Skip to main content
image
image

Sicilië is op z’n best in het voorjaar en in het najaar. Maak een ronde langs de verschillende wijngebieden: Marsala en nog veel meer.


Onderweg kijk je je ogen uit.


- TEKST: THIJS KLAVERSTIJN -

image
image

'CONTINENT' SICILIË

Sicilianen zeggen zelf nooit ‘eiland’. Zij zien Sicilië als een continent. Eiland klinkt ze te klein voor een gebied waar het landschap en klimaat zo divers zijn. Sicilië heeft een omvang van 25.000 km2, Nederland 41.500. Als je er gaat toeren, houd dan rekening met forse rijtijden. Zodra je van de grote weg afdraait, kom je vaak op smalle wegen terecht waar 30 à 40 km per uur de max is. 

FANTASTISCH UITZICHT IN ERICE

Of je nu voor de natuur, cultuur of gastronomie gaat, maak een ronde langs de wijngebieden en je komt op alle gebieden aan je trekken. Stel: je start in Palermo en rijdt via de westkust naar het zuiden in de richting van Marsala. Stop dan halverwege in Erice, een eeuwenoud dorp dat op 750 meter hoogte ligt. Je hebt er geweldig zicht op het landschap, de baaien, zoutpannen en zee. Dan door naar Marsala, het herkomstgebied van de gelijknamige wijn, ooit de beroemdste van Sicilië. Net als port en sherry is Marsala een versterkte wijn van 20-25% alcohol. Marsala wijn wordt gemaakt van inheemse druivenrassen. Van dezelfde druiven worden ook ‘gewone’, onversterkte wijnen gemaakt. 

image

DE VOORRAADSCHUUR VAN ITALIË

Vanaf Marsala kun je het binnenland induiken naar Valledolmo, de vallei van de olmen. Je rijdt dan door de voorraadschuur van Italië. Hier groeien onder meer harde tarwe voor de pasta, tuinbonen, peulvruchten en olijven. Catarratto- en grillodruiven geven hier frisse witte wijnen met citrusfruit. Perricone is de druif voor delicate rode wijnen. Let op de bordjes naar tempels en openluchttheaters van eeuwen geleden.

NERO D’AVOLA

Hoewel Nero d’Avola overal groeit, is hij in het zuidoosten bij de plaatsen Avola en Noto echt helemaal thuis. De rode wijnen zijn vol van rijp fruit en frisse zuren. Door die mix van zoet en zuur drinkt de krachtige Nero d’Avola soepel en past hij bij pizza, pasta en serieuze vleesgerechten.

ROND DE ETNA

Hotspot is de Etna – zeker ook onder wijnliefhebbers. De actieve vulkaan ligt aan de oostkust, niet ver van Catania. Van de lokale nerello mascalese en nerello cappuccio worden verfijnde, rode wijnen gemaakt met opwekkende zuren. Een en al elegantie en variatie: het scheelt nogal of de wijngaard op het noordoosten of zuidwestelijke deel van de vulkaan ligt. Daarom is de Etna opgedeeld in ‘contrada’s’, subzones die vernoemd zijn naar een dorp.

image
image

Siciliaanse druiven 

Nero d’Avola kom je vrijwel overal in Sicilië tegen en ook andere druivenrassen zijn niet per se aan een regio gebonden. Toch horen sommige net iets meer bij een streek dan een andere.  
Etna: carricante, nerello mascalese, nerello cappuccino 
Palermo: catarratto, perricone 
Pantelleria: zibibbo 
Noto/Vittoria: nero d’Avola, frappato 
Marsala/Menfi: grillo, inzolia 

Ernaartoe & verblijf 

Vliegen op Palermo of Catania is het handigst en van daaruit ga je verder met een auto. Dan kom je het eenvoudigst op de leukste plaatsen. Veel wijnhuizen en hotels in bijvoorbeeld omgebouwde boerderijen liggen op afgelegen plekken die je met OV niet makkelijk, maar met de auto wel moeiteloos bereikt. 

Slapen & eten 

Eten en drinken kun je echt overal. Markten om zelf de beste tomaten, fruit, verse vis en meer in te slaan zijn er ook volop. Soms piepklein, bijvoorbeeld met verkoop vanuit een enkel bestelwagentje, maar altijd met knetterverse producten. Via agriturismo.it vind je de mooist gelegen slaapkamers en naar een camping hoef je ook niet lang te zoeken. 

Nieuwste PROEF! lezen

Als Gall & Gall Premium member ontvang je de nieuwste PROEF! per e-mail, maar er zijn meer voordelen! Voor € 10.- per jaar krijg je 10% korting op wijn, bubbels, whisky en alcoholvrij* en exclusieve Premium Deals op wijn en sterk. Ook ontvang je als eerste uitnodigingen voor de meest exclusieve evenementen en proeverijen.​
Lees meer >

Terug naar de PROEF! magazine >

* De 10% Premium korting geldt alleen met een geldig Gall & Gall Premium-membership . Deze korting geldt niet op: wijnen, bubbels, whisky’s of alcoholvrije dranken die in de aanbieding zijn, Wereldse Wijnen en versterkte wijnen zoals port, sherry of vermout.​ 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.