Skip to main content

Alles over wijnland China


Chinese wijn

Chinese wijn

China? Dat klinkt misschien niet als een typisch wijnland. Maar China is een hele grote speler in de wijnwereld met een productie van ca. 12.000 hectoliter wijn per jaar. Chinese wijn is zelfs ouder dan onze Westerse maatschappij! Maar wat weten we er eigenlijk over? Lees hier meer over wijnland China.

Bekijk alle wijnen

De geschiedenis van Chinese wijn:  Ouder dan wij!

Het oudste gefermenteerde drankje en dus bewijsstuk van wijnconsumptie, is gevonden bij de Yellow River in China. Het drankje was gemaakt van druiven met rijst en meidoorn en dateert uit ca. 6600 B.C. Er is dus bewijs dat Chinezen vroeger wijn dronken maar we weten ook dat ze hier een hele tijd mee gestopt zijn toen het verboden werd. Inmiddels is de Chinese wijnindustrie terug van weggeweest en hard aan het groeien. 

Het Chinese klimaat

Met z’n gigantische landoppervlakte kent China veel verschillende klimaten. Van gematigd tot subtropisch, van hoogvlakten tot laagvlakten; China heeft het allemaal. Logisch dus dat er binnen Chinese wijnen een grote variëteit aan smaak bestaat. Zo is er een wezenlijk verschil tussen Chinese wijnen uit warme en vochtige kustgebieden en die uit het binnenland (vlakbij Mongolië), waar het erg droog is en waar winters heel koud zijn.

De bekendste druivenrassen die het o.a. goed doen in China zijn:

Rood: 

Cabernet sauvignon
Pinot Noir 
Merlot 
Cabernet Franc

Wit: 

Chardonnay 
Sauvignon blanc
Riesling

Chinese inheemse druiven: 

Beichun (hybride-druif die goed tegen kou kan) 
Long Yan (druif met hoge opbrengst)

Vooral Franse wijn

De laatste decennia zijn de Chinezen de smaak van Europese wijn steeds meer gaan waarderen. Zo zijn de Franse invloeden op het gebied van wijnbouw erg aanwezig in China! Veel wijnbedrijven vragen ook hulp van Franse wijnconsultants. Mede hierdoor is de kwaliteit van de wijnbouw in China verbeterd. Zo kan inmiddels al iets beter worden voorzien in de binnenlandse behoefte aan wijn dan vroeger, toen er voornamelijk werd geïmporteerd. De economische groei van China (sinds 2000) heeft ervoor gezorgd dat de Chinezen meer inkomen hebben om te besteden aan wijn. De populariteit en daarmee vraag naar wijn blijft dan ook nog steeds stijgen.

Toenemende export


De export van Chinese wijn neemt iets meer toe al wordt nog steeds 95% van de geproduceerde wijn in eigen land gedronken. Californië en West Canada zijn op dit moment zo’n beetje de enige plekken waar je wijn uit China op grotere schaal kunt vinden.

Wijnregio's

Tegenwoordig kent China 11 wijnregio’s waar honderden inheemse druivenrassen groeien. De vijf belangrijkste provincies voor de wijnproductie zijn: Shandong, Jilin, Henan, Hebei en Tianjin. Samen produceren de wijngebieden in deze provincies meer dan 80% van alle Chinese wijn. China staat met wijnlanden SpanjeItaliëFrankrijk en de Verenigde Staten in de top 5 van grootste wijnproducenten van de wereld.

Veruit de belangrijkste wijnprovincie is Shandong. Hier wordt jaarlijks zo’n 375 miljoen liter wijn geproduceerd. Daar kunnen heel wat Chinezen van genieten!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.