Skip to main content

ALLES OVER DE WIJN


Barolo wijn

Barolo wijn
Barolo wijn

De koning van Italiaanse wijnen. Dat kan maar over een wijn gaan: De Barolo. Deze Italiaanse klassieker afkomstig uit Barolo in de Piemonte staat bekend als een van s'werelds beste rode wijnen. Het krachtige en unieke karakter van Barolo wijnen zit 'm in de druif (Nebbiolo) en in het rijpingsproces. Ligt de wijn 4 jaar, waarvan 3 op vat, dan spreken we van een Barolo Riserva. Lees hier alles wat je moet weten over Barolo en bestel je fles.

KOOP HIER JE BAROLO WIJN

Glas gevuld met vruchtjes en kruiden

Barolo in het kort

Barolo is een krachtige rode wijn met een hoog zuurgehalte, een hoog tanninegehalte en een lichte kleur. Minimaal 2 jaar op eikenhouten vaten en 1 jaar op de fles gerijpt. 

Ruikt naar:

  • teer
  • gedroogde kruiden
  • bloemen (rozen, viooltjes)
  • truffels

Komt uit:

  • Italië

Serveertemperatuur:

  • 18-20 graden (vergeet niet te decanteren, zo'n 45 minuten - 2 uur voor schenken)

DE BAROLO STREEK

De barolo uit Italië is niet de minste wijn. Niet elk vergist druivensap is de naam barolo namelijk waard. Sterker nog, er is maar één soort druif waar je deze wijn van mag maken: de nebbiolo uit Piëmonte. Het is niet duidelijk hoe de druif uit het noord-westen van Italië aan zijn naam komt. Mogelijk is hij vernoemd naar de mist (Italiaans: nebbia) die over de regio trekt tijdens de oogst in oktober. Een andere theorie is dat de naam afstamt van het woord ‘nobile’, wat nobel betekent.

Voor Barolo wijn betaal je vaak wat meer. Maar deze wijn is zeker z'n prijskaartje waard!

DE BAROLO DRUIF EN DE WIJN

Wie een barolowijn op stevigheid wil beoordelen, moet daarbij zeker niet op het uiterlijk afgaan. Van nature geeft de nebbiolodruif namelijk lichte kleur af, maar deze blauwe bad boy is rijk aan tannine en zuren en krachtig van smaak. Er worden pogingen gedaan om deze druif te introduceren in andere wijnlanden (Verenigde Staten en Australië), om zo nog meer mooie (barolo)wijnen te produceren, maar deze eigenwijze druif is kritisch en gedijt nou eenmaal niet in elk gebied.

Barolo Riserva

 

Als een wijn uit Barolo een lagering van minimaal vier jaar heeft gehad, waarvan minimaal drie jaar op vat, dan mag deze 'Barolo Riserva' worden genoemd. Barolo wijnen liggen echter vaak nog veel langer. Deze wijnen hebben tijd nodig om op dronk te komen door de forse tannines en zijn soms na tien of zelfs twintig jaar pas op hun best. Doordat de kwaliteit van Barolo vaak beter wordt met de jaren zul je voor een oudere Barolo ook relatief meer betalen. Bekijk hieronder de creme de la creme uit ons assortiment Barolo wijnen.

HOELANG KAN JE BAROLO BEWAREN?

Hoe snel moet jij die heerlijke barolo opdrinken? Wil je deze liever bewaren tot een speciale gelegenheid? Dat kan! Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn ‘90, ‘96, ‘97, ‘00, ‘01, ‘04, ‘06, ‘07, ‘10, ‘13, ‘15 en ‘16.

Barolo’s toegankelijke broertje: Barbaresco

Barolo heeft niet het alleenrecht op de nebbiolodruif. Ook ‘het broertje van de koning’ bestaat voor de volle 100% uit dit druivenras. Toch zijn de wijnen niet hetzelfde. Dat verschil zit hem vooral in de bodem. De nebbiolodruif groeit in Barbaresco in een vruchtbaarder en warmer klimaat op dan de Barolo. Daardoor bevat deze druif minder stevige tannines en dat proef je. De smaak is lichter en toegankelijker! Daarnaast betaal je voor barolo wijn snel een hogere prijs. We snappen dat je niet elke dag een duurdere fles wil opentrekken. Kies dan voor een Barbaresco. Voor een lager budget heb je toch die viooltjes-, tabak- en tannines in een fles.

Wat eet je bij een Barolo?

Als je deze wijn bij een maaltijd wilt serveren, zul je een gerecht moeten vinden dat een goede tegenhanger is voor de uitgesproken smaak van een barolo. Met een rood vlees gerecht haal je het beste in de wijn naar boven: Het siert de fruitige smaak van de barolo en tegelijkertijd maskeert het de wat wrange smaak van de tannine. 

Advies nodig? Drink je glas barolo met:

Probeer deze smaken te vermijden:

  • Subtiele smaken. Deze worden gauw overstemd
  • Zoete gerechten. Ze maken de wijn zuurder en versterken de smaak van tannine.

is Barolo wijn wat voor jou?

Barolo is een krachtige rode wijn. Weet jij nog niet goed of dit wel jouw type wijn is? Doe dan onze smaakprofielentest en kom er binnen 30 seconden achter welke rode wijn jij lekker vindt!


LEES MEER OVER WIJN

Er zijn tal van druiven en wijnen met ieder hun eigen smaak uit verschillende wijnlanden. Lees meer over de populairste druiven om wijn van te maken. Benieuwd naar de meest aangeplante druivenrassen en wijnen ter wereld? Dit zijn de grootste witte druiven  en rode druiven. Meer weten over andere wijn klassiekers? Ontdek bijvoorbeeld meer over montepulciano  of chiantiwijnen! Of lees een van de onderstaande artikelen. 

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.