Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Rioja

Rioja wijnstreek
Rioja wijnstreek

Wat is de meest bekende en prestigieuze wijnstreek van Spanje? Rioja! Deze wijnstreek ligt in het noordoosten van Spanje. Vooral de rode wijnen uit Rioja worden zowel in Spanje als daarbuiten zeer hoog aangeschreven. Lees hier meer over deze belangrijke Spaanse wijnstreek.

Bekijk alle wijnen uit de Rioja

Rioja in het kort

  • Ongeveer 62.000 hectare aan wijnbouwgebied
  • De wijngaarden strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro
  • 90% van de wijnen is rood
  • Overige 10% is wit en rosé
  • Belangrijkste druif: tempranillo

HET GEBIED VAN DE TEMPRANILLO-DRUIF

Het meest verbouwde blauwe druivenras in Rioja is de tempranillo.  Deze druif zorgt dan ook meestal voor de basis van de wijn! Daarnaast is garnacha een veel verbouwd ras in deze streek. Ook vind je vaak graciano en mazuelo in de blend. 

Ook wit mag niet ontbreken in Rioja: Voor het produceren van witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst. Meestal wordt deze druif gemengd met garnacha blanca en malvasía. 

EEN UITGESPROKEN KARAKTER

Wijnen uit Rioja hebben een uitgesproken karakter. Dat komt door het gebied, de druif maar ook door de traditie van de rijping van de wijn. Zo is het gebruikelijk om aan te geven op de fles hoe lang de wijn gerijpt is. Rioja Crianza staat voor een jaar rijping op eikenhouten vaten, Rioja Reserva voor minstens een jaar rijping op eikenhouten vaten en 2 jaar in de bodega en Rioja Gran Reserva voor minstens 24 maanden rijping op eikenhouten vaten en 3 jaar in de bodega! De laatste categorie wordt alleen in zeer goede jaren gemaakt.

DE DRIE DISTRICTEN VAN RIOJA

Rioja is onderverdeeld in 3 districten: het koele Rioja Alavesa, het warmere Rioja Alta en het nog warmere Rioja Oriental. Je vraagt je nu vast af: Hebben de verschillende klimaten dan ook invloed op de wijn? Jazeker! De wijnen uit Rioja Alavesa staan bekend als de meest verfijnde wijnen. De wijnen uit Rioja Alta zijn  krachtig met flink veel body, terwijl de wijnen uit Rioja Oriental wat voller en ronder zijn doordat dit gebied warmer is.

 

Sinds 2017 is er een nieuwe classificatie voor Rioja wijnen: 

  • Rioja: generieke wijnen 
  • Zona: wijnen uit één van de subzones, minimaal 85% moet uit dit gebied komen 
  • Pueblo/Municipio: wijnen uit dorp/gemeente, minimaal 85% uit dit gebied komen 
  • Vinedos Singulares: topwijnen uit een specifieke wijngaard, minimaal 35 jaar oud en minimaal 10 jaar in eigendom. Met beperkt rendement en genummerde flessen.  

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.