Skip to main content

Alles over de druif en de wijn


Pinot grigio

Pinot grigio

Een goed glas pinot grigio, of pinot gris in het Frans, wie geniet er niet van? Deze wijn drink je koud en kan op een warme dag de perfecte verkoeling bieden. Benieuwd waar 'ie naar smaakt, welke gerechten er lekker bij zijn en de geschiedenis van deze druif (en wijn)? Lees dan snel verder.

KOOP HIER JE PINOT GRIGIO WIJN

Pinot gris of pinot grigio: is dat hetzelfde?

Ja, een pinot gris komt uit Frankrijk en een pinot grigio uit Italië, maar we hebben het over dezelfde druif. Qua smaak zijn er kleine verschillen:

  • Pinot gris: de krachtpatser van de twee! De pinot gris uit de Elzas is over het algemeen wat complexer, voller en meestal wat zoeter van smaak. Deze wijnen zijn daarnaast vaak rokerig en kunnen prima langer blijven liggen
  • Pinot grigio: het zachte broertje van de pinot gris. Een pinot grigio uit Italië is wat soepeler, lichter en fruitiger van smaak. Deze wijnen zijn vaak licht gekruid en perfect om meteen (snel) op te drinken
De verschillen tussen pinot gris en pinot grigio

Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort

Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort

De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember. Door z'n frisse en fruitige karakter is de pinot grigio vaak een allermansvriend op een (zomerse) borrel of bij het aperitief. Schenk jij deze wijn aan gasten of jezelf? Serveer 'm dan bij 7 graden, dan is hij het lekkerst. Hiervoor leg je de wijn 4 uur in de koelkast. Wil je 'm sneller koelen? Met deze deze 3 tips heb je je wijn binnen no-time koud!

De meeste pinot grigio/gris koop je ongemengd (=monocépage), dit betekent dat de wijn van slechts één druivenras gemaakt is. Maar geen zorgen, deze druif is lekker genoeg om de fles in z'n eentje te vullen!

De druif: grijzig tintje

Pinot gris is het witte broertje van de blauwe pinot noir en een neefje van de chardonnay. De kleur van de druiven varieert van grijs ('gris) blauw tot roze bruin. Soms komen die verschillende tinten allemaal tegelijk voor in één tros. Deze kleuren zie je overigens niet meer terug in de wijn; daar loopt de kleur uiteen van transparant tot goudgeel. Pinot gris uit de Elzas heeft een geconcentreerde, lichtgele kleur terwijl de pinot grigio uit onder andere Italië en Nieuw-Zeeland lichter en witter overkomt.

Bekijk alle pinot grigio

De wijn dankt zijn naam aan het feit dat de druiven een lichtgrijze kleur hebben.

Korte geschiedenis van de pinot grigio

Korte geschiedenis van de pinot grigio

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komt deze wijn oorspronkelijk niet uit Italië maar uit de Franse Elzas. De wijn ging al snel de hele wereld over en was in de 14e eeuw zelfs de favoriete wijn van keizer Charles IV. De wijn kwam al snel in Noord-Italië terecht waar de legendarische pinot grigio geboren werd. De Italianen hebben deze wijn écht op de kaart gezet en daar zijn vele wijnliefhebbers (waaronder wij) hen erg dankbaar voor! 

Fun fact: buiten Italië heet de wijn vaak ook gewoon pinot grigio. Hij is dan ook niet alleen populair in Italië (en Frankrijk) maar wordt onder andere ook gemaakt in de koelere streken van Nieuw-Zeeland,  Australië en Slovenië.

Wijn en spijs: wat eet je bij een pinot grigio of pinot gris?

Of je nu voor pinot grigio gaat of voor pinot gris, er zijn genoeg lekkere gerechten om je avond nog leuker (en lekkerder) te maken. Enkele suggesties voor een top avond zijn:

Aziatisch bij pinot gris: de (vollere) pinot gris wordt vaak als de beste begeleider van de Aziatische keuken gezien (aan jou om deze kenners gelijk te geven). Het volle van de wijn gaat goed samen met de gekruide gerechten of gerechten met kokossaus. Het lichte zoetje is een mooie tegenhanger van de hete pepers. Deze wijn is daarom een lucky one; niet veel wijnen gaan zo goed samen met de Aziatische keuken.

Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!


MEER OVER WIJN

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven en rode druiven.
Of wil je gewoon weten welke wijn jij eigenlijk het lekkerst vindt: doe dan nu de smaakprofielen test en ontdek jouw favoriete wijnen!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.