Skip to main content

Het merk dat verantwoordelijk is voor de beroemdheid van Rioja. Sinds 1879.


Cune

cune eiken wijnvaten in de eiffel wijnkelder

In Noord-Spanje ligt de wereldberoemde wijnregio Rioja. Dit is waar de wijngaarden van Cune zich bevinden. Een ambachtelijk wijnhuis met een rijke historie. Lees hier alles over het wijnhuis Cune.

Bekijk de wijnen van Cune

Het verhaal achter Cune

Cune, ook geschreven als CVNE, is een Spaans wijnhuis met een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1879. De naam is een afkorting voor ‘Compañia Vinicola del Norte de España’; de officiële naam van het bedrijf. Het wijnmerk ‘Cune’ draagt dezelfde naam en wordt nog steeds gemaakt op de originele locatie in Haro, Rioja Alto. Het bedrijf werd opgericht in de buurt van het treinstation ‘barrio de la estacion’. Een ideale plek om hun wijnen direct te distribueren. Er was zelfs een spoor die direct de wijnkelder in ging. Zo konden de zware eiken vaten en (uiteindelijk) flessen makkelijk vervoerd worden.

De Wijnkelder van Eiffel

De Eiffel wijnkelder van Cune

Een van de wijnkelders is ontworpen door niemand minder dan Gustave Eiffel; de architect van de Eiffel Toren. Het bijzondere van de Eiffel wijnkelder is dat het dak wordt gedragen door stalen dakspanten. Hierdoor zijn er geen pilaren nodig waardoor het verplaatsen van de vaten en het onderhoud van de kelder veel makkelijker werd. Innovatie zit dus in het DNA! Er is nog een ander wijnmerk dat onder het moederbedrijf CVNE valt: Contino. Tegenwoordig zijn de wijnen van CVNE overal ter wereld terug te vinden.

Rioja – Dé wijnregio van Spanje

De 545 hectares aan wijngaarden van het moederbedrijf CVNE bevinden zich in het meest prestigieuze wijngebied van Spanje: Rioja. Een wijn uit Rioja heeft een eigen karakter. Dit komt door de plaatselijke tempranillo, garnacha, mazuela en graciano druiven, het specifieke klimaat en de rijping van de wijn. Voor producenten in de Rioja regio is het gebruikelijk om de wijnen optimaal te laten rijpen voordat ze verkocht worden. Zo zijn Rioja wijnen altijd perfect op dronk! De wijngaarden van CVNE bevinden zich in twee deelgebieden van Rioja: Rioja Alta en Rioja Alavesa. De wijngaarden voor het wijnmerk CUNE bevindt zich in Rioja Alta en de wijngaarden voor de Contino wijnen in Rioja Alavesa. Qua klimaat is Rioja Alavesa iets koeler dan Rioja Alta en Rioja Baja is aanzienlijk warmer. De wijnen uit Rioja Alta en Alavesa zijn over het algemeen elegant en subtiel van smaak. Ontdek de beroemde wijnstreek Rioja.

De wijnen van CUNE

De belangrijkste druif voor de Cune èn alle andere Rioja wijnen is de Tempranillo. Vaak bestaat minimaal 60% van de wijn uit deze druif.

  • Een Cune Rioja Crianza moet volgens de wetgeving 1 jaar rijpen in eikenhouten vaten
  • Een Cune Rioja Reserva moet ook minimaal 12 maanden rijpen in eikenhouten vaten, en daarnaast nog eens minimaal 24 maanden in de bodega. Cune laat haar reserva wijn 18 maanden rijpen in eikenhouten vaten en daarna nog eens 24 maanden op fles in de wijnkelder
  • De Cune Rioja Gran Reserva heeft maar liefst 24 maanden gerijpt in eikenhouten vaten en daarna nog eens 3 jaar op fles. Hierdoor heeft de wijn heerlijke, aroma’s met donker fruit en vanille, je proeft een intense smaak met veel verschillende lagen en een mooie afdronk. Deze wijn wordt alleen in de allerbeste jaren gemaakt

Witte Wijn van Cune

Dat Cune uitstekende rode wijnen maakt is nu wel duidelijk. Maar ze maken ook fantastische witte wijnen. Het wijnhuis heeft namelijk ook wijngaarden in de wijnstreek Rueda, zo’n 200km ten noorden van Madrid. Hier wordt de Cune Rueda gemaakt. Een frisse witte wijn gemaakt van de bijzondere Verdejo druif. Deze witte wijn is super fris en heeft tegelijkertijd een bijzonder fruitige smaak met een hele soepele afdronk. Bijzonder is dat de druiven ’s nachts worden geplukt om de frisheid te behouden. Een prachtige combinatie met tapas- of visgerechten.

Meer over wijn

Kan jij niet genoeg krijgen van wijn? Wij hebben gelukkig een heleboel artikelen waarin jij je kan verdiepen. Zo lees je bijvoorbeeld over het wijnland Spanje. Liever alle soorten wijn bekijken? Wij hebben genoeg keuze aan rode wijnen, witte wijnen, rosés en mousserende wijnen. Of lees een van de onderstaande artikelen voor meer inspiratie.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.