Skip to main content

Eerste hulp bij


Kerst ongelukken

Miniatuurkerstman gedekte tafel
Miniatuurkerstman gedekte tafel

De feestdagen verlopen niet altijd vlekke(n)loos. Je kent het wel, je schenkt iets te enthousiast rode wijn in en morst op het witte tafelkleed. Of de opener is opeens weer kwijt. Er gebeurt altijd wel wat maar met deze 5 tips zijn problemen zo opgelost.

1. OEPS, GEEN BUBBELS IN JE GLAS

champagne glas

Je hebt net een fles champagne uit de kast gehaald, geopend en het eerste glas ingeschonken. Maar: geen bubbels dat is toch jammer. 

De bubbels die het bellensnoer vormen in de drank hebben oneffenheden (in het glas) nodig als beginpunt. Vind je dat je niet genoeg bubbels in je glas hebt? Kras dan met iets scherps, bijvoorbeeld een stevig mes, onderin het champagneglas een kruisje om deze oneffenheid zelf te creëren. 

2. AFGEBROKEN KURK

Al heb je nog de Rolls Royce onder de kurkentrekkers, zelfs met een goede kurkentrekker kan een kurk afbreken tijdens het openen van een fles. Wat nu?Je kunt natuurlijk alsnog proberen om het resterende deel van de kurk uit de fles te halen. Draai dan de kurkentrekker voorzichtig en iets schuin in de kurk. Als dit niet lukt, druk dan voorzichtig het stuk van de overgebleven kurk naar beneden met bijvoorbeeld de achterkant van een lepel. 

WIL JE MEER LEREN OVER WIJN?

Meer lezen over een goede voorbereiding op de kerst? Check in onze wijnwijzer welke wijn past bij jouw gerecht. En kijk welke drankcadeau's je kunt geven aan je vriend, vriendin of schoonfamilie. Ook hebben we tips voor de Kerst tafel. Knallend het jaar uit? Met deze 5 champagne cocktails komt jouw jaar tot een perfect einde. Lees ook onderstaande artikelen voor nog meer kerstinspiratie!

3. GEEN OPENER BIJ DE HAND

Ben je net gewend aan al die wijnen met een schroefdop, heb je er voor de feestdagen een met kurk te pakken. En nergens een opener te bekennen. Ontkurk dan de wijn met een pollepel. Leg een theedoek over de hals van de fles. Druk je met de achterkant van de pollepel de kurk naar beneden tot hij uit de hals schiet. 

Maak je geen zorgen over de kurk in de fles zolang hij heel is proef je daar niets van. 

Heb je geen opener voor een fles champagne bij de hand? Probeer de fles dan op een spectaculaire manier te openen door de fles te sabreren

4. RODE WIJN GEMORST?

Ingeschoken glazen rode wijn

Het overkomt de beste. Je stoot een glas rode wijn om of morst een druppel op het witte overhemd van je buurman aan tafel. Wat nu? Zout. Gebruik veel zout. Strooi het zo snel  mogelijk over de vlek en laat het zout ongeveer 5 minuten inwerken. Giet daarna kokend water over de vlek. Na het feest nog even je tafelkleed of kledingstuk heet wassen, en de vlek is verdwenen.

BEKIJK HIER ONZE RODE WIJNEN

5. WIJN NIET OP TIJD KOUD?

Champagnefles ijs wijnkoeler

Vergeten de wijn koud te zetten of een mooie fles witte wijn cadeau gekregen die je het liefst meteen wil drinken? Zo krijg je 'm snel koud:

Keukenzout truc: doe ijsblokjes in de wijnkoeler en voeg keukenzout toe. Fles erin en koelen maar. Door het zout ontstaat een chemische reactie die het koelproces versnelt.

Keukenpapier truc: wikkel je fles in nat keukenpapier en leg hem in de vriezer. Het vochtige keukenpapier geleidt de kou beter en voilà: in een kwartier is je fles koud.

De juiste temperatuur kan een wijn maken of breken. Temperatuur beïnvloedt niet alleen de smaak maar ook de geur van wijn. Lees hier alles over wijn en temperatuur


Meer lezen

Ontdek meer tips voor kerst. Zoals de lekkerste wijn bij het kerstdiner of welk cadeau je de gastheer (of vrouw) geeft!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.