Skip to main content

"Come quickly, I am tasting the stars!" - Dom Pierre Pérignon


Dom Pérignon

Dom Pérignon
Dom Pérignon

Dom Pierre Pérignon nam in 1668 de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Dom Pérignon zag het als zijn persoonlijke missie om de beste wijn ter wereld te maken, ‘vintage only.

Bekijk alle Dom Pérignon Champagne

DOM PÉRIGNON 2013 – EEN BIJZONDER JAAR

 

Het wijnbouwjaar 2013 was een bijzonder jaar. Na een koude, natte winter was de lente grijs, behoorlijk koel en extreem regenachtig. De wijnstokken begonnen ongeveer twee weken later te bloeien dan het gemiddelde, een vertraging die duurde tot aan de oogst. De hete en droge zomer was de zonnigste ooit in de Champagnestreek, wat bijzonder gunstig bleek voor de kwaliteit van de druiven.De regen begin september maakte snel plaats voor oostenwind die de druiven gezond hield totdat ze werden geplukt. De oogst bij Dom Pérignon begint op 28 september. Het proeven van deze vintage onthulde een veelbelovende balans tussen zuur en vol.
 

image

DOM PÉRIGNON 2013 IN GESCHENKVERPAKKING

 

Het wijnbouwjaar 2013 was een bijzonder jaar. Na een koude, natte winter was de lente grijs, behoorlijk koel en extreem regenachtig.
De wijnstokken begonnen ongeveer twee weken later te bloeien dan het gemiddelde, een vertraging die duurde tot aan de oogst. De hete en droge zomer was de zonnigste ooit in de Champagnestreek, wat bijzonder gunstig bleek voor de kwaliteit van de druiven.
De regen begin september maakte snel plaats voor oostenwind die de druiven gezond hield totdat ze werden geplukt. De oogst bij Dom Pérignon begint op 28 september. Het proeven van deze vintage onthulde een veelbelovende balans tussen zuur en vol.

Dom Pérignon Blanc Vintage 2013 75CL

image

PROEFNOTITIE

  • Kleur: diep witgoud en de mousse is levendig en verfijnd.
  • Geur: Eucalyptus, munt, mirabellen, abrikoos, kardemom en zout en geroosterde tinten. 
  • Smaak: Elegant en drukt weelderige eenvoud en precisie uit.

FOODPAIRING TIP

  • Uitstekend te combineren met zuurrijke vruchten of planten zoals citrusvruchten, groene tomaten, zuring of rabarber.

image

1 MISSIE: DE BESTE WIJN TER WERELD MAKEN


Monnik Dom Pierre Pérignon nam op jonge leeftijd, in 1688, de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Zo introduceerde hij het zachte en fractionele persen om witte wijn van blauwe druiven te verkrijgen. Ook kwam hij erachter dat hij de beste wijnen kon maken door verschillende crus’s en druivenrassen met elkaar te mengen. Dom Pérignon zag het echt als zijn persoonlijke missie om “de beste wijn ter wereld” te maken.

Omdat Dom Pierre Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en indrukwekkende wijn te maken die van de twee druivenrassen chardonnay en pinot noir druif gemaakt werd. Dom Perignon werd een van de meest prestigieuze symbolen van de “art de vivre à la française”. De wijn is vandaag de dag nog steeds zeer geliefd.

MÉTHODE CHAMPENOISE


Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren. Deze innovaties werden de regels van de ‘méthode champenoise’, oftewel: van het oogsten van de druif tot het op de markt brengen van de vintage champagne. Dom Pérignon streeft ernaar dat elke jaargang het potentieel heeft om geleidelijk te transformeren. Het unieke karakter komt voort uit de manier waarop champagne evolueert in opeenvolgende sprongen. Vanwege de privacy in de kelders gaat de wijn een subtiele metamorfose door en bereikt hij drie kwaliteitsniveaus. Deze sprongen naar de kwaliteitsniveaus worden ‘plénitudes’ genoemd. 
Bekijk hieronder de video over plénitudes. 

image

image

ALLÉÉN VINTAGE FLESSEN


Dom Pérignon is uitsluitend verkrijgbaar als vintage. Dit betekent dat de druiven alleen uit de meest uitzonderlijke jaren komen en dat de champagnes dus geen jaar hetzelfde smaken. Iedere vintage wijn wordt gemaakt van de beste druiven uit één jaar. Hierover maakt Dom Pérignon twee beloftes, namelijk: zichzelf opnieuw uitvinden door het unieke karakter van de seizoenen te interpreteren en alleen een vintage te durven produceren wanneer de oogst ideaal is geweest. Daardoor heeft de champagne altijd een hele hoge kwaliteit!


Meer over champagne!

Nu weet je alles over het merk Dom Pérignon, een van de grootste champagnemerken ter wereld. Lees ook alles over andere luxe champagnemerken zoals: Moët & ChandonVeuve Clicquot en Ruinart. Wil jij meer weten over champagne? Lees dan alles over mousserende wijnen of word een échte champagnekenner!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.