Skip to main content
Welkom
0
wijnland nederland

Nederland

Nederland is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je aan wijn denkt, maar juist dat maakt het extra verrassend. Dankzij een groeiend aantal wijnmakers, een koel klimaat en slimme druivenkeuzes ontstaan er frisse, elegante wijnen van eigen bodem. Van knapperige witte wijn tot lichte, fruitige rode en mousserende varianten. Nederlandse wijn is helemaal in opkomst!

WIJNLAND NEDERLAND IN HET KORT

  • Ca. 250 hectare aan wijngaarden (en groeiend)
  • Jaarlijkse productie: rond de 1 miljoen flessen wijn
  • Opkomend wijnland met moderne wijnbouw sinds de jaren ‘70
  • Klimaat: koel en vochtig, met steeds gunstigere omstandigheden door klimaatverandering
  • Wijnstreken: Limburg, Gelderland, Zeeland, Noord-Brabant, Utrecht, Overijssel
  • Druivenrassen: rivaner, solaris, souvignier gris, regent, pinotin, cabernet cortis, rondo
image

GESCHIEDENIS VAN DE NEDERLANDSE WIJNBOUW

Wijnbouw in Nederland is ouder dan je misschien denkt. Al in de Romeinse tijd zijn er sporen van wijnbouw gevonden, vooral in Zuid-Limburg. In de middeleeuwen stonden er zelfs wijngaarden rond steden als Maastricht, Utrecht en zelfs in Groningen. Maar door het koelere klimaat en de opkomst van bier raakte wijnbouw langzaam in de vergetelheid.

Pas in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er opnieuw serieus geëxperimenteerd met wijnbouw. Dankzij nieuwe, vroegrijpende druivenrassen die beter tegen kou en vocht kunnen, zoals johanniter en regent, begon de Nederlandse wijnbouw echt op gang te komen.

In de afgelopen decennia is de kwaliteit flink gestegen, mede door betere technieken en het veranderende klimaat. Vandaag de dag telt Nederland ruim 150 wijngaarden, en Nederlandse wijn wint steeds vaker prijzen, zowel nationaal als internationaal. Een jonge wijntraditie in volle bloei!

Nederlandse wijngaarden

DRUIVENRASSEN

Omdat het in Nederland koeler en natter is dan in klassieke wijnlanden, doen vooral moderne, schimmelresistente druivenrassen het hier goed. Deze drie zie je het vaakst, stuk voor stuk ideaal voor frisse, elegante wijnen van eigen bodem.

witte druif johanniter

Johanniter

Johanniter is een witte druif die goed tegen ons natte klimaat kan. Hij levert frisse, aromatische wijnen met tonen van appel, citrus en soms een vleugje bloemen. Wordt vaak vergeleken met riesling, maar dan net wat ronder en zachter.

witte druif Souvignier Gris

Souvignier Gris

Deze witte druif is een kruising tussen cabernet sauvignon en bronner, en wint snel aan populariteit in Nederland. De wijn is fruitig, zacht en elegant, met aroma’s van perzik, meloen en een frisse kruidigheid. Lekker bij lichte gerechten of als aperitief.

blauwe druif regent

Regent

Regent is dé rode druif van de Nederlandse wijnbouw. Hij rijpt relatief vroeg en is goed bestand tegen kou en schimmel. Regent geeft soepele rode wijnen met smaken van bessen, kersen en een beetje kruidigheid. Soms licht gekoeld het lekkerst!

WIJNSTREKEN

De Nederlandse wijnbouw groeit razendsnel, en dat zie je terug in verschillende provincies. Van de heuvels in Limburg tot de kleigronden in Zeeland: overal ontstaan unieke wijnen met een lokaal karakter. Dit zijn de bekendste wijnregio’s van ons land.

Limburg Nederland - wijnstreek

Limburg

Zuid-Limburg is dé wijnstreek van Nederland. Dankzij de heuvels, kalkrijke bodem en net iets warmer klimaat voelen druiven zich hier het meest thuis. Je vindt hier zowel frisse witte wijnen als mousserend en elegant rood. Bekende gebieden zijn de omgeving van Maastricht, de Voerstreek en de hellingen bij Groesbeek.

Gelderland Nederland - wijnstreek

Gelderland

Gelderland is sterk in opkomst als wijngebied, vooral rond de Betuwe, de Veluwe en Groesbeek. De licht glooiende stuwwallen bieden goede drainage en iets meer zon. Hier groeien onder andere johanniter, regent en souvignier gris, vaak in kleine maar kwalitatieve wijngaarden.

Zeeland Nederland - wijnstreek

Zeeland

Zeeland ligt pal aan zee, wat zorgt voor een mild klimaat met relatief veel zonuren. De zeewind houdt de druiven gezond, terwijl de klei- en zandgrond wijnen oplevert met een frisse, soms licht ziltige toets. Perfect voor witte wijnen met een eigen karakter.

WIJNWEETJES

  • Meer dan 150 wijngaarden in Nederland:Van Limburg tot Groningen: inmiddels telt Nederland meer dan 150 commerciële wijngaarden. En dat aantal groeit elk jaar!
  • Schimmelresistente druiven zijn key: Nederlandse wijnmakers gebruiken vooral moderne rassen zoals johanniter, regent en souvignier gris. Die zijn speciaal ontwikkeld om beter tegen kou en vocht te kunnen.
  • Nederlandse mousserende wijnen scoren goed: Steeds meer wijngaarden maken bubbelwijnen van hoge kwaliteit, vaak met de traditionele methode (zoals champagne). Vooral uit Limburg komen verrassend goede mousserende wijnen.
  • Het klimaat werkt steeds meer mee: Door klimaatverandering zijn de zomers warmer en droger geworden, en dat helpt de Nederlandse druiven flink. De kwaliteit van de wijnen stijgt daardoor snel.

NEDERLANDS WIJNHUIS

Naast deze prachtige wijnstreken is er ook een geweldig wijnhuis in Nederland te vinden.

HOEVE NEKUM

Vlakbij Maastricht, in het schitterende Jekerdal, ligt het monumentale wijngoed Hoeve Nekum. Deze hoeve wordt sinds 1934 bewoond door de familie Bollen. Sinds 1988 staan er wijnstokken op de landerijen van Hoeve Nekum.

MEER LEREN OVER WIJN?

Nu je alles weet over wijnland Nederland, kunnen we je ook nog heel veel vertellen over andere wijnlanden. Bijvoorbeeld Oostenrijk. En wil je een echte wijnkenner worden? Behalve de airén, tempranillo en grenache, zijn er nog veel meer druivenrassenLees al onze andere artikelen over wijn

Meer lezen

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.