Welke wijn bij zalm?
Een ronde Chardonnay past mooi bij de vette, uitgesproken smaak van zalm.
Onze topkeuze bij zalm
Welke wijn past er goed bij zalm?
Zalm: heerlijke zachte vette vis, rond van smaak. En veelzijdig. Zo eet je zalm gerookt, gebakken, van de BBQ, uit de oven of rauw in de sushi. Kortom: met zalm kun je alle kanten op. De verschillende bereidingswijzen van zalm vragen om verschillende wijnen. Dus welke wijn drink je daarbij?
Wijn bij gegrilde zalm
Een gegrild stuk zalm is wat meer uitgesproken van smaak en daarbij past een uitgesproken witte wijn als een Sancerre. Rode wijn liefhebbers kunnen het beste kiezen voor een Merlot of Pinot Noir.
Wijn bij gerookte zalm
Gerookte zalm is best zout van smaak, waardoor je hier het best een Sauvignon Blanc of Chenin Blanc bij kunt drinken. Die met zijn frisse zuren en tonen van citrus de vettigheid van de zalm doorbreekt en het gerecht een lichtere toets geeft. Ook Chablis, een Chardonnay uit Frankrijk zonder houtrijping, past goed bij gerookte zalm. Deze wijn heeft minerale tonen en een frisse afdronk die goed samengaat met de zachtheid van de zalm.
Zin in iets anders? Kies een bubbel! Zo is Champagne een perfecte match. De subtiele, bruisende zuren in Champagne of een mousserende wijn zoals Crémant zorgen voor een mooie balans.
Liever rood? Neem dan een Pinot Noir: een lichte, fruitige Pinot Noir uit de Bourgogne is fris genoeg om niet te overheersen en heeft subtiele aardse tonen die prachtig samengaan met de gerookte smaak van de zalm.
1. Zalm met asperges
Een echte voorjaarsklassieker, maar eigenlijk het hele jaar door gewoon heel erg lekker! De combinatie van zalm met de zachte smaak van crème fraîche en frisse asperges zorgt ervoor dat je wijn best wat frisser mag zijn. Met een klein zuurtje. Heerlijk met een verfijnde rosé. Of een lichte elegante Bourgogne Chardonnay. Maar een verfrissende Sauvignon Blanc past ook goed.
2. Zalmpakketjes van de BBQ
Licht en smaakvol: zalmpakketjes zijn het perfecte gerecht van de BBQ, zomer en winter. Leg er lekkere schijfjes citroen en tomaat bij en vergeet de dille niet. Met dit frisse zomerse gerecht, drink je natuurlijk een heerlijke fruitige rosé. Geen roséfan? Kies dan voor een fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio.Deze vult de smaak van de smaak van de zalm aan zonder hem te verzwaren.
3. Ei 'en concotte' met gerookte zalm
Lekker voor bij de zondagse brunch of met Pasen natuurlijk! Ei en zalm. Een combinatie om van te smullen. Nu zijn wijn en ei over het algemeen geen vrienden, want ei kan in een wijn de zure smaken naar boven halen. maar de zachte pinot blanc is hier dé uitzondering op. Deze wijn is laag in zuren en soepel van smaak: de perfecte match met ei en zalm.