Skip to main content

Welke wijn bij


Pasta?

Pasta
Pasta

Met een goed bord pasta waan je jezelf al snel in Italiaanse sferen. Maar zonder een goed glas wijn is deze maaltijd niet compleet. De variaties met pasta zijn eindeloos. En de juiste wijn is afhankelijk van de ingrediënten van je pastagerecht. We vertellen je welke wijn je kiest bij de verschillende pasta’s! Eros Ramazzotti op de achtergrond, ogen dicht en je bent even in Toscane.

Bekijk alle wijnen

Tomatensaus

Een van de meest gebruikte pastasauzen is tomatensaus. Tomaten hebben van nature een hoge zuurgraad. Bijzonder: als je hier een wijn bij drinkt die ook een hoge zuurgraad heeft, dan wordt zowel het gerecht als de wijn zachter van smaak. De wijnkeuze hangt hier niet alleen af van de tomatensaus maar ook van de gekozen pastasoort: echte kenners weten natuurlijk dat de wijnkeuze niet alleen afhangt van de tomatensaus maar ook van de gekozen pastasoort:

  • Lichtere pastasoorten: bij lichtere pastasoorten zoals tagliatelle, macaroni, of penne ga je voor een soepele of fruitige rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een Chianti zoals de Leonardo Toscana of kies een wijn met rondinella druif zoals de Valpolicella Terre de Verona
  • Zwaardere pastasoorten: bij zwaardere pastasoorten drink je stevige rode wijnen. Neem bij ravioli, gnocchi of tortellini een goede cabernet sauvignonsangiovese of ga voor een combinatie van deze twee! Met deze druiven komen zowel de sappige zuren van de tomatensaus als de wijn goed tot zijn recht. Probeer de Frescobaldi Rémole Rosso maar eens.

Tip: Ga je voor pasta met tomatensaus en gehakt zoals de klassieke bolognese saus? Kijk dan ook eens naar wijnen die goed bij vlees passen. Een extra tip: doe een beetje rode wijn door de pastasaus of maak zelf een rode wijnsaus. Daar word je helemaal gelukkig van! 

Pasta met varkensschouder
Recept

Pasta met varkensschouder

ROMIGE KAASSAUZEN

Kaas is baas! Zo ook in een heerlijke pasta met kaassaus. Stem daarom de wijn af op de kaassoort:

Wijn en kaas blijft natuurlijk een van de beste combinaties! Lees hier meer over de combinatie wijn en kaas

Beyerskloof Pinotage 2020 75CL

Pestosaus

Van een goede pasta pesto geniet iedereen, en met de juiste wijn al helemaal! Kies daarom voor een frisse lichte wijn zoals een pinot grigio of chardonnay. De afdronk van citrusvruchten sluit goed aan bij de frisse tonen van de pestosaus. Eén van onze favorieten? De prijswinnende Touraine Les Hauts Lieux

Ga je voor extra gezond met veel groente door de pestosaus? Daar sluit een alcoholvrije wijn of Biologische sauvignon blanc goed bij aan! Zo doet de Natura Sauvignon Blanc Organic White het goed bij een lekkere pasta pesto met frisse seizoensgroenten.

VIS OF SCHELPDIEREN

Bij de uitgesproken smaak van veel vis en schelpdieren is een witte wijn altijd een goede keuze. Om de juiste wijn te kiezen kijk je naar het type vis en de bereiding:

  • Schelpdieren: voor schelpdieren, zoals garnalen, kies je voor een wijn met ziltige- en citrustonen zoals een Chablis of Muscadet
  • Zalm: wordt het vanavond een vette, gegrilde zalm? Trek dan een fles wijn met uitgesproken smaak open zoals bijvoorbeeld een Sancerre. Ga je voor gerookte zalm? Neem dan een chablis. Rode wijn liefhebbers kiezen voor een een merlot of pinot noir bij de zalm.
  • Tonijn of kabeljauw: bij tonijn of kabeljauw drink je een frisse sauvignon blanc

WAT GAAN WE ETEN VANAVOND?

Ben je er toch nog niet helemaal zeker van of je pasta wil gaan koken? En welke wijn het beste bij een ander gerecht past? Met onze wijnwijzer vind je de perfecte wijn-spijs combinatie!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.