Skip to main content

Alles over de Spaanse wijnstreek


Rías Baixas

Rias Baixas
Rias Baixas

Een opvallend groene streek met prachtige heuvels en een tikkie anders dan alle andere Spaanse regio’s. Dat is Rias Baixas in Galicië. Bekend om z’n droge witte wijnen van de druif albariño. Ontdek alles over de Spaanse wijnstreek Rias Baixas.

Bekijk alle wijnen uit Spanje

Rías Baixas in het kort

  • Gelegen in het noordwesten van Spanje
  • Ongeveer 2.200 hectare aan wijngaarden
  • Bekend om z’n droge witte wijnen
  • 90% van de druiven is albariño
  • Naast albariño zijn er 11 verschillende druivenrassen

Focus op witte wijn

In Rias Baixas worden zo’n 12 druivenrassen verbouwd, maar met 96% van de aanplant is albariño veruit de belangrijkste druif. Naast de albariño staan er ook andere witte rassen als de torrontés, loureira, treixadura en caiño aangeplant. De blauwe druiven die in Rías Baixas worden verbouwd zijn mencia en espadeiro, maar deze zijn nauwelijks van belang. De focus in deze streek ligt namelijk op het produceren van witte wijnen. En dat kunnen ze goed. Rias Baixas wijnen zijn zeer gezocht. 

In Portugal is het druivenras Albariño beter bekend als Alvarinho! Klinkt ook goed hé?

De wijnen uit Rías Baixas

Albariño-wijnen zijn de bekendste wijnen uit deze regio. Dit zijn aromatische wijnen waar het fruit vanaf spat. Ze staan bekend als de beste witte wijnen van Spanje. Als er op het etiket Rías Baixas Albariño staat, dan is de wijn van 100% albariño gemaakt.

Bij Rias Baixas ‘Barrica’ heeft de wijn op hout gerijpt. 
Vaak staat er ook het subgebied na Rias Baixas vermeld. Bijvoorbeeld:  

  • Rías Baixas Salnés
  • Rías Baixas Condado
  • Rías Baixas Rosal

De belangrijkste druif is hierbij weer de Albariño, maar hij mag ook aangevuld met andere druiven als loureira en treixadura.

EEN ECHT ZEEKLIMAAT

In Rias Baixas heerst een Atlantisch-zeeklimaat met veel neerslag, mist en milde temperaturen. Hebben druiven daar geen last van? Jazeker: al die vochtigheid brengt het risico van schimmelziektes met zich mee. Maar daar is wat slims op bedacht, de wijnstokken zijn namelijk in pergola vorm geleid, dus ver boven de grond. En wel op een manier waardoor er veel ruimte is om de wind er doorheen te laten waaien. Zo drogen de druiven goed op na een fikse regenbui.


Meer lezen?

Spanje is naast Rias Baixas ook rijk aan andere prachtige wijnstreken. Lees hier alles over PrioratPenedès en Somontano! Meer lezen over andere wijnlanden? Lees hier dan meer over Frankrijk en Chili of ontdek andere bijzondere wijnlanden.
Benieuwd welke wijnen jij eigenlijk het lekkerst vindt? Doe de smaakprofielentest en ontdek binnen een minuut welke wijnen het beste bij jou passen.

 

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.