Skip to main content

Alles over de Italiaanse wijnstreek


Puglia

Puglia
Puglia

De hak van de Italiaanse laars wordt gevormd door de regio Puglia. Deze tamelijk vlakke, vruchtbare streek in het zuidoosten van Italië is maar liefst 350 kilometer lang en grenst aan de Adriatische kust. De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. De regio is dan ook warm en droog.

VAN BULKWIJN NAAR KWALITATIEVE, POPULAIRE WIJN

Puglia wijngaard

Puglia stond enkele decennia geleden vooral bekend om de productie van gigantische hoeveelheden bulkwijn en basiswijnen voor vermout. In de jaren ’80 ging het om soms wel 13 miljoen hectoliter per jaar! In de jaren die volgden zijn veel slechte wijngaarden geschoond, waardoor de kwaliteit van de wijnen beter is geworden. De huidige wijnproductie is teruggebracht tot 7 miljoen hectoliter per jaar.

Het gebied dat voor wijnbouw bestemd is, beslaat ongeveer 100.000 hectare. In het westen worden veel blauwe primitivo-druiven verbouwd. Op het zuidelijk gelegen schiereiland van Salento staat voornamelijk de donkere en stevige negroamaro aangeplant, een typisch inheems blauw druivenras uit Puglia. Andere veel aangeplante rassen zijn de blauwe montepulciano d'Abruzzo en sangiovese, en de witte trebbiano.

Puglia kent enkele DOC’s waarvan de beste in Salento liggen. DOC staat voor Denominazione di origine controllata, en betekent dat de wijn geproduceerd wordt in een geregistreerd herkomstgebied volgens specifieke regels. 

DOC Castel del Monte

In het vlakke noorden van Puglia, worden nog steeds veel naamloze bulkwijnen geproduceerd. Daarnaast komen er echter ook enkele betere wijnen uit de DOC’s van noorden van de regio. De belangrijkste DOC is San Severo. Hier komen redelijke witte, rosé en rode wijnen vandaan. Iets meer naar het zuiden ligt de DOC Castel del Monte. Deze DOC is vernoemd naar het indrukwekkende achthoekige kasteel dat Frederik de Tweede von Hohenstaufen in de 12e eeuw als jachtslot liet bouwen.

LOCOROTONDA EN MARTINA FRANCA

Het hart van Puglia wordt bepaald door de typische trulli, ronde bouwsels van stenen. In dit deel van de regio bevinden zich 2 DOC’s die interessante witte wijnen produceren. Deze DOC’s, Locorotond en Martina Franca produceren fruitige en delicate witte wijnen van verdeca en bianco d'Alessandro.

SALENTO

Het schiereiland Salento, de hak van de laars, kent de meeste én beste DOC’s van Puglia. Deze 8 DOC’s, Alezio, Brindisi, Copertino, Leverano, Matino, Nardò, Salice Salento, en Squinzano maken allen wijnen op basis van negroamaro. Deze wijnen zijn rijk en vrij kruidig van smaak.

Premium: € 6.49
Piccini Memoro Rosso

Piccini Memoro Rosso 75CL


MEER LEREN OVER ITALIAANSE WIJNEN?

Wijnland Italië is rijk aan mooie wijnstreken. Lees bijvoorbeeld meer over ToscaneSardiniëSicilië of Veneto!

Wil je je verdiepen in Italiaanse wijnen? Lees dan meer over de klassiekers, waaronder barolomontepulciano d'Abruzzoen  brunello di montalcino. Meer leren over Italiaanse inheemse druiven? Ontdek dan bijvoorbeeld nero d'Avolanebbiolosangiovese of trebbiano!

Het product is toegevoegd aan je favorieten en is alleen beschikbaar in deze browser. Log in of registreer om je favorieten op te slaan naar je acccount.