Skip to main content

Hoe werkt:


Koken met wijn: hoe doe je dit?

Koken met wijn: hoe doe je dit?

Heerlijk: een mooi glas wijn tijdens het koken. Maar weet je ook hoe je met die lekkere rode wijn een gerecht naar een hoger niveau kunt tillen? Met een rode of witte wijnsaus of bij een stoofpotje bijvoorbeeld? Zo niet, maak je geen zorgen: Wij helpen je op weg.

KOKEN MET WIJN: IS DAT NIET ZONDE?

Zeker niet! Wijn kan als ingrediënt een enorme toevoeging zijn aan een gerecht. Als je de juiste wijn met het goede gerecht weet te combineren, zal je zien dat beiden nog beter gaan smaken! Vergeet vooral ook niet dat je maar weinig wijn nodig hebt voor het koken, want te veel wijn kan je gerecht enorm overheersen. En de rest van die fles? Die drink je alsnog gewoon lekker op: complementeert heerlijk bij je net gekookte maaltijd.

Bekijk alle wijnen

GEBRUIK JE ROOD OF WIT?

Wanneer gebruik je welke kleur wijn? Over het algemeen kunnen we zeggen; bij rood vlees kook je met rode wijn. Met een rode wijnsaus bijvoorbeeld. Bij wit vlees of witte vis gebruik je voor je wijnsaus een witte wijn. Klinkt logisch toch?

Een voorbeeld: 
Rode wijn combineren met witvis is niet ideaal. De wijn is dan te overheersend voor de lichte smaak van de vis. Daarnaast ziet het er ook niet echt lekker uit!

Laat de wijn lang genoeg koken, hierdoor verdwijnt de alcohol en blijven de aroma's over. De alcohol kan anders voor een harde aanwezige smaak zorgen in je recept.

WELKE WIJN KOOK JE WAARBIJ?

Koken met wijn

Hoe bepaal je dan welke wijn je precies gebruikt? Kort gezegd kun je er van uit gaan dat wanneer een wijn goed bij je gerecht past in een glas, het ook lekker smaakt als je het toevoegt in de pan of gebruikt in een rode of witte wijnsaus. Wil je weten welke wijn lekker is bij je gerecht? Doe dan de check met onze wijnwijzer en vind direct je ideale fles.

1. Droge wijnen (rood of wit)

Droge rode of witte wijnen zijn goede kookwijnen. Gebruik rode of witte droge wijnen (afhankelijk van wat je kookt)  bij runderstoofpotjes, romige soepen, bij mosselen en in rode of witte wijnsaus.

Recept idee: Runderstoof met rode wijnsaus op polenta.
Wijnsuggestie: De Laumont Chardonnay  of Louis Bernard Cotes du Rhone.

2. Zoetversterkte rode wijn (port)

Gebruik port in gerechten die ook zoet smaken zoals een zoete chocolade taart of een chocolade saus. Of bij gerechten waar de zoetige portsmaak een mooi contrast vormt met het eten. Maak dan bijvoorbeeld een gereduceerde portsaus bij biefstuk met blauwe kaas. Bijkomend voordeel van het gebruiken van port; het blijft langer goed dan wijn, als je een fles geopend hebt kun je ‘m wel 1 tot 2 maanden bewaren.

Recept idee: Hertenbiefstuk met paddestoelen, rode wijn én rode port.
Wijnsuggestie: Robertsons Ruby Port.

LEES ALLES OVER RODE PORT

3. Zoete wijnen

Zoete wijnen zijn vaak licht en delicaat van smaak. Ze zijn heel geschikt om in te pocheren. Pocheren betekent het garen van een ingrediënt in een vloeistof (dus water of in dit geval wijn) dat net niet kookt. Pocheer bijvoorbeeld peren in wijn, maak zoete wijnsaus bij fruittaartjes of maak een lichtzoete botersaus bij vis, kreeft of garnalen.

Recept idee: appels of stoofperen in een pan met rode wijn en een paar scheppen suiker pocheren. Na 15 min pocheren in de wijn warm serveren. 
Wijnsuggestie: Estrella Moscatel

NET IETS ANDERS PROBEREN? GA VOOR WIJNEN UIT NIEUWE WIJNLANDEN!

Vaak worden er wijnen uit de oude wijnwereld gebruikt om rode wijnsaus te maken. Die bevatten over het algemeen meer zuren dan wijnen uit de nieuwe wijnwereld. Zin in een uitdaging? Ga dan voor een wijn uit de nieuwe wijnwereld. Die zijn vaak uitgesproken en fruitig wanneer ze worden gereduceerd tot een saus. Combineer deze wat vollere rode wijnsaus met bijvoorbeeld kip of varkensvlees.

VERSCHIL OUDE & NIEUWE WIJNWERELD

MEER LEREN OVER WIJN EN SPIJS?

Op onze wijn en spijs pagina vind je precies welke wijn lekker smaakt bij jouw favoriete gerecht. Zoals welke wijnen het beste passen bij gerechten met kaas, vlees, vis of groente. Wijn over na het koken? Ontdek wat je allemaal nog meer kunt met overgebleven wijn.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.