Skip to main content
Welkom
0

Tripel Bier

Nederlanders drinken massaal speciaalbier zoals tripel. Een bier met een historisch verleden. Brouwerijen springen als paddenstoelen uit de grond. De variatie in bieren is enorm. Zo ook met tripel bier. Inmiddels valt het niet meer te tellen zoveel soorten zijn er. Maar hoe is tripel eigenlijk ontstaan? En wat maakt het anders dan een gewoon biertje. Jij bent straks een kenner.

Een glas tripel bier.

Wat is tripel bier?

Tripel is een krachtige Belgische biersoort met een alcoholpercentage tussen 7% en 10%, bekend om haar goudblonde kleur en complexe, kruidige smaak. De toevoeging van suiker tijdens het brouwen zorgt niet alleen voor een lichtzoete toets, maar ook voor de hogere alcoholgraad, omdat de gist die suikers omzet in extra alcohol.

Een goed gebrouwen tripel is vol, maar toch elegant: fruitige aroma’s van banaan of perzik gaan samen met kruidige tonen van kruidnagel, peper of koriander, afkomstig van de gist. In tegenstelling tot een dubbel of quadrupel, is de tripel lichter van kleur, maar vaak krachtiger van karakter.
De stijl werd beroemd dankzij Westmalle Tripel, die sinds 1934 als de “moeder van alle tripels” wordt beschouwd. Vandaag brouwen talloze Belgische en Nederlandse brouwers hun eigen varianten: van klassieke interpretaties tot moderne, hoppige versies.

Geschiedenis Tripel bier

Waar de term tripel vandaan komt is niet helemaal bekend. Bekendste verklaring is toch wel dat tripel de kracht van het bier aangeeft. De naam ‘tripel’ werd voor het eerst gebruikt in 1936 door de Trappistenbrouwerij in Westmalle. Ze brouwden toen hun sterkste biertje voor de opening van hun nieuwe brouwzaal. De naam tripel werd hierna overal gekopieerd en verspreide zich zo van merknaam tot soortnaam.

Waar tripel bier vandaan komt valt dus niet te betwisten. Dat was bij Trappistenbrouwerij Westmalle. Hier brouwde Hendrik Verlinden van brouwerij Drie Linden in het begin van de jaren 1930 samen met de trappisten het eerste blondkleurige tripel bier, wat toen nog super bier werd genoemd. Dit superbier werd zo genoemd door z’n (super) sterke karakter. Het recept was gebaseerd op een blond bier dat de monniken sporadisch brouwden sinds 1931. Superzware bieren werden al langer gebrouwen, maar waren altijd donker gekleurd. En zo kom je ze nu nog steeds tegen. Vandaag de dag wordt tripel overal gedronken maar Nederland en België zijn de grootste producenten en afnemers. 

Smaakwijzer voor IPA-bieren, op basis van kleur, bitterheid en het alcoholpercentage.

De smaak van Tripel bier

Tripel is een vrij zware biersoort met een alcoholpercentage tussen de 7% en 10%. Door de toevoeging van suiker tijdens het brouwproces krijgt het bier niet alleen zijn hogere alcoholpercentage, maar ook zijn typisch zachte, lichtzoete smaak. De kleur van tripel is goudblond, lichter dan dubbel of quadrupel, en het bier heeft meestal een volle, romige schuimkraag. Qua smaak is tripel een complex en evenwichtig bier. Je proeft vaak fruitige aroma’s van banaan, peer of perzik, afkomstig van de gist, gecombineerd met lichte kruidigheid van koriander of kruidnagel. De zoete tonen van mout en suiker worden in balans gebracht door een subtiele hopbitterheid, waardoor het bier een droge en verfrissende afdronk behoudt.

Tripel bier vs. quadrupel en dubbel

Dubbel, tripel, quadrupel. Soms is het allemaal niet meer zo duidelijk door deze overtreffende trap in bier terminologie. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

  • Tripel bier vs. dubbel bier: Je zou misschien denken dat tripel, het zwaardere broertje van dubbel bier, ook donkerder zou zijn. Maar van deze donkere varianten zijn er nog maar weinig. Dubbel bier is over het algemeen donker waar tripel goudblond is van kleur omdat het geen gekarameliseerde suiker in de mout bevat. Tripel bevat meer koolzuur dan dubbel bier en heeft een hoger alcoholpercentage. 
  • Tripel bier vs. quadrupel bier: quadrupel bier zorgt weer voor een hele andere dimensie. Het is sterker, kruidiger en heeft een meer geroosterde smaak dan tripel. 

Dubbel zo leuk: het Tripelbier-bierpakket

Last van keuzestress? Of gewoon zin om verschillende blondbieren te proberen? Dan is het tripelbier-bierpakket met 6 verschillende tripelbieren het perfecte cadeau (voor jezelf of voor een ander). Wij zeggen alvast, proost! Ben je toch meer fan van ander speciaalbier? Er zijn nog genoeg andere leuke bierpakketten om te proberen.

Brouwproces

Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.

Het alcoholpercentage ligt tussen de 7% en 10%. Hoe het komt dat dit percentage zo hoog is? Doordat suiker of glucose wordt toegevoegd bij het brouwen. Dit verhoogt het alcoholpercentage en draagt bij aan de zoetige smaak van tripel bier. Heel verraderlijk!

Tripel bier glas

Een tripel biertje drink je net als veel andere speciaalbieren uit een kelkglas.

Schenken
In dit glas schenk je je hele flesje in een vloeiende beweging leeg. De bolle kant van het glas geleidt de warmte van je hand. Hierdoor worden de aroma’s van het bier versterkt. Deze geurbeleving draagt ook weer bij aan de smaakbeleving. 

Afschuimen
Schuim het bier niet af. Laat de mooie schuimkraag met rust. Die weet precies wat het zelf moet doen.

Tripel bier en eten

De smaak van tripel varieert van scherp bitter tot licht zoet. Alle variaties hebben echter een droge afdronk. Net als veel ander bier is tripel ook heel goed te combineren met eten. De complexe smaak van gist, citrus fruit, suiker en kruiden met de hoeveelheid mout maken dat dit bier een goed paar vormt met:

  • Asperges: kruidige, bittere asperges worden heerlijk gecompenseerd door het zoetje in tripel bier. Witte asperges passen er het best bij maar groen staat ook niet verkeerd.
  • Port salut: Past heel goed bij een tripel. Zachte kaas met een sterk biertje, een heerlijke combinatie.
  • Cheesecake: een verse romige cheesecake past perfect bij een tripel. Het zoete van de cheesecake versterkt de smaak van het bier.

Toch nog niet zeker over Tripel bier?

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar mocht je nog niet hélemaal overtuigd zijn kan je nog een aantal andere speciaalbieren bekijken. Voor ieder wat wils!

Voor een overzicht van alle speciaalbieren kan je op onderstaande knop klikken.

Meest gestelde vragen over tripel bier

Dorst gekregen?

Als het goed is weet je nu meer over dit krachtige en karaktervolle bier. Tripel bier is populair en daarom een ideaal biercadeau voor de echte bierliefhebber. Probeer bijvoorbeeld Westmalle Tripel, een vol en kruidig Belgisch bier dat uitstekend past bij verschillende gerechten. Zit je op een terras, bestel dan de volgende keer eens een tripel. Gegarandeerd een smaakvolle keuze.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.