Skip to main content
Welkom
0

7 keer antwoord op vragen over bubbels

December is dé maand van champagne en andere mousserende wijnen. Maar welke soort kies je? Hoe lang is die fles prosecco houdbaar? En wat moet je weten over het etiket? Ga jij een sprankelend feest tegemoet, dit is wat je moet weten!  

7 keer antwoord op vragen over bubbels, glazen worden ingeschonken

1. Hoe komen mousserende wijnen aan hun bubbels?

Bij champagne en cava ontstaan de bubbels in de fles, tijdens de tweede gisting. De gisting gaat langzaam en daardoor bruisen de belletjes zacht. Tijdens de lange rijping verdwijnt het fruitige aroma en ontstaan er unieke, andere aroma’s. 

Prosecco krijgt zijn bubbels ook tijdens een tweede gisting, maar die vindt plaats in een tank. Pas daarna wordt de wijn gebotteld. Dit proces gaat een stuk sneller. Zo houdt deze wijn z’n fruitige smaak.

Meer weten over de verschillen tussen deze bubbels? Lees alles over de verschillen tussen champagne, cava en prosecco >

Top 3 mousserende wijnen

2. Waar moet je op letten bij het proeven van een glas champagne?

Het begint allemaal met kijken naar je glas. De helderheid, kleur en bubbels zijn belangrijk.

  • Helderheid: champagne moet altijd helder zijn
  • Kleur: hoe meer kleur, hoe ouder de champagne
  • Bubbels: hoe fijner de belletjes, hoe hoger de kwaliteit van de champagne

Daarna ruik je kort en krachtig aan de champagne. Champagne zonder geur is waarschijnlijk niet meer goed. Neem een slok en wals de champagne door je mond. Als de bubbels met geweld openbarsten, kun je het glas beter wegzetten. Zo niet: geniet van de champagne en let op de afdronk. Is die lang? Dan heb je een goede te pakken.
Lees alles over champagne proeven >

3. Hoe komt rosé champagne aan zijn kleur?

Bij de productie van rosé champagne wordt er 8% tot 20% rode wijn toegevoegd aan de normale champagne. Zo krijgt de champagne een mooie roze kleur en een typische fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten. Exclusievere rosé champagnes krijgen hun roze kleur doordat in het begin de schillen van de pinot noir druif in het sap hebben geweekt. Rosé champagnes komen in verschillende smaken. Van de zoete Hugo Rosé tot de drogere Moët & Chandon Brut Rosé.

4. Hoelang is een fles mousserende wijn houdbaar?

Vaak wordt gezegd dat je een fles zo lang kunt bewaren als hij in de kelder ligt, maar dat is niet altijd waar. Dit verschilt erg per soort.

Hoe lang kun je champagne bewaren?

Prestige champagnes zijn soms wel 10 tot 15 jaar houdbaar. Dit komt doordat voor deze flessen alleen de beste druiven worden gebruikt. Een gemiddelde champagne kun je ongeveer 9 maanden bewaren.

Hoe lang kun je cava bewaren?

Een fles cava kun je ongeveer 9 maanden bewaren. Benieuwd naar één van de beste cava's? Proef dan eens de Raventos i Blanc Gran Reserva Finca.

De houdbaarheid van prosecco

Prosecco kun je het best meteen drinken. Dat is geen wijn om te bewaren.

5. Ik heb een fles opengemaakt, maar hij hoeft niet in 1 keer op. Hoe beaar ik hem?

Het liefst met een vacuüm champagnestopper. Leg de fles horizontaal in de koelkast en zorg ervoor dat hij niet kan bewegen. Probeer ervoor te zorgen dat de campagne tegen de dop aan komt. Zo kan er geen lucht bij komen en blijven de bubbels in de fles. Drink hem wel binnen 3 dagen op. 
Lees meer over de houdbaarheid van bubbels op de pagina hoelang is champagne houdbaar >

6. Ik zie vaak brut, sec en demi-sec op het etiket van flessen champagne. Wat betekent dit?

Dit verwijst naar het suikergehalte in de champagne. Champagne wordt op smaak gebracht met Liqueur de Dosage, een mengsel van rietsuiker en gereserveerde wijn. De hoeveelheid suiker in dit mengsel bepaalt de zoetheid en daarmee het type champagne.

  • Brut champagne is droog, met een vleugje suiker.
  • Demi-sec is letterlijk vertaald half-droog.

Van droog naar zoet: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra dry, Sec, Demi-sec, Doux.
Meer weten? Lees hier alles over de verschillende soorten champagne >

7. Zijn er andere alternatieven voor champagne, naast prosecco of cava?

Champagne mag alleen champagne heten als deze in de gelijknamige streek wordt geproduceerd. Alternatieven zijn: 

  • Crément uit Frankrijk: een gelijksoortige kwaliteit alleen de herkomst is anders.
  • Sekt uit Duitsland: dit is een droge mousserende wijn. Vaak gemaakt met een combinatie van riesling en lokale druivenrassen.
  • Vonkelwijn uit Zuid-Afrika: chardonnay en pinot noir worden als basisdruiven gebruikt. Probeer eens de Pongrácz Sparkling Brut.
  • De andere bubbel uit Italië: Spumante. Gemaakt op dezelfde manier als traditionele champagne, de "méthode traditionnelle".

Lees alles over alternatieve bubbels >

Meer lezen over champagne

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.