Skip to main content

Ontdek de verschillen


Cabernet sauvignon vs. merlot

Cabernet vs Merlot
Cabernet vs Merlot

Je weet het vast al van jezelf: jij bent helemaal van de merlot. Of is cabernet sauvignon toch meer jouw rode wijn? Vaak heb je een voorkeur voor een van deze twee populaire rode wijnen. Maar wat zijn eigenlijk de verschillen? Wij vertellen je meer over de verschillen tussen deze twee.

Bekijk alle wijnen

DE DRUIVEN IN HET KORT

Zowel de cabernet sauvignon als de merlot vinden hun oorsprong in de Franse wijnstreek Bordeaux. Ze behoren tot de meest populaire rode druiven ter wereld. Naast bordeaux vind je ze ook in wijnstreken in nieuwe wijnlanden zoals Chilide Verenigde Staten of Zuid-Afrika. Ze stammen beide af van de Cabernet Franc druif. Toch smaken ze totaal verschillend. We zetten de verschillen op een rijtje.

CABERNET SAUVIGNON: STOER EN STEVIG

Smaken Cabernet Sauvignon

Als je een liefhebber bent van vollere, rode wijnen, dan is de cabernet sauvignon jouw go-to wijn. Deze wijn staat bekend als stoer, stevig en soms wat streng. De stevige smaak ontstaat doordat de druif vrij veel tannines bevat. Dit proef je terug in een smaak met ‘bite’. Verder proef je volop kersen, zwarte bessen, tabak, munt en cederhout.

Verschillen in smaak.

De smaak van cabernet sauvignon hangt af van het land of de streek waar hij wordt verbouwd:

  • Bordeaux of Toscane: dit zijn de klassieke wijn regio’s waar deze druif wordt geblend met andere druivenrassen. In Bordeaux bijvoorbeeld met merlot en in Toscane met sangiovese.
  • Chili: in Chili hebben de cabernet sauvignon wijnen een wat meer soepele smaak met duidelijke cassis tonen. 
  • Californië en Australië Deze wijnen hebben vaak een hoger alcoholpercentage dan hun Franse tegenhangers.
  • Zuid Afrika: hier tref je eveneens zware en stoere cabernet sauvignon wijnen aan met een ietwat rokerige en koffie-achtige smaak. 
Alle Cabernet Sauvignon wijnen

MERLOT: ZACHT EN SUBTIEL

Smaken Merlot

De merlot wordt vaak als het vriendelijke broertje van de cabernet sauvignon gezien. Houd je meer van soepele wijn met minder tannines? Dan is de merlot jouw match made in heaven. De merlot heeft wat minder zuren wat deze wijn toegankelijker maakt. Ontdek alles over merlot!

Bij deze zachte wijnen proef je kersen, pruimen, frambozen, cacao, chocolade en vaak vanille.

Verschillen in smaak.

De smaak van merlot hangt sterkt af van het klimaat waarin de druif groeit

  • Koeler klimaat: de merlot wijnen zijn hier wat lichter en kruidiger. Bij deze wijnen proef je voornamelijk smaak van frambozen en pruimen.
  • Warmer klimaat: hier zijn de merlot wijnen vaak wat zwaarder en zoeter. Je proeft dan  meer kersen, pruimen, vanille en cacao. 
Alle merlot wijnen

WAAR CABERNET SAUVIGNON EN MERLOT ELKAAR ONTMOETEN

Cabernet sauvignon en merlot verschillen van elkaar. Maar juist daardoor vullen ze elkaar goed aan! Daarom worden ze vaak geblend voor de perfecte balans in de wijn. Bijvoorbeeld in wijnen uit Bordeaux. 

Door een blend uit de Bordeaux streek te kiezen kom je als cabernet sauvignon of merlot liefhebber in aanraking met de andere wijn. Onze aanrader? De Cap Royal uit Bordeaux. Check bordeaux wijnen.

COMBINEER DE WIJNEN MET JE ETEN

Wil je als merlot liefhebber een keer cabernet sauvignon proberen? Of andersom? Begin dan eens met het kiezen van een lekker gerecht en zoek hier de lekkerste wijn bij.   

Cabernet sauvignon

Zin in rood vlees? Kies voor een cabernet sauvignon. Hoe steviger het eten, hoe meer uitgesproken de smaak van de wijn mag zijn.

Eet je liever vegetarisch? Cabernet sauvignon wijnen uit Chili doen het goed met Gruyere kaas, linzen of gerechten met champignons.

Merlot

Bij lekker comfortfood, gegrilde groente of lamsvlees gerechten kies je voor merlot.

  • Gerechten met geroosterde wortelgroenten zoals pompoen, wortels, pastinaak of knolraap gaan goed samen met rijpe merlot uit de Bordeaux streek. 
  • Zin in chili con carne of enchilada’s? Kies dan voor een stevige merlot uit Chili. 
  • Bij een fruitig lamsvleesgerecht zoals lamsburgers met rode bessensaus kies je voor een meer sappige lichte merlot. 

MEER WETEN OVER JE FAVORIETE DRUIF?

Natuurlijk is de keuze welke wijn je drinkt aan jou! Wil je meer weten over jouw favoriete druif? Lees hier dan meer:

MEER LEZEN OVER WIJNEN?

Buiten de cabernet sauvignon en merlot zijn er natuurlijk ook nog andere lekkere, blauwe druivenrassen zoals de syrah (shiraz) wijn of sangiovese. Wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe dan nu de smaakprofielentest en ontdek jouw favoriete wijnen!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.