Skip to main content

Portugese wijnstreek:


Vinho Verde

Vinho Verde

De wijngaarden van de Vinho Verde DOC regio strekken zich uit over de groene heuvels van de Costa Verde in het noordwesten van Portugal. Uit deze regio komt een friszure wijn met dezelfde naam: vinho verde. Dit betekent letterlijk 'groene wijn'. Lees hier alles over deze regio en de populaire wijn die hier wordt geproduceerd.

WIJNREGIO VINHO VERDE IN HET KORT:

  • Ligging: In noordwestelijk Portugal (provincie Minho)
  • Klimaat: Koel met veel regenval
  • Keurmerk: Een van de 31 officiële DOC regio’s
  • Grootste druivenrassen: Alvarinho, loureiro, trajadura en pederña (wit) en alvarelhão, amaral, borraçal (blauw)
  • Staat bekend om: vinho verde wijn. Dit is een (meestal) witte en lichte wijn met een goede zuurgraad en een laag alcoholpercentage (8% tot 10%)

EEN LANGE GESCHIEDENIS

De Portugese wijnbouw is al eeuwenoud: Al ver voor Christus werden hier wijnstokken geplant en verbouwden onder andere de Romeinen hier hun wijn. Hoewel Portugese wijnen vooral binnen Portugal werden geconsumeerd, zijn er bronnen die erop duiden dat al sinds de 12e eeuw wijn vanuit Vinho Verde werd geëxporteerd naar Engeland, Duitsland en Vlaanderen.

KLIMAAT

Vinho Verde ligt in de provincie Minho, in het noordwesten van Portugal. Het is er koel, erg groen en er valt veel regen. De lage temperatuur, in combinatie met weinig zon zorgen ervoor dat de wijnen in Vinho Verde vaak een hoge zuurgraad hebben.

Lees alles over wijnland Portugal

witte druiven tros

ELKE SUBREGIO EEN ANDERE SMAAK

De Vinho Verde DOC wordt officieel in 6 subregio’s opgedeeld. Ze verschillen allemaal net iets van elkaar in alcoholpercentage en smaak. Hier vind je de grootste verschillen:

  • Noord: De beste vinho verdes komen uit het gebied dat grenst aan Spanje. De wijnen uit deze noordelijke omgeving worden gemaakt van de witte alvarinho-druif en bevatten veel alcohol, 13%.

  • Zuid: Langs de oevers van de rivier de Lima, worden veel vinho verdes gemaakt van de witte loureiro, trajadura en pederña. De wijnen uit deze regio zijn licht van smaak, met een goede zuurgraad en een alcoholpercentage van 8% tot 10%.

  • Landinwaarts: Rondom de stad Baião, is de witte avesso de meest aangeplante druif. Het klimaat is hier iets warmer, waardoor de druiven hier een heerlijk volle smaak ontwikkelen.

VINHO VERDES KUNNEN HET BESTE BINNEN EEN JAAR NA DE OOGST GEDRONKEN WORDEN, ZODAT HUN KARAKTERISTIEKE FRUIT EN FRISHEID BEHOUDEN BLIJVEN.

PRODUCTIE

Letterlijk betekent vinho verde ‘groene wijn’. De naam slaat niet zozeer op de kleur van de wijn (die kan lichtgroen of rood zijn), maar meer op het feit dat de wijn heel jong gebotteld wordt.

Vinho verde wordt op speciale wijze geproduceerd. De wijnmakers laten het verse druivensap gisten in open stenen kuipen. Daarna wordt de wijn in vaten opgeslagen. Tijdens de opslag ondergaat de wijn een 2e malolactische gisting waarbij koolzuur vrijkomt. Dit koolzuur geeft de typische sprankeling aan de wijn.


MEER WETEN OVER PORTUGESE WIJN?

Naast Vinho Verde kent Portugal nog een hoop andere bekende wijnregio’s, zoals Dão bijvoorbeeld. Ook worden er op de 224.000 hectare aan Portugese wijngaarden andere heerlijke wijnen verbouwd, zoals Port en Douro. Genoeg over Portugal? Lees eens verder over andere populaire wijnlanden, zoals Spanje of Italië.

Tip: wil je ontdekken welke wijnsoorten jij eigenlijk lekker vindt? Doe onze smaakprofielentest en ontdek welke witte en rode wijnen jij het lekkerst vindt!

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.