Skip to main content

ALLES OVER DE DRUIF EN DE WIJN


Riesling

Witte druiven
Witte druiven

Riesling: de mooiste druif van Duitsland, maar ook een oude bekende in de Franse Elzas. Ruik je een glas riesling, dan stuiven de intense, fruitige aroma's je tegemoet. De smaak van riesling varieert van strakdroog tot volzoet, met altijd duidelijk waarneembare fijne zuren. Lees hier alles over deze prachtige druif en wijn!

Koop hier je riesling wijn

RIESLING IN HET KORT

Smaak:

  • Van limoen (minder gerijpt) naar abrikoos (meer gerijpt)
  • Door de hoge zuurgraad kan de wijn zeer lang rijpen
  • Houdt niet van houtlagering

Serveertemperatuur:

8˚ Celsius, oftewel: rechtstreeks uit de koelkast

Komt vooral uit:

Weten of jij riesling en soortgelijke wijnen lekker vindt?

Doe dan nu de smaakprofielen en ontdek jouw favoriete wijnen in een paar seconden!

Riesling: een eeuwenoude druif

In literatuur uit de 15e eeuw wordt er al gesproken over riesling wijn. Deze witte druif komt voort uit de gouais blanc druif (waar onder andere ook de chardonnayen pinot noir van afstammen), en vindt zijn oorsprong rondom de rijnoevers in Duitsland en de Elzas in Frankrijk. Met zo’n rijk verleden is het dan ook niet gek dat riesling in Duitsland vaak “de koningin van de druiven” wordt genoemd!

Witte bewaarwijn

In tegenstelling tot veel andere witte wijnen - zijn de echt goede rieslings erg lang houdbaar. Dit zijn vaak de zogenaamde Duitse, droge Grosses Gewächs wijnen. Maar ook zoete rieslings uit Duitsland of de Elzas kun je door de hoge zuurgraad erg lang bewaren.

Benieuwd elke wijnen je nog meer lang kan bewaren? (en hoe?)

Net een kameleon

De smaak van riesling laat zich vormen door het terroir waarin de druif groeit. Zo kan hij bij een bodem van leisteen rokerig smaken, en kunnen andere bodemsoorten zorgen voor meer aardse, kruidige of juist bloemige ondertonen. Daarnaast groeit riesling makkelijk in moeilijkere koude klimaten zoals die van de Duitse Moezel, maar ook in warmere klimaten met meer zon. Een echte overlever dus!

De combinatie van zoet en zuur in een zoete Riesling zorgt voor een perfecte balans

Smaken: van fris en fruitig tot zeer zoet

Wanneer de naam riesling ter tafel komt zul je vaak horen “nee, niet voor mij. Ik houd niet van zoet!”. 

Toch is deze aanname onterecht! Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken. 

Heb je een jonge riesling dan proef je gele en groene appels met een lekkere rinsheid. Heb je een oudere, gerijpte riesling, dan proef je rijpe gele appel, abrikoos en soms een ‘gout de pétrol’: een lichte benzine-achtige geur.

De bekendste wijnstreek die droge Rieslings produceert is de Franse Elzas. Maar ook in Oostenrijk en Zuid-Australië worden veel mooie, droge Rieslings gemaakt.

RIESLING DRINK JE BIJ PITTIGE GERECHTEN

Zoete riesling smaakt goed bij pittige (Aziatische) gerechten. Waarom? Zoet zorgt ervoor dat je pittig eten als minder scherp ervaart. Heb je een drogere riesling te pakken? Combineer deze dan eens met een lichte vis of lichter vlees, zoals kip. Ook gedroogde ham en olijven, zijn erg lekker bij riesling.

Riesling doet het goed bij:

Bepaalde wereldkeukens

Aziatisch (Indiaas, Vietnamees, Thais), Marrokaans, Duits en Oostenrijks

Vlees in een pittige marinade

Een klassieke combinatie met zoete riesling is eend. Maar ook andere soorten vlees met een Aziatische marinade zijn hier heerlijk bij. Denk aan een Indiase of Thaise curry met varkensvlees, kip, garnaal of krab.

Zoete of gegrilde groenten

Geroosterde groenten en zoetige groenten passen goed bij riesling. Bijvoorbeeld paprika, aubergine, flespompoen, wortelen of rode uien.

Intense kruiden

Heftige, kruidige smaken doen het goed bij riesling. Denk aan gember, cayennepeper, madras, kaneel, sesam, basilicum en ga zo maar door!

Meer weten over welke wijn goed past bij welk gerecht? Of welke wijn het lekkerst is bij jouw favoriete gerecht?

Ontdek Wijn en Spijs:

Tip: Combineer je Riesling met een pittig gerecht? Serveer hem dan het liefste ijskoud, dat maakt de combinatie nog lekkerder!


MEER OVER WIJN

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste wijnsoorten om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.