Nu, bijna 1.500 jaar later, staat deze noordoostelijke Franse regio bekend om haar goede rode en witte wijnen van pinot. Door de klimatologische verschillen kan de kwaliteit van wijnen uit de Bourgogne per jaar zeer variëren. Maar welke wijnen altijd van uitstekende kwaliteit zijn, zijn de grand cru wijnen uit deze streek. Ontdek hier alles over Grand Cru!

Beaujolais

Ten oosten van het Centraal Massief ligt de Franse Beaujolaisstreek. De wijngaarden in de Beaujolais staan aangeplant op de glooiende heuvels rondom Lyon. Veel van de wijngaarden staan aangeplant in de vallei van Saône. Het klimaat is enigszins continentaal, met warme zomers en koude winters. Er wordt eigenlijk maar 1 druivenras verbouwd: de gamay noir à jus blanc. 

Wanneer je elke avond een nieuwe franse wijn drinkt, duurt het meer dan 8 jaar om je weg door Frankrijk te drinken.

DRUIVENRASSEN

De meest gekende druivenrassen ter wereld komen uit Frankrijk. Er groeien ruim 100 inheemse druivenrassen. Iedere streek kent haar eigen specifieke druivenrassen. Frankrijk produceert zowel witte als blauwe druifsoorten. Hun populariteit hebben ze te danken aan hun karakteristieke stijl en smaak, geliefd bij miljoenen wijnliefhebbers wereldwijd. Dit zijn de topdruiven van Frankrijk:

witte druiven

Cabernet sauvignon

Vanuit de Franse Bordeaux heeft de cabernet sauvignon de hele wereld veroverd. De cabernet sauvignon is een kleine druif die in langwerpige, compacte trossen groeit. Hij heeft een dikke schil die veel kleurstof, aroma en tannine bevat. In een cabernet sauvignon ruik en proef je altijd zwarte bessen. Naast zwarte bessen komen er altijd kruidige aroma’s in voor, die variëren van laurier en cederhout tot munt en eucalyptus. Lees alles over de cabernet sauvignon druif.

Chardonnay

Van chardonnay druiven kun je makkelijk een lekkere wijn maken. De chardonnay is een middelgrote, ronde druif die aan een langwerpige, stevige tros groeit. Chardonnay, de druif waarvan ook champagne wordt gemaakt, is beroemd geworden in de Franse wijnstreek de bourgogne. De chardonnay heeft tamelijk neutrale aroma’s. Ze variëren van appel en meloen in koele gebieden tot ananas en mango in warmere oorden. Lees alles over de chardonnay druif 

 

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc is een van de meest verbouwde druivenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de sauvignon blanc druif uit Franse wijnstreken als de Loire Vallei en de Bordeaux. Sauvignon blanc herken je aan zijn superfrisse smaak. In het algemeen is het een knisperend frisse wijn met een kenmerkende aromatische geur van gras en kruisbessen. Lees alles over de sauvignon blanc druif.

Tip: Probeer eens deze Franse klassiekers

Iets speciaals te vieren? Er zijn veel bijzondere Franse klassieke wijnen die je écht geproefd moet hebben! Probeer naast de beroemde châteauneuf-du-Pape eens een chablispomerolpouilly-fumésancerre of sauternes.

HET ETIKET

Bovenstaande informatie is allemaal terug te vinden op het etiket van de wijnfles. Bij een gesloten fles wijn, is het etiket onze enig referentie. Maar wat staat er eigenlijk op het etiket? In Frankrijk worden op nationaal niveau vier kwaliteitsklassen onderscheiden:

  1. Vin de table: tafelwijn. Er zijn vier elementen op het etiket van tafelwijn: de inhoud, het alcoholgehalte, het land van herkomst en de naam van de producent. De druiven in deze eenvoudige wijnen hebben geen specifieke herkomst. 
  2. Vin de pays: streekwijn. Deze wijnen komen uit een bepaalde streek, dus behalve de vier elementen van tafelwijn mogen streekwijnen ook nog de streek op het etiket vernoemen. 
  3. Vin Délimité de Qualité Supérieure: kwaliteitswijn. Behalve bovenstaande elementen mogen deze wijnen ook nog V.Q.P.R.D. aan het etiket toevoegen, wat inhoudt dat de kwaliteit van de wijn zeer hoog is. 
  4. Appellation Controlée. Deze wijnen voldoen aan strenge eisen, waaronder een afgebakend productiegebied, de gebruikte druivenrassen, de maximum opbrengst per hectare en de wijnbereiding. Allen terug te vinden op het etiket. 

FRANSE WIJNHUIZEN

Frankrijk telt talrijke gerenommeerde wijnhuizen. Dit komt omdat het land zoveel verschillende wijnstreken heeft. Iedere streek heeft haar eigen topproducenten. Zo is de bekendste wijnproducent uit Bordeaux Château Roc de Cazade en een van de bekendste wijnproducent uit Bourgogne Maison Joseph Drouhin

MEER LEREN OVER WIJN?

Nu je alles weet over wijnland Frankrijk, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Chili. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de chardonnaycabernet sauvignon en sauvignon blanc, zijn er nog veel meer druivenrassen. Lees al onze andere artikelen over wijn en alle druivenrassen.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.