Skip to main content

Wat is het verschil?


Rosé VS blush rosé

Rosé VS blush rosé

Blush rosé is de nieuwe trend op het gebied van de zomerse wijnen. Je komt ‘m overal op het terras tegen. Geen wonder want zo’n lichtroze blush rosé ziet er verleidelijk mooi uit. Maar wat is dit eigenlijk voor wijn en wat is het verschil met normale rosé?

Bekijk alle Rosé

Rosé VS. Blush

Alle rosé en blush wijn worden gemaakt van druivensap van rode druiven. Het grote verschil zit in de kleur; blush rosé is veel lichter van kleur vergeleken met normale rosé. Op het gebied van smaak zijn er geen grote verschillen; zowel rosé als blush rosé kunnen zoet, droog (en alles daartussen). 

Alles over Rosé

Hoe komt Blush Rosé aan z'n blozende kleur?

Maar hoe komt blush dan aan deze blozende kleur? Dit komt door de rode druiven schillen waarvan rosé gemaakt wordt. De kenmerkende roze kleur van rosé ontstaat doordat deze schillen tijd inweken in het witte druivensap. Hoe meer dagen de schillen in het mengsel blijven, hoe donkerder de kleur. 

Voor een klassieke rosé worden de schilletjes zo’n 3 dagen meevergist. Bij blush rosé hebben we het eerder over uren. Door deze korte inweektijd van de schillen komt de blush rosé aan z’n typische lichte kleur. Denk bijvoorbeeld aan de Californische Zinfandel ‘blush’ wines. Ook de Provence rosés zijn eigenlijk een soort ‘blush’ rosés: Witte wijnen met een korte meevergisting van de rode druivenschillen. 

Een andere ‘blush’ rosé is gemaakt van Pinot grigio. Dit is een witte druif. Maar als deze druif goed rijp is, krijgt de schil een roze kleur. Door de schillen mee te laten vergisten, krijg je ook wijn met ook een ‘blush’. Deze blush wijnen komen meestal uit Italië.

Blush Rosé

Blush Rosé

Smaakt naar: van droog (Provence) tot iets zoetig en zeer fruitig (Californië)

Gemaakt vanzinfandelpinot grigiogrenache en cinsault

Komt vaak uit: oorspronkelijk uit Californië, tegenwoordig vooral uit Frankrijk

Kleur: licht zalmroze, zit tussen witte wijn en rosé in qua kleur

Lekker bij: lichte Mediterraanse gerechten of bijvoorbeeld gevlinderde kip van de BBQ

Blush is dus wel altijd rosé, maar rosé is niet altijd meteen blush.


Al trek in zo'n blozend drankje

Wij wel. Blush rosé past in bij praktisch elke gelegenheid; een middag in het park, een zwoele avond waarop je tot laat in de tuin zit of gewoon wanneer je er zin in hebt. Wil je meer weten over rosé? Lees dan eens over 8 stijlen rosé. Of bekijk onderstaande artikelen voor nog meer inspiratie! 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.