Skip to main content

Een likeurtje na de maaltijd:


De Italiaanse digestivo

Italiaanse Digestivo
Italiaanse Digestivo

In Italië houden ze wel van een lekker drankje. Hoe kan het ook anders? In dit land staat het Bourgondische leven centraal! Niet alleen vóór de maaltijd maar ook ná een goed bord pasta, lusten de Italianen wel een borreltje. Ze noemen dit: digestivo.

WAT IS DIGESTIVO?

Uitgebreid tafelen zit bij de Italianen in het bloed. Je hoeft je ogen maar dicht te doen om hele families en vriendengroepen aan gezellige keukentafels vol eten en drinken te zien. Als de Italianen klaar zijn met eten, stopt het tafelen nog niet. Dan is het namelijk tijd voor dolci, cafe en digestivo: zoetigheden, koffie en digestieven! Een digestief is een vaak redelijk sterke drank, die na de maaltijd wordt gedronken. Soms ín de koffie, soms ernaast of na de ‘cafe’.

Geschiedenis

Door het drinken van een digestivo zou het eten makkelijker verteerd worden. De vaak bittere digestieve drankjes bevatten van oorsprong medicinale kruiden, planten en specerijen. Ze  werden vroeger gezien als elixers; magische drankjes met een helende werking. Inmiddels worden de drankjes al lang niet meer gedronken vanwege hun mogelijke geneeskundige krachten. De digestivo is nu verweven met de Italiaanse cultuur.

WAT DRINK JE TIJDENS DE DIGESTIVO?

Villa Massa

We horen je denken: “leuk al die Italiaanse tradities, maar wat drink ik dan als ik een digestivo wil nemen/bestellen?” Wat je precies drinkt als digestief is aan jou. Maar wil je in de Italiaanse sferen blijven? Probeer dan één van deze 4  échte Italiaanse dranken:

1. Limoncello

Verreweg de bekendste Italiaanse drank in Nederland. Je proeft letterlijk de Italiaanse zon als je een glaasje ijskoude limoncello naar binnen giet. Koop ‘m kant en klaar of maak ‘m zelf, net als in Zuid-Italië, waar alle mama’s hun eigen recept hebben.

Amaretto

2. Amaretto

Deze Italiaanse likeur wordt gemaakt van amandel- of abrikozenpitten. Hierdoor is ‘ie een klein beetje bitter. Door de toevoeging van kruiden en soms vanille balanceren de smaken van deze notenlikeur mooi uit. Drink ‘m puur, on the rocks of in een lekkere cocktail. Meer weten over deze drank? Lees dan hier alles over digestief amaretto.

3. Sambuca

Deze Italiaanse anijslikeur is heerlijk na het eten. De heldere drank wordt, zoals veel andere anijslikeuren, vaak gemengd met een drupje water waardoor de drank wat vertroebelt en de aroma’s beter vrijkomen. Doordat sambuca suiker bevat is het wat zoeter dan andere anijslikeuren en past het perfect bij de koffie.

4. Grappa

Italiaanser dan dit wordt het niet. Grappa is een gedistilleerde alcoholische drank, gemaakt met restanten van druiven na de wijnproductie. Niet alleen de soort wijn maar ook de smaak van de grappa is afhankelijk van de gebruikte druivenrassen. Die smaak kan dus nogal variëren! Jonge grappa wordt koud geserveerd en soms toegevoegd aan koffie. Oudere grappa wordt op kamertemperatuur gedronken.

LIEVER EEN MOOI GLAS WIJN?

Twee glazen rode wijn

Misschien ben je wel geen fan van sterke dranken of heb je gewoon liever een goed glas wijn in je hand. Probeer dan eens een van deze Italiaanse wijnklassiekers na de maaltijd (of erbij natuurlijk!)

Waan je in Italië

Of je nu vóór de maaltijd aan de aperitivo gaat, tijdens de maaltijd aan de Italiaanse wijn of na de maaltijd aan de digestivo. Van de Italianen kunnen we het een en ander leren. Zij hebben hun drank hobby verheven tot een kunst. Salute!