Skip to main content

Ontdek wijnhuizen


Planeta

Wijnhuis Planeta
Wijnhuis Planeta

Wijnproducent Planeta is één van de allerbekendste en allerbeste van Sicilië. Dit familiebedrijf is in 1985 gevestigd in de provincie Agrigento, aan de zuidwestelijke zijde van het eiland. Het bedrijf wordt op dynamische wijze geleid door neef en nicht Alessio en Francesca Planeta. Lees hier wat dit beroemde Siciliaanse wijnhuis zo uniek maakt.

GESCHIEDENIS

Wijnhuis Planeta
Wijnhuis Planeta

Het verhaal van Planeta begon op een landgoed in Menfi. Dit grondgebied, en de 16e eeuwse hofstede die er staat, was op dat moment al 17 generaties in bezit van de familie Planeta. In 1985 werden de eerste wijnranken bij deze buitenplaats aangeplant. 

Tien jaar later richtten Alessio, Santi en hun oom Diego het Planeta wijnhuis op. Met een leeftijd van 3 jaar, in 1998, werd dit jonge bedrijf al uitgeroepen tot beste wijnbedrijf van Italië. Nu is Planeta met 5 domeinen verspreid over het hele eiland, een van de belangrijkste wijnproducenten in Sicilië geworden.

ACHTER DE SCHERMEN BIJ WIJNHUIS PLANETA IN SICILIË!

VULKAAN EN VRUCHTBAARHEID

Vaten wijn
Vaten wijn

Van glooiende heuvels tot de dreigende vulkaan Etna: de wijngaarden van Planeta liggen in de meest uiteenlopende gebieden van Sicilië. In de loop van de jaren veroverde dit wijnhuis steeds meer hoeken van dit Italiaanse paradijs. En dat is niet voor niets: elk gebied is uniek. Zowel in hoogte, als in bodemsoort lopen ze enorm uiteen. Zo zorgt de samenstelling van de grond in Vittoria voor een perfecte afwatering. En is de helling van de Etna bijzonder vruchtbaar en is er meer regenval dan in andere gebieden. 

Paradepaardje

Planeta verbouwt veel druivenrassen. Zowel inheemse druiven als nero d'avola of greco als internationale rassen als cabernet sauvignon en merlot. Bijzonder is dat een van de oudste bewoners van Planeta’s wijngaarden de niet-inheemse chardonnaydruifis. Van deze druif wordt het paradepaardje van het wijnhuis gemaakt. En dat succes wordt beloond: elk jaar valt de chardonnay van Planeta in de prijzen. Deze chardonnay is dan ook de wijn waar Alessio Planeta beroemd mee is geworden. Maar ook Planeta’s wijn van de plaatselijke nero d’avoladruif doet het goed. Dit inheemse druivenras noemt Alessio de ‘prins van de Siciliaanse rode wijnen’ en hij maakt er ronde, sappige en geurige wijnen van.

Planeta La Segreta Bianco 2021 75CL

GASTVRIJE ONTVANGST

Wijnkelder Planeta
Wijnkelder Planeta

Hét wijnhuis om tijdens je vakantie in Sicilië te bezoek, is bij uitstek is Planeta. Daar voel je je direct thuis. Het wijnhuis is met zijn vijf domeinen flink gegroeid, maar de traditie om aanwaaiende bezoekers te verwelkomen met een goed glas wijn en een lekker bordje van het een of ander, is altijd gebleven. Dat ook de authentieke sfeer nog even sterk is als vroeger, ervaar je als je met een glas La Segreta een wandeling maakt over de gaarden van Ulmo, de boerderij van Planeta waar het allemaal begon. Voor de ultieme Planeta-experience verblijf je in het luxueuze gastenverblijf vlakbij Menfi, waar je als gast kan eten, logeren en natuurlijk wijn kan proeven. Kortom: een bezoek aan Planeta is onvergetelijk.


Meer weten?

Naast Planeta is Sicilië nog meer wijnhistorie rijk! Lees alles over het eiland Sicilië. Maar over wijnland Italië valt nog veel meer te ontdekken! 

Wil je meer weten over een heel ander soort wijnland? Lees dan bijvoorbeeld over wijnland Duitsland, of over wijnland China.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.