Skip to main content
Welkom
0

Bierland België

Meer dan 1600 verschillende bieren, eeuwenoude bierbrouwtradities en met je biercultuur schitteren op de UNESCO werelderfgoedlijst. Dat kan maar één land zijn: België! Lees alles wat je moet weten over Belgisch bier en over zes bieren van Belgische bierbrouwerijen!

Bierland België header

Bierland België in het kort:

  • Meer dan 250 bierbrouwers
  • Grote variatie aan bieren met meer dan 1600 verschillende soorten
  • Vier manieren van gisting: lage, hoge, gemengde en spontane gisting
  • 65% van de bieren worden naar het buitenland geëxporteerd
  • 1% van de wereldproductie bier
  • Het enige land ter wereld dat 10x het demografische gewicht brouwt! Dat is dus het gewicht van alle Belgen opgeteld keer 10!
Kaartje België met vlag

Diversiteit: van zoet tot bitter

Er is geen land ter wereld dat zo’n groot arsenaal aan bieren heeft als België. Hoe dit komt? Naast het feit dat het land veel brouwerijen kent, heeft België geen bijzondere regelgeving rondom bier. Er zijn geen wetten over wat er allemaal aan bier toegevoegd mag worden. Daardoor zijn er veel variaties ontstaan! Lees meer over alle biersoorten.

Vrijheid en creativiteit

In bierland Duitsland is dit bijvoorbeeld wel het geval met het “Reinheitsgebot”. zij mogen alleen maar de basisingrediënten water, hop, gist en mout gebruiken. België kent zo’n soort regelgeving niet. De brouwers zijn vrij om de lekkerste creaties te maken! Zo voegen sommige brouwerijen fruit en vruchten aan hun bier toe. Een goed voorbeeld hiervan is kriekbier en lambiek bier met zure kersen(krieken) zoals Liefmans

Niet allemaal zoet

Door die vele extra toevoegingen heeft Belgisch bier vaak de reputatie zoet te zijn. Maar dit klopt niet helemaal. Echt zoet zijn alleen de fruitbieren en een aantal zware bieren. De meeste bieren zijn eerder zoet-bitter. Bruin bierSaison bier en Lambiek bier zijn typische Belgische bieren met specifieke kenmerken waar de echte liefhebbers zo van genieten.

Belgische biercultuur

De Belgische bieren en de beleving daarvan is zo belangrijk, dat de Belgen met trots de UNESCO werelderfgoedlijst verrijken met hun biercultuur. Die cultuur verwijst naar het grote aanbod aan biermerken en verschillende biersoorten. Ook het verschil in kwaliteit en het brouwproces zijn van groot belang. Als je het menu voor je neus krijgt in een Belgisch café of restaurant zie je direct hoe serieus de Belgen hun bier nemen. Je hebt keus uit een oneindige lijst bieren. Er zijn cafés waar je zelfs meer dan 250 biersoorten kunt bestellen! Binnenkort een etentje in België? Dan is het dus wel zo handig dat je op de hoogte bent van de verschillende biersoorten en hun smaken.

Geschiedenis van de Belgische biercultuur

België heeft een eeuwenlange biertraditie. Bier wordt al sinds 6500 jaar voor de jaartelling gebrouwen. Bier wordt in België al gebrouwen sinds de middeleeuwen. Bijna elk dorp had in die tijd een eigen brouwerij. In 1907 waren er nog ruim 3387 brouwerijen. In de Eerste Wereldoorlog moesten veel van die brouwerijen helaas dicht. Koperen brouwketels werden door de bezetter in beslag genomen en de brouwerijen konden niet meer verder. Zo zonde! Het aantal brouwerijen is in de afgelopen jaren gelukkig wel weer sterk toegenomen. Kunnen wij weer genieten van al die mooie bieren!

Bier van hoge gisting

Manieren van gisten

België is een van de weinige landen waar alle vier de manieren van gisten gebruikt worden. Lage gisting, hoge gisting, spontane gisting en gemengde gisting komen allemaal voor. Heb je nog geen idee wat de verschillende vergistingen betekenen? We zetten ze even voor je op een rij: 

Lage gisting: bij deze manier van vergisting zakt het gist naar de bodem van de kuip. Dit gebeurt bij een lage temperatuur tussen de 8 en 12 graden. Voorbeelden van die bieren zijn bokbier of pils

Hoge gisting: bij deze manier van brouwen blijft de gist bovenop het bier in wording drijven. Het vormt een soort deken. Dit gebeurt bij een temperatuur tussen de 15 en 21 graden. De meeste Belgische speciaalbieren worden op deze manier gebrouwen. Ook amberkleurige bieren zoals Pauwel Kwak zijn vaak van hoge gisting.

Spontane gisting: bij deze manier van brouwen wordt het wort (de basis van bier) blootgesteld aan de open lucht waardoor in de lucht zwevende gist zich er in nestelt. Er komt hierbij veel warmte vrij. Deze methode wordt nog gebruikt bij bijvoorbeeld lambiekgeuze of kriek bier.

Gemengde gisting: bij deze manier van brouwen worden bieren met een hoge gisting gemengd met bieren van spontane gisting. Deze bieren mogen vaak nog lang rijpen om hun optimale smaak te bereiken.

Zes bierbrouwerijen uit België

België kent meer dan 250 bierbrouwers met ieder z’n eigen merk. Er verschijnen vaak nieuwe soorten op de markt. Ben je al nieuwsgierig geworden? Probeer eens een van de zes onderstaande of bekijk onze top 10 Belgische bieren.

1. La Chouffe

Brouwerij Achouffe ligt in de Ardennen. La Chouffe blond bier is een fruitig bier met een lichte hopsmaak. Dit bier is voor het eerst gebrouwen door de zwagers Chris Bauweraerts en Pierre Gobron. Begonnen als een hobby, maar inmiddels wereldwijd te koop.

2. Leffe

Leffe is een abdijbier en is vernoemd naar de abdij van Leffe, gelegen in Dinant. De abdij stamt uit 1240 en het bier van deze abdij is nog steeds een van de meest gedronken Belgische bieren. Leffe heeft veel verschillende bieren in de collectie. Het populairste bier uit hun collectie is de Leffe blond.

3. Westvleteren

De trappistenbieren van deze brouwerij, gelegen in de abdij Sint-Sixtus in Vleteren, België, worden geroemd door bierliefhebbers over de hele wereld. Gebrouwen met de beste ingrediënten en volgens een onveranderd recept, zijn Westvleteren bieren een waar genot voor de fijnproever.

4. La Trappe

La Trappe Trappistenbier wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven op het terrein van de Cisterciënzerabdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Bier is pas Trappistenbier als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. Puur en eerlijk.

5. Affligem

Bij Affligem vind je authentieke Belgische speciaalbieren, gebrouwen met 1000 jaar brouwervaring. Je herkent alle bieren van Affligem aan hun zachte en rijke smaak. Dat is te danken aan een tijdloos brouwproces en de unieke Belgische gist. De volle smaak die je verwacht van Belgisch bier, maar dan met een zachtheid in elke druppel.

6. Duvel

Duvel is het vlaggenschip van de gelijknamige Belgische brouwerij Duvel Moortgat. Deze brouwerij is opgericht in 1871 en nog steeds in handen van de familie. Het originele bier kwam vlak na de Eerste Wereldoorlog op de markt, onder de naam ‘Victory Ale’. De naamswijziging vond plaats in 1923, toen een drinker na een flinke teug verklaarde dat het bier “‘n een echte duvel!” was.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.