Skip to main content
0
€ 0.00

"Come quickly, I am tasting the stars!" - Dom Pierre Pérignon


Dom Pérignon

Dom Pérignon
Dom Pérignon

De ‘beste wijn ter wereld creëren’ was de missie van de monnik Dom Pierre Pérignon aan het einde van de 17de eeuw. Drie eeuwen later volgt Dom Pierre Pérignon nog steeds dit nobele streven. Deze champagne is uitsluitend verkrijgbaar als vintage. Geen enkele jaargang van deze bekende, luxe champagne smaakt dus hetzelfde! Lees hier alles over Dom Pérignon.

Bekijk alle Dom Pérignon Champagne

Dom Pérignon 2010 – het jaar van contrasten

Het was een intimiderende uitdaging om voor 2010 een vintage te kunnen uitroepen, een vintage waarvan Dom Pérignon slechts als een van zeer weinigen kan getuigen. Met de laagste temperaturen sinds 1996 vormde het eerste deel van 2010 een contrast met het hele voorafgaande decennium. Vorst in de winter en een koele lente deden weer beseffen hoe noorderlijk de wijngaarden. De zomer was heet, maar niet extreem heet. Toen brachten twee ongenadige dagen regen dit ideale rijpingstraject tot staan. In slechts enkele dagen ontwikkelde zich botrytis schimmel op de druiven, voornamelijk op de pinot noir. 

Dom Pérignon besloot om enkel te focussen op de druiven die niet aangetast waren door botrytis. Na afloop van de vendange was weliswaar een gedeelte van de oogst verloren, maar bleken de geredde pinot noir druiven geweldig. Ze vormden een echo van de chardonnay druiven, die wel het voordeel van een volledige rijping hadden gehad. Ze vertoonden rijkdom, concentratie en balans – in feite de beste balans in 30 jaar. 

Na de assemblage waren de twee druivenrassen intens, maar gebalanceerd zowel qua structuur als textuur, een samengaan in complete eenheid. De uitdaging was behaald en Dom Pérignon riep de vintage uit, letterlijk en figuurlijk “uit het water gered”. De opvallende contrasten van dit hachelijke jaar lijken tot uitdrukking te komen met onverwachte geruststelling en bescheidenheid, wiegend in een verrassende sereniteit.
 

Dom Pérignon Vintage 2010

Dom Pérignon 2010 in geschenkverpakking

Dom Pérignon 2010 in geschenkverpakking

De "beste wijn ter wereld creëren" was de missie van de monnik Dom Pérignon eind 17e eeuw. Drie eeuwen later volgt het champagnehuis nog steeds dit nobele streven. 2010 was het jaar van  contrasten, met een extreem koude winter, een warme droge zomer en een snelle overvloedige rijping, is Dom Pérignon vintage 2010  het resultaat van intuitie en meesterschap, meesterschap gevoed door ervaring, doorgegeven en gereproduceerd. 

Foodpairing

 • Carpaccio van rode gamba's met pitaya, rozenblaadjes en citroenmelisseschuim
 • Grote Noord-Atlantische langoustines gefrituurd op Koreaanse wijze met zeewier en rozenschuim
 • Gebraden tarbot, schuimige koude witte perziksoep met een tartelette van shiitake-champignons in Bordeaux-stijl
 • Gebraden tarbot, puree van "vergeten groenten", braadsappen en graviola schuim
 • Cappuccino van gele paprika, knoflook, basilicum en Dioukou chili peper
 • Wonton ravioli met gekonfijte eend, kardemon en tamarinde bouillon
 • Kabeljauwsteak met lardo di Colonnata-schalen, braadsappen, mangosalade en mangoschuim
 • Gebraden scharrelkippenborst, krokante huid, braadsappen en citroen met een salade van lychee en koriander
 • Gebraden lamsschouder met braadsappen en zeewier, ansjovis schuim en Indische bouillon
 • Witte perzik sorbet, zee-egels, Maldon zeezout en een paar druppels extra virgin olijfolie
 • Cappuccino macaron, Maldon zeezout, met een vulling van lychee of rambutan

1 MISSIE: DE BESTE WIJN TER WERELD MAKEN

Monnik Dom Pierre Pérignon

Monnik Dom Pierre Pérignon nam op jonge leeftijd, in 1688, de taak over als keldermeester in de Abdij van Hautvillers. 47 jaar lang bleef hij ontdekken en uitvinden om de kwaliteit van de druiven te verbeteren met nieuwe technieken in de wijnbouw. Zo introduceerde hij het zachte en fractionele persen om witte wijn van blauwe druiven te verkrijgen. Ook kwam hij erachter dat hij de beste wijnen kon maken door verschillende crus’s en druivenrassen met elkaar te mengen. Dom Pérignon zag het echt als zijn persoonlijke missie om ‘de beste wijn ter wereld te maken’.

Omdat Dom Pierre Pérignon een hartstochtelijke werker was en zeer precies observeerde, slaagde hij erin om van de niet-mousserende wijnen de sprankelende en indrukwekkende wijn te maken die van de twee druivenrassen chardonnay en pinot noir druif gemaakt werd. Dom Perignon werd een van de meest prestigieuze symbolen van de “art de vivre à la française". De wijn is vandaag de dag nog steeds zeer geliefd.

MÉTHODE CHAMPENOISE

Dom Pérignon wordt alleen gemaakt van de beste druiven en mag slechts worden uitgebracht in de meest uitzonderlijke jaren. Deze innovaties werden de regels van de ‘méthode champenoise’, oftewel: van het oogsten van de druif tot het op de markt brengen van de vintage champagne. Dom Pérignon streeft ernaar dat elke jaargang het potentieel heeft om geleidelijk te transformeren. Het unieke karakter komt voort uit de manier waarop champagne evolueert in opeenvolgende sprongen. Vanwege de privacy in de kelders gaat de wijn een subtiele metamorfose door en bereikt hij drie kwaliteitsniveaus. Deze sprongen naar de kwaliteitsniveaus worden "plénitudes" genoemd. Bekijk hieronder de video over plénitudes. 

Plénitudes Dom Pérignon

ALLÉÉN VINTAGE FLESSEN

Wijngaard Dom Pérignon

Dom Pérignon is uitsluitend verkrijgbaar als vintage. Dit betekent dat de druiven alleen uit de meest uitzonderlijke jaren komen en dat de champagnes dus geen jaar hetzelfde smaken. Iedere vintage wijn wordt gemaakt van de beste druiven uit één jaar. Hierover maakt Dom Pérignon twee beloftes, namelijk: zichzelf opnieuw uitvinden door het unieke karakter van de seizoenen te interpreteren en alleen een vintage te durven produceren wanneer de oogst ideaal is geweest. Daardoor heeft de champagne altijd een hele hoge kwaliteit!


Meer over champagne!

Nu weet je alles over het merk Dom Pérignon, een van de grootste champagnemerken ter wereld. Lees ook alles over andere luxe champagnemerken zoals: Moët & ChandonVeuve Clicquot en Ruinart. Wil jij meer weten over champagne? Lees dan alles over mousserende wijnen of word een échte champagnekenner!