Skip to main content
Kijk hier voor alle actuele informatie m.b.t. het coronavirus en onze winkels.

Ontdek wijnhuizen


Ruinart

Wijnhhuis Ruinart
Wijnhhuis Ruinart

Ruinart is het aller oudste champagnehuis ooit. De vorm van een fles Ruinart is uniek en onmiddellijk herkenbaar. Het is een champagne die je drinkt als je écht wat te vieren hebt. Ruinart was maar liefst twee eeuwen in handen van éénzelfde familie. We vertellen je alles over het ontstaan en de champagnes van dit prachtige merk.

Bekijk alle Ruinart champagnes

HET ALLEREERSTE CHAMPAGNEHUIS`

Het huis van Ruinart is niet zoals alle andere champagnehuizen. Het is het eerste champagnehuis ooit, opgericht in 1729. Het huis was geïnspireerd op een monnik, genaamd Dom Thierry Ruinart, die zijn tijd ver vooruit was. Waarom? Dat lees je hieronder.

Wijnhuis Ruinart
Wijnhuis Ruinart

Dom Thierry Ruinart en Nicolas Ruinart

Dom Thierry Ruinart was een hardwerkende en bescheiden monnik die leefde van 1657 tot 1709. Hij was een briljante theoloog en historicus. Op 23-jarige leeftijd verliet hij zijn huis, gevestigd in de Champagnestreek, om naar de abdij van Saint-Germain-des-Prés te gaan. Dit was een van de meest invloedrijke leercentrums in de buurt van Parijs. Terwijl hij daar was, werd hij steeds bewuster van wat er nog meer in de wereld speelde. Hij ontdekte dat ‘wijn met bubbels’, toen nog niet bekend als champagne, populair was onder jonge aristocraten. Op 1 september 1729 opende Nicolas Ruinart, de neef van Dom Thierry Ruinart, ’s werelds eerste champagnehuis in het hart van de Champagnestreek. Nicolas was geïnspireerd door zijn oom en heeft met dit champagnehuis geschiedenis geschreven.

Tot na de Tweede Wereldoorlog was het champagnemerk in handen van de familie Ruinart. In 1949 werd het merk overgenomen door een zakenman.

DRUIVEN MET ESSENTIEEL KARAKTER

Ruinart Champagne
Ruinart Champagne

De chardonnay druif in de champagnes van Ruinart valt op door zijn complexiteit. De elegantie en de frisheid van deze druif maken het een belangrijke soort in Maison Ruinart champagnes. De chardonnay wordt hoofdzakelijk geoogst in de Côtes des Blancs en de Montagne de Reims, waar de bodems een hoog kalkgehalte hebben.

Elke druivenoogst heeft een uniek karakter doordat de bodems, sub-bodems en het klimaat elk jaar veranderen. Wanneer de druiven hun essentiële karakter hebben bereikt, is de tijd voor het oogsten aangebroken. In de zachte herfst worden de druiven van zonsopgang tot zonsondergang van de wijnstokken geplukt. De wijnen rijpen in krijt uitgegraven kelders (crayères). Dit heeft een aantal voordelen zoals een constant stabiele temperatuur, geen trillingen en een perfecte vochtigheidsgraad; ideale omstandigheden voor de gisting en rijping van de wijnen van Ruinart.

BEKIJK DE CRAYÈRES VAN RUINART

Ruinart: milieu voorop

Het behoud van biodiversiteit en het milieu zijn voor Ruinart topprioriteiten. In elke fase van het productieproces wordt duurzame wijnbouw weerspiegeld. Zo heeft Ruinart respect voor het land en de wijngaarden en wordt er gebruik gemaakt van verantwoord energiegebruik op de verschillende productielocaties.

DE FLES: GEÏNSPIREERD OP DE ACHTTIENDE EEUW

De unieke vorm van de fles is een eerbetoon aan de historische flessen uit de achttiende eeuw. "Luncheon with Oysters", een beroemd schilderij van Jean-François de Troy dat gemaakt is zes jaar na de oprichting van Maison Ruinart, is het oudst bekende schilderij waarop het drinken van champagne wordt afgebeeld. De vorm van de flessen die te zien is op het schilderij is identiek aan de flesvorm die Maison Ruinart heeft gekozen.

R de Ruinart Brut champagne

R de Ruinart is een perfecte aperitiefchampagne voor iedere gelegenheid. De champagne past goed bij lichte, verfijnde voorgerechten zoals gepocheerde oesters en sint-jakobsschelpen of bij een hoofdgerecht met vis. Ook is deze champagne overheerlijk in combinatie met lokale zachte kazen, zoals chaource of een heerlijke romige langres. Deze champagne heeft een verfijnde, frisse en fruitige geur. Hier voeren vruchten met wit vruchtvlees (peer), abrikoos, hazelnoten en verse amandelen de boventoon. De florale, kruidige tonen die overgaan in overheerlijke aroma's van zoetigheden, zorgen voor extra complexiteit. Deze goudgele champagne smaakt het lekkerst wanneer je ‘m serveert op 8-10 °C.

R de Ruinart 75CL

Een niet vintage champagne rijpt tot drie jaar in de Crayères en vintage champagne rijpt hier maar liefst negen tot tien jaar.

WORD EEN CHAMPAGNEKENNER

Wil jij meer ontdekken over champagne? Dat kan! Lees bijvoorbeeld wat precies de verschillen zijn tussen prosecco, cava en champagneof alles over de Champagnestreek. Wil je liever het hele champagne-assortiment bekijken? We hebben keuze uit tientallen mousserende wijnen. Of lees onderstaande artikelen om een echte champagnekenner te worden!