Skip to main content
Welkom
0

Dubbel Bier

Je kent het wel. Je zit in de kroeg en krijgt de bierkaart voor je neus. Zoveel opties. Kiezen tussen alle speciaalbieren is nog best lastig. Laten we daar eens wat dieper op in gaan. Een bekende onder de speciaal bieren: dubbel bier. Maar waarom heet het eigenlijk ‘dubbel bier’? En hoe is dit speciaalbier ontstaan? Wij geven antwoord op al je vragen.

Een glas dubbel bier.

Wat is Dubbel bier?

Dubbel bier is een donkere en volle biersoort met een alcoholpercentage tussen de 6% en 7,5%. Tijdens het brouwproces wordt extra graan toegevoegd, wat zorgt voor meer suikers in het beslag. Deze suikers worden tijdens de gisting omgezet in alcohol, waardoor het bier niet alleen sterker wordt, maar ook een karakteristiek zoetmoutig smaakprofiel krijgt. De kleur varieert van diep amber tot donkerbruin, met tonen van karamel, rozijnen en een vleugje chocolade.

Dubbel heeft een zachte, ronde afdronk en een milde bitterheid, waardoor het een perfect bier is om op een rustig tempo van te genieten bij stevige, hartige gerechten.

Geschiedenis Dubbel bier

De naam ‘dubbel’ bier heeft eigenlijk niets te maken met de samenstelling of de smaak van het bier. Voor een sterker bier heb je meer suikers nodig. Dus ook meer mout. Het is alleen niet zo dat dubbel met precies twee keer zoveel mout is gebrouwen dan een andere biersoort. Hoe komt dubbel bier dan wel z’n naam? Vroeger werd met kruizen op de vaten aangegeven hoe zwaar het bier was dat er in zat. Niet iedereen kon lezen, maar zo begrepen ze allemaal wat er bedoeld werd. Voor dubbel bier werden twee kruizen gebruikt.

Dubbel bier kent zijn oorsprong bij onze zuiderburen in België. We gaan even helemaal terug naar de Middeleeuwen. Monniken brouwden in het klooster al bier. Zij maakten biersoorten met verschillende hoeveelheden alcohol. Nu kennen we deze abdijbieren als dubbeltripel en quadrupel.
Dubbel bier is zeer populair in België. In Amerika, waar het bier bijna donkerbruin tot zwart kleurt, vind je ook een aantal brouwerijen die dubbel bier brouwen. Maar denk ook eens aan Argentinië. Zelfs daar hebben ze hun eigen dubbel bier. Wij Nederlanders zijn natuurlijk ook fan!

Smaakwijzer voor dubbel-bieren, op basis van kleur, bitterheid en het alcoholpercentage.

De smaak van Dubbel bier

Dubbel is een volle, moutige biersoort met een alcoholpercentage tussen de 6% en 7,5%. Door het gebruik van extra mout krijgt het bier een rijke, lichtzoete smaak met tonen van karamel, toffee en gedroogd fruit zoals rozijnen of vijgen. De zachte bitterheid en romige textuur zorgen voor een harmonieuze balans tussen zoet en kruidig. De kleur is donkerbruin tot koperachtig, wat perfect past bij het warme, volle karakter van dit klassieke abdijbier.

Brouwproces

Het brouwproces van dubbel bier draait om balans tussen moutigheid, zoetheid en volheid van smaak. De term dubbel verwijst oorspronkelijk naar de hoeveelheid graan per liter water die tijdens het brouwen wordt gebruikt, hoe meer graan, hoe meer suikers in het beslag, en dus een hoger alcoholpercentage. Dit verklaart de volle body en de typische karamelachtige zoetheid van dubbel bier.

Tijdens het brouwproces worden donkere mouten gebruikt, die zorgen voor de diepe amber- tot kastanjebruine kleur en de aroma’s van karamel, rozijnen en lichte chocolade. De suikers uit de mout worden tijdens de hoofdgisting omgezet in alcohol, waarna een nagisting volgt die het bier verder laat rijpen.
Sommige dubbels ondergaan bovendien een nagisting op fles: hierbij wordt na het bottelen extra suiker en gist toegevoegd. Dit zorgt voor natuurlijke koolzuurvorming, een levendige schuimkraag en een nog vollere, complexere smaakervaring.

Dubbel bier vs. tripel bier & quadrupel bier

Wat is nou precies het verschil? Dubbel biertripel bierquadrupel bier. De termen en soorten vliegen je om de oren. Laten we ze eens op een rijtje zetten.

  • Dubbel bier hebben we inmiddels wat beter leren kennen. In het kort is dit een zoetig, niet al te bitter bier met een alcoholpercentage van rond de 6%. Je komt smaken van karamel of lichte koffie regelmatig tegen.
  • Tripel bier is de volgende in deze lijn. Oorspronkelijk was tripel een sterkte-aanduiding. Tegenwoordig gebruiken we de term tripel voor sterke hooggegiste bieren met een moutige, zoetig-bittere smaak en een alcoholpercentage van zo’n 8%. De kleur van tripel is nu vooral goud tot koper, maar er zijn ook tripels die net zo donker als een dubbel zijn. Verder zit er 1% tot 2% meer alcohol in tripel dan in dubbel bier.
  • Quadrupel bier, of eigenlijk gerstewijn (Barley wine), is met z’n alcoholpercentage van rond de 10% nóg sterker. Dit bier bevat nóg meer moutsuikers dan tripels. Over het algemeen is het bier volmondig zoet, met een lichte bitterheid en complexer van smaak dan dubbel bier. Echt bier om van te genieten.

Dubbel bier & eten

Dubbel bier is zoeter dan pils en heeft over het algemeen een iets zachtere, moutigere smaak en een fruitige en karamelachtige afdronk. Door deze speciale smaken is dit bier ook erg lekker ín en bij diverse gerechten. Kortom, wat eten we bij dubbel bier?

  • Vlees, en dan hebben we het over veel én gegrild vlees. Denk bijvoorbeeld aan Mexicaanse of Argentijnse stukken vlees. 
  • Geitenkaas is ook heel goed te combineren met een dubbel bier. Dit volle bier laat ruimte over voor de sterkte geitenkaas smaak.
  • Op zichzelf al een traktatie: chocolade truffels. Met een dubbel biertje erbij al helemaal een feest.

Dubbel bier glas

Dubbel bier drink je uit een tulp of kelkglas. De vorm van het glas zorgt ervoor dat je der aroma’s van het bier goed kunt ruiken. En dat is een groot deel van je smaakbeleving.  

Schenken
Schenk je flesje onder een hoek van 45˚ leeg in het tulpglas.

Afschuimen
Afschuimen doe je niet met een dubbel bier. Laat de mooie schuimkraag lekker met rust.

Toch nog niet zeker over Dubbel bier?

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar mocht je nog niet hélemaal overtuigd zijn kan je nog een aantal andere speciaalbieren bekijken. Voor ieder wat wils!

Voor een overzicht van alle speciaalbieren kan je op onderstaande knop klikken.

Meest gestelde vragen over dubbel bier

Dorst gekregen?

Als het goed is weet je nu meer over dit rijke en volle bier. Dubbel bier is geliefd en daarom een ideaal biercadeau voor de echte bierliefhebber. Probeer bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige, een diepbruin Belgisch bier met een zachte, moutige smaak en tonen van karamel en rijp fruit. Dit bier past uitstekend bij hartige gerechten of een gezellige avond bij het haardvuur. Zit je op een terras, bestel dan de volgende keer eens een dubbel. Gegarandeerd een smaakvolle keuze.

Alles over quadrupel bier

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.