Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Rueda

Rueda wijnstreek
Rueda wijnstreek

Ten noordwesten van Madrid in de provincie Valladolid ligt de Spaanse wijnregio Rueda. Een wijnregio die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is de plek waar de witte druif verdejo vandaan komt. En die fruitige en toegankelijke verdejo kent veel fans. Ontdek alles over deze belangrijkste Spaanse regio voor witte wijnen!

Bekijk alle Rueda wijnen

Rueda in het kort

  • Ten noordwesten van Madrid
  • De grond is zanderig: arm en droog
  • Fruitige en droge witte wijnen
  • 98% van de wijngaarden is beplant met witte druiven
  • Belangrijkste druivenrassen: verdejosauvignon blanc, viura

VERDEJO: DÉ DRUIF VAN RUEDA

Het belangrijkste druivenras van Rueda is verdejo. Verdejo is zacht van smaak en heeft een uitgesproken aroma van appel, peer en soms venkel.

Andere belangrijke druiven in Rueda

Rueda heeft ook nog veel meer te bieden! Andere witte druiven die worden aangeplant in Rueda zijn onder andere: viura, sauvignon blanc en palomino fino. Voor de rode en rosé wijn worden de druivenrassen merlotcabernet sauvignon en tempranillo gebruikt. 

Wijnen uit Rueda

Van oudsher komen er veel sherry-achtige wijnen, gemaakt van de Palomino druif, uit Rueda. De verdejo druif was in de 20e eeuw de ‘sleeping beauty’ in deze regio.

De wijnen van nu

Het wijnhuis Bodegas Marqúes de Riscal zette in de jaren zeventig in Rueda de trend voor lichte, fruitige witte wijnen. Deze wijnen zijn een blend van Verdejo en Macabeo (viura) druiven en moeten voor minimaal 50% uit verdejo druiven bestaan. Ook is 100% sauvignon blanc toegestaan binnen de DO Rueda.

Het perfecte klimaat

In Rueda heerst een continentaal klimaat. Dit betekent in dit geval hete zomers en koude winters. De druivenstokken staan op een hoogte van 700 meter aangeplant. In de winter kan de temperatuur tot ver onder het vriespunt dalen en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot wel 40 graden. Door de hoogte zijn de nachten gelukkig een stuk koeler. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel aroma’s en verliezen ze hun zuurgraad niet snel. Ideaal dus voor het produceren van die frisse witte wijnen. 

WAT EET JE BIJ EEN RUEDA WIJN?

Paella: perfect bij Rueda
Paella: perfect bij Rueda
Door de verfrissende smaak en de hoge zuurgraad van de verdejo druif, passen Rueda wijnen perfect bij visgerechten. Voor de beste combinaties kijk je naar de vissoort en hoe de vis bereid wordt. Een Rueda past goed bij viskroketjes of een gebakken vis. Een Rueda verdejo gaat goed met gegrilde vis, zoals zalm of zwaardvis. Maar ook een paelle of sashimi gaan goed samen met deze wijn! Een Rueda sauvignon blanc past perfect bij schelp- en schaaldieren of pittige garnalen.

Meer lezen over wijnen?

In Spanje vind je naast Rueda nog veel meer prachtige wijnstreken. Lees hier alles over Ribera del DueroPrioratPenedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan alles over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.

Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen 24 seconden welke wijnen het beste bij jou passen.

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.